El ceramista jesusenc Joan Panisello rep la insígnia i el diploma de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts

Està considerat internacionalment com un dels creadors més destacats de la nostra època en l'art ceràmic

Joan Panisello, acompanyat de familiars i autoritats en motiu del reconeixement a la Llotja de Mar.
Joan Panisello, acompanyat de familiars i autoritats en motiu del reconeixement a la Llotja de Mar. | Cedida
Redacció
21 de setembre del 2023
Actualitzat a les 16:42h
El ceramista jesusenc Joan Panisello ha rebut este dimecres en una solemne sessió pública a la Llotja de Mar la insígnia i el diploma d'Acadèmic corresponent per Tortosa per part de la Reial Acadèmia Catalana de les Belles Arts de Sant Jordi. Un aval a la seua prestigiosa trajectòria nacional i internacional. Panisello va ser elegit acadèmic corresponent per Tortosa de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi el 21 de setembre de 2022, aprovant així la proposta en el seu dia presentada pels acadèmics Bonaventura Bassegoda i Hugas, Francesc Fontbona i de Vallescar, i Mireia Freixa i Serra.

Pel que fa a la seua trajectòria, el reconegut ceramista va aprovar les oposicions a Mestre d'Ensenyament Primari el 1965 i ha estat format artísticament a les Escoles d'Arts i Oficis de Tortosa i Tarragona. A més ha fet freqüents cursos a l'Escola de Ceràmica de La Bisbal d'Empordà (Girona), de Barcelona i a Enfanga't (Girona). L'any 1975 obté el títol de Graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics, en l'especialitat de ceràmica (Escola Llotja, Barcelona).

Està considerat internacionalment com un dels creadors més destacats de la nostra època en l'art ceràmic, tant per l'originalitat de les seues formes com per la variadíssima coloració de les peces. Al llarg dels darrers 50 anys ha elaborat més de 10.000 mostres de colors diferents. 

De la seua obra, coneguda als cinc continents, se n'han escrit més de 1.500 referències en publicacions d'arreu. També per les més de 300 exposicions fetes en diversos països, així com per les més de 90 peces exposades entre 40 museus, fundacions, fons d'art i col·leccions públiques.

L'any 2008, el Ministeri de Cultura espanyol li organitzà una exposició retrospectiva i itinerant. Per este motiu, li edità un extraordinari llibre que mostra un resum de la seva trajectòria artística. Al 2014 es publicà la seva biografia a l'Editorial Onada, a càrrec d'Emigdi Subirats.

Un total de 32 premis -nacionals i internacionals- (Espanya, França, Bèlgica, Luxemburg, Àustria, Argentina, Japó, Romania,...) avalen el seu prestigi personal i el seu bon treball. L'any 1992 va rebre el títol de "Tortosí de l'any 1991". L'any 2013 fou elegit membre de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica, la màxima distinció que pot rebre un ceramista.

Ha representat el seu país, com a invitat d'honor: 1986, "The 1st International Ceramica Constest'86, Mino (Japó); 1995, 4a Biennal Condorhuasi, Grandes Maestros de la Actualidad Cerámica Internacional (Bolívia); 2006, Festival Artgila, Roumazieres Loubert (França); 2008, 9a Biennal Llatinoamericana Condorhuasi, Còrdova (Argentina); 2019, Terrània, 17è Festival Internacional de Ceràmica de Montblanc (Catalunya). Ha participat en vuit ocasions en ART's CAMP internacional convidat per la UNESCO (Ordino, Andorra), CPPCE (Conservation & Promotion du Patrimoine Culturel Europeene) i per l'Ajuntament de Calimanesti (Romania). Ha impartit conferències entorn al seu recorregut artístic en escoles d'art, de ceràmica, universitats, instituts, col·legis, associacions, commemoracions, ART's CAMP,...

Obres de la seva col·lecció "Binomi arbre-home a les terres de l'Ebre" s'han exposat 64 vegades.

Entre els anys 2015 i 2021 diversos escriptors i poetes romanesos han editat a Romania dotze llibres il·lustrats amb fotos d'obres ceràmiques i escultures seves. Autors: Ioan Barbu, Coman Sova, Gabriela Banu i Héctor Dante Cincotta.

Un total de més de 48 llibres parlen d'ell i de la seva obra. A partir de 2014 col·labora en performances a Espanya i a l'estranger amb la companyia de dansa ROPA, Roberto Olivan Performing Arts.

Guardons 

- 1979. Primer Concurs de Ceràmica "Ciutat d'Amposta". Primer premi.
- 1986. The International Ceramic Contest'83. Mino (Japó). Artista convidat.
- 1991. II Salón International Grand Ducal. Luxemburg. Medalla d'Or. / Grand Prix International Paris 91. Medalla de Plata.
- 1992. "Tortosí de l'any 1991". / "22 Salon International. Artistes Belges". Ciney (Bèlgica). Medalla de Plata.
- 1993. "17 Ceramistes de l'Associació de Ceramistes Catalans". Caixa de Terrassa. Artista seleccionat. / "Salón de l'Art Libre". Vitry le François (França). Plaqueta de bronze.
- 1994. Cercle Artistique International. Namur (Bèlgica). Medalla d'or.
- 1995. 4a Bienal CONDORHUASI. Grandes Maestros de la Actualidad Cerámica Internacional. Bolívia. Artista convidat.
- 1996. Grand Prix International des Arts Plastiques de Wallonie. Charleroi (Bèlgica). Primer premi d'honor Élite Internacional. / Grand Prix International des Arts Plastiques. Balneari Kurhotel. Bad Ischl (Àustria). Medalla de Plata.
- 1997. "Primer Saló Internacional d'Arts Plàstiques ACEA". Barcelona 96. Primer premi ceràmica. / II Biennal d'Art. Granollers. Obra seleccionada per a la Fundació Privada Vallès Oriental per a Disminuïts Psíquics.
- 1999. Nominació "Jesusenc de l'any 1998".
- 2000. Nominació "Tortosins 99". Proclamació "Tortosí 99" a nivell individual (com a artista de renom internacional) i a nivell col·lectiu (com a membre de la junta directiva i encarregat de la tasca artística del Centre del Comerç, amb motiu del seu centenari).
- 2006. 7e Festival ARTGILA. Roumazières-Loubert (França). Invitat d'honor. President del jurat. Conferenciant. Padrí de Catalunya, la nació convidada.
- 2008. Exposició retrospectiva i itinerant organitzada pel Ministerio de Cultura, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l'Ajuntament de Tortosa. / Guardó de Mestre Artesà atorgat per la Generalitat de Catalunya. / Convidat d'honor a la 9a Biennal Condorhuasi de Ceràmica Llatinoamericana (Argentina). / Tercer Premi al Concurs de la 9a Biennal de Ceràmica Llatinoamericana (Argentina).
- 2009. Nominació "Jesusenc de l'any 2008".
- 2012. Saló Internacional de Ceràmica i Vidre MIKS 12. Zagreb (Croàcia). Octubre 2012. Diploma d'honor.
- 2013. Nominació com a membre de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica. Ginebra (Suïssa).
- 2016. Trofeu "Cerurile Oltului" per a les arts plàstiques. Saló Nacional de Literatura i Art "Rotonda Plopilor Aprinsi", VI edició, Ramnicu Valcea, Romania, maig 2016. / Premi "Fundatiei National Civilitatie Rurala Niste Tarani per a les arts plàstiques -ceràmica-". Ramnicu Valcea, Romania, novembre 2016.
- 2017. Premi Concurs d'Escultura Agustí Vizcarro "La Pin", La Ràpita, novembre 2017.
- 2018. "Premi a la trajectòria 2017" (50 anys pastant fang). Associació Josep Puig. Jesús. Juny 2018.
- 2019. Ceramista seleccionat per ocupar l'exposició central del festival Terrània 2019. Montblanc (Catalunya). Invitat d'honor.
- 2020. Premi Grifonet 2020. Òmnium Cultural Terres de l'Ebre. Desembre 2020.
- 2021. Creu de Sant Jordi 2021. Generalitat de Catalunya.