En marxa un projecte per fomentar la participació d'alumnes de la Ribera d'Ebre en accions de voluntariat ambiental

El Grup de Natura Freixe i el Camp d'Aprenentatge de Flix impusen la iniciativa, que porta per títol "Los Fardatxets"

Es crearà un equip de voluntariat ambiental integrat per l'alumnat d'escoles de la comarca.
Es crearà un equip de voluntariat ambiental integrat per l'alumnat d'escoles de la comarca. | Cedida
Redacció
27 de setembre del 2023
Actualitzat a les 19:01h
Esta setmana, durant el programa “Fem i compartim” que organitza el Centre de Recursos Pedagògics de la Ribera d'Ebre, el Grup de Natura Freixe i el Camp d’Aprenentatge de Flix han presentat una nova proposta amb l’objectiu de fomentar la participació de l’alumnat de les escoles de la comarca en accions de voluntariat ambiental.

El projecte, que es durà a terme durant els propers dos cursos, porta per títol “Los Fardatxets. Vivint amb una mirada educativa els espais naturals comarcals” i es tracta d’una proposta que ha estat seleccionada en la convocatòria de subvencions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per al finançament d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental per promoure l'aprenentatge servei de l'àmbit socioambiental als centres educatius de Catalunya.

Donant continuïtat als Projectes Compartits del Camp d’Aprenentatge de Flix i el Grup de Natura Freixe, que reivindiquen el potencial dels espais naturals de la Ribera d’Ebre per crear experiències educatives significatives, amb la iniciativa de “Los Fardatxets” es vol posar en servei tot l’aprenentatge adquirit a través de la creació d’un equip de voluntariat ambiental integrat per l’alumnat de les escoles de la comarca.

Fent valer l’experiència de més de 25 anys del Grup de Natura Freixe en matèria de voluntariat ambiental, amb este nou projecte es pretén transmetre els valors del voluntariat als més petits, que són la base imprescindible per contribuir en la conservació de la biodiversitat i la natura, tant en el present com en el futur.

La proposta té una visió transversal i pretén implicar diferents agents educatius de la Ribera d’Ebre: a més del Camp d’Aprenentatge de Flix i l’Àrea d’Educació del Grup de Natura Freixe, està previst que hi participen cinc centres educatius de la comarca que, en els propers dos cursos, podran transferir a la realitat, a través del voluntariat ambiental, tots els coneixements apresos amb els Projectes Compartits.

Al llarg del curs, a través d’estos Projectes Compartits, l’alumnat treballarà diferents continguts relacionats amb la natura, el medi ambient i la sostenibilitat, amb la idea de participar d’una experiència educativa basada en objectius d’aprenentatge competencials i curriculars. Com a cloenda d'estes activitats, l’alumnat de 6è participant assistirà a una jornada de voluntariat ambiental i convivència a la Reserva Natural de Sebes, un dels espais naturals protegits més emblemàtics de la Ribera d’Ebre, per tal de poder posar en pràctica tots els coneixements treballats anteriorment.

En este sentit, el projecte també compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Flix i la Fundació Catalunya-La Pedrera, institucions propietàries de les diferents finques que conformen l’espai natural de Sebes i que donaran suport a les actuacions al llarg de l’execució d’esta proposta educativa.