El Govern ebrenc fixa entre les prioritats projectes estratègics com la C-12, el Delta i els Fons Nuclears

El delegat del Govern, Albert Salvadó, demana un treball coordinat i consensuat, apartat del debat polític

Reunió del consell de direcció del Govern a les Terres de l'Ebre.
Reunió del consell de direcció del Govern a les Terres de l'Ebre. | ACN (Anna Ferràs)
Redacció
26 de setembre del 2023
Actualitzat a les 17:15h
El consell de direcció del Govern a les Terres de l'Ebre empren el darrer curs polític complet del mandat amb el propòsit de completar o bé acabar de definir eels grans projectes territorials pendents. Com que no hi ha marge temporal per encetar nous projectes, els els directors territorials es comprometen a "acabar o acabar de madurar" projectes d'àmplia repercussió, com l'Estratègia Delta, la millora de la carretera C-12, l'ampliació de l'Hospital de Tortosa i el futur nou hospital ebrenc, o l'atracció d'indústria amb l'incentiu dels Fons de Transició Nuclear. El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, sosté que cal dixar estos projectes en un punt de no retorn per garantir que seran una realitat, i ha aprofitat per demanar un treball coordinat i consensuat, apartat del debat polític.

Salvadó ha defensat que el Govern es pot sentir "molt satisfet" amb els projectes que té "sobre la taula" a les Terres de l'Ebre. Alguns els ha qualificat "d'històrics". En la reunió d'este  dimarts, els directors dels serveis territorials s'han compromès a "apuntalar-los", ja que "tenen compromesos uns quants centenars de milions d'euros" i treballar perquè "es consensuen amb totes les forces polítiques i s'obren a totes les parts interessades". 

Entre d'altres, el delegat ebrenc ha fet menció a l'Estratègia Delta, amb les actuacions als camins de guarda de les badies del Fangar i els Alfacs com també amb les actuacions previstes el frontal del litoral deltaic - que caldrà redactar, licitar i executar -; els carrils 2+1 de la C-12, els primers dels quals es començaran a construir el primer trimestre de l'any que ve; l'ampliació de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), amb la construcció del nou edifici que s'iniciarà en acabar l'aparcament del Fossar - a mitjan octubre -; el desenvolupament del PDU del polígon Catalunya Sud, eina imprescindible per assegurar un futur clúster de la fusta entorn de Kronospan; o la reindustrialització d'altres zones incentivada pels Fons de Transició Nuclear, sobretot a la Ribera d'Ebre.

Buscant el consens per als Fons Nuclears

En este sentit, Salvadó ha reconegut que els darrers canvis en organismes com l'IDECE, que dirigirà la flixanca Norma Pujol, i el retorn del fins ara director d'este organisme, Josep Maria Sáez, a la gerència del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre van en la línia de fer front als reptes que té la comarca en este sentit. "Hem de posar tota la substància grisa que tenim per disposar de projectes a la Ribera, per omplir sòl industrial ja desenvolupat, com tenim al Molló (Móra la Nova) o l'àrea industrial de Flix", ha defensat Salvadó. "Hem d'aprofitar la conjuntura i els Fons de Transició Nuclear i Sáez pot tenir un paper important per ajudar en esta industrialització i aprofitament", ha afegit.

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre també ha iniciat una ronda de contactes amb totes les formacions polítiques per "generar consens" a l'hora d'escollir els projectes estratègics que s'han de beneficiar d'estos recursos de l'impost nuclear. Este dilluns es va reunir amb el PSC, en una trobada que "va anar bé", la setmana vinent es reunirà amb Junts i ERC, i la següent amb En Comú Podem.