Les Terres de l’Ebre oferixen més de 60 experiències agroturístiques en el marc de Benvinguts a Pagès La Festa

Se celebrarà el 30 de setembre i l’1 d’octubre i cal fer la reserva prèvia a través de la web www.benvingutsapages.cat

Roda de premsa de presentació de la nova edició, a Batea.
Roda de premsa de presentació de la nova edició, a Batea. | Cedida
Redacció
21 de setembre del 2023
Actualitzat a les 15:51h
Tot a punt per acollir les visites gratuïtes de Benvinguts a Pagès La Festa a la demarcació de Terres de l’Ebre. El cap de setmana del 30 de setembre i l’1 d’octubre la demarcació oferirà 61 experiències repartides per tot el territori, amb un total de 13 explotacions, 16 restaurants de proximitat, 20 allotjaments rurals, 10 activitats complementàries i 2 elaboradors alimentaris. Unes dades que s’han presentat avui en roda de premsa a Altavins Viticultors (Batea), una de les explotacions que participen en l’edició d’enguany.

La roda de premsa ha comptat amb la presència de Jesús Gómez, director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Terres de l’Ebre, que ha posat sobre la taula la rellevància que tenen iniciatives com Benvinguts a Pagès per posar en valor el món agroalimentari: “Benvinguts a Pagès és una bona eina per incrementar el coneixement dels productes de proximitat, i això en conseqüència, repercutix en els hàbits de consum de la població”.

Per la seua banda, Adam Tomàs, director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a Terres de l’Ebre, ha destacat la importància de l’oferta turística que oferix la iniciativa per conèixer el territori: “Benvinguts a Pagès dona l’oportunitat de visitar i descobrir propostes enoturístiques i gastronòmiques, molt importants a la nostra terra”, ha afirmat.

Benvinguts a Pagès La Festa és una oportunitat única per a redescobrir territoris com el Baix Ebre (16 agents), el Montsià (7 agents), la Ribera d’Ebre (14 agents) i la Terra Alta (24 agents), així com l'origen d’allò que mengem i conèixer als professionals que produïxen els aliments que formen part de la rica i variada gastronomia catalana. 

Benvinguts a Pagès La Festa se celebra el mateix cap de setmana a tot el territori català. La celebració oferix més de 500 experiències a tot Catalunya en 100 explotacions, 115 allotjaments rurals, 5 elaboradors alimentaris, 220 restaurants i 65 activitats complementàries, que conviden a connectar amb la vida rural catalana.

Últims dies per reservar activitats


Les visites gratuïtes a Benvinguts a Pagès La Festa requerixen una reserva prèvia a través de la web www.benvingutsapages.cat, ja que les places són limitades. La nova pàgina, una de les novetats de l’edició d’enguany, oferix un motor de cerca interactiu i detallat amb informació sobre cada espai disponible, millorant la planificació i reserva d'activitats.

En aquest sentit, Josep Salleras, tècnic de comunicació de PRODECA, ha subratllat durant la roda de premsa que el sector agroalimentari és el capdavanter del país: “Benvinguts a Pagès servix per prestigiar la feina dels productors alimentaris”. I ha afegit que la riquesa de productes que tenim a Catalunya és infinita: “La societat n’és conscient, sobretot, quan visita les explotacions, ja que pot conèixer en primera persona com s’elaboren els aliments i això, té un retorn cap als mateixos pagesos que participen a Benvinguts a Pagès, i a la llarga, genera una influència en els hàbits de consum”.

L’acte d’avui també ha comptat amb el testimoni de Joan Arrufí, propietari d’Altavins Viticultors, i Pol Munté, responsable de l’Horta de Cal Marxant (La Pobla de Montornès, Tarragonès). Arrufí, per una banda, ha comentat que Benvinguts a Pagès crea experiències didàctiques i vivències, que fan que la “gent surta amb una rialla”. Munté ha ressaltat que “acosta la ciutadania al camp i això fa que la gent canvie la visió del sector primari”.

Una altra de les novetats de la 8ª edició és la incorporació d’un nou participant, els elaboradors alimentaris i petits artesans, una aposta més en pro a la promoció dels productes catalans. Es tracta d’una prova pilot que s’inicia este 2023, a la Conca de Barberà i la Ribera d'Ebre, i que es valorarà replicar-ho a altres territoris en un futur.

Un gran ventall d’experiències


La diversitat de propostes agroturístiques i la riquesa cultural que el territori ebrenc té per oferir prometen una experiència inoblidable per als visitants. La iniciativa és una oportunitat per connectar amb la naturalesa i l'essència rural i descobrir la història, la gastronomia i la cultura de la regió. El públic més comú (64% del total) són famílies de 36-45 anys amb nens.

Durant la roda de premsa, Ariadna Ribas, Brand Manager de Turisme Enogastronòmic de l’Agència Catalana de Turisme, ha explicat les quatre D’s que tenen iniciatives com Benvinguts a Pagès: “Per una banda, ajuden a la desconcentració, és a dir, a repartir les activitats turístiques pel territori; també, a la diversificació de l'oferta turística; la despesa, que queda distribuïda entre diferents agents del territori; i finalment, la desestacionalització del turisme”.

L'experiència a Benvinguts a Pagès La Festa és una gran oportunitat per fomentar la venda directa sense intermediaris: del productor al consumidor, del camp a la taula. Les dades així ho indiquen: un 89% dels visitants que hi participen compren els productes després de conèixer-ne el procés d'elaboració, amb una despesa mitjana d’entre 35 i 40 €.

En esta 8a edició s'estima que unes 2.250 persones visitaran les Terres de l'Ebre per participar en alguna de les propostes que oferix el projecte de Benvinguts a Pagès La Festa, al llarg del cap de setmana. Cal destacar que durant la setena edició, l'any 2022, la comarca de la Ribera d'Ebre va registrar una xifra de 1.125 visitants, consolidant-se com una de les comarques més populars de Catalunya durant la iniciativa de Benvinguts a Pagès La Festa. A tot Catalunya, des dels seus inicis, Benvinguts a Pagès ha acollit més de 130.000 visitants -valor absolut acumulat fins al dia d’avui. Enguany s’espera arribar als 40.000 visitants.

Sobre Benvinguts a Pagès


“Benvinguts a Pagès” és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, i pel Departament d’Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren amb el projecte la Fundació Alícia, la Diputació de Barcelona, el Club Super3 (CCMA), l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència Catalana de Joventut, el Departament de Drets Socials, els Consells Comarcals, les Oficines Comarcals del DACC, els Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector. Esta iniciativa de la Generalitat s’ha convertit en una acció de promoció a la comercialització dels productes i de suport a les explotacions agroalimentàries i pesqueres participants que va dirigida a la ciutadania en general, però sobretot al públic familiar, sènior, foodie i jove.