Les Nits de Tyrika s’allarguen un dia més i proposen més activitats de creació artística experimental

El festival, d’entrada lliure i gratuïta, se celebrarà els dies 29 i 30 de setembre en la zona de les oliveres mil·lenàries als peus del parc arqueològic de la Moleta del Remei d’Alcanar.

Joan Roig, Alcalde d'Alcanar presentant la nova edició de Les Nits de Tyrika
Joan Roig, Alcalde d'Alcanar presentant la nova edició de Les Nits de Tyrika | Sirga Comunicació
Aguaita
20 de setembre del 2023
Actualitzat a la 13:36h
El festival Les Nits de Tyrika d’Alcanar, dirigit per l’agitador cultural canareu Àlex Espuny, en estreta col·laboració amb l’Ajuntament amfitrió i amb el suport de la Diputació de Tarragona, ja escalfa motors. Després de presentar ara fa una setmana un cartell innovador, realitzat íntegrament amb intel·ligència artificial, avui ha donat a conèixer un programa carregat de novetats. El primer canvi important és el fet que passa d’un a dos dies de durada. El director Àlex Espuny ha explicat que «la bona acollida de les dos passades edicions ens ha animat a allargar un dia més el festival, fet que ens permet ampliar l’oferta de propostes en horari diürn i atraure un públic més familiar, local i variat, més enllà del públic alternatiu que congreguem actualment. Igual que fa 2600 anys, dos mons tan diferents com l’Iber i el Fenici es van trobar en aquestes costes d’Alcanar i es van entendre molt bé, Les Nits de Tyrika són lloc d’encontre i fusió de públic tan heterogeni com aquell acostumat a assistir a concerts i esdeveniments culturals d'avantguarda i aquell més del món arqueològic, museístic i acadèmic».


Per la seua part, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, a més de fer una crida a la participació: «tenim clar que els jaciments d’Alcanar mereixen ser visitats per molta gent i estem segurs que Tyrika realitza d’una forma òptima la funció d’altaveu disruptiu, de pol d’atracció del món científic i és una porta oberta al món que ens connecta als nostres avantpassats» per això «us animo que bloquegeu les agendes el 29 i 30 de setembre»; ha aprofitat per a reivindicar més mitjans i més atenció, tant per part dels mitjans de comunicació com de les administracions supramunicipals, per als jaciments ibers de l’extrem sud i més enllà dels jaciments ibers del nord de país, que són els que s’emporten tota l’atenció: «més mitjans per avançar en les excavacions, mantenir els jaciments o exhibir la seua significació dins del món iber a Catalunya», ha reblat Roig.

Mentre, el regidor de Cultura, Xavier Barrera, ha remarcat la gran feina que fa el festival per atraure un públic que sense aquesta oferta cultural «que és una combinació d’art visual, música, xerrades i gastronomia, amb una programació i atrevida i de qualitat», potser mai s’aproparia a conèixer «un dels millors patrimonis del període comprès entre el final de l’Edat de bronze i l’Edat del ferro», com són els jaciments arqueològics ibers d’Alcanar.
 

Creació en les arts plàstiques, en escultura i instal·lació sonora

Enguany s’ha innovat en l’apartat artístic i s’han creat dos espais nous: ReIBERar’T” on 12 artistes de les arts plàstiques, un serà IA, seran convidats a reinterpretar un element trobat als jaciments arqueològics d’Alcanar. Aquest primer any serà el corn marí, logotip i emblema del festival, que l’any 2001 es va trobar al jaciment canareu i que amb més de 2.600 anys d’antiguitat és considerat l’instrument musical més antic de la península Ibèrica; en l’altre nou espai, dedicat a l’escultura i instal·lació sonora, l’artista convidat enguany és Vicent Matamoros Anglès, professor de Belles Arts a la Universitat de Barcelona, especialista en escultura i investigació en el camp de l'Art sonor i l’arqueologia sonora. Matamoros reinterpretarà un dels telers que es van trobar al Jaciment de La Moleta i del Sant Jaume; convertirà els pesos del teler en un xilòfon musical que serà tocat per dos músics percussionistes i per tot aquell públic que desitge experimentar.


 

Cartells de la nova edició de Les Nits de Tyrika que tindran lloc a la Moleta del Remei d’Alcanar Foto: Sirga Comunicació

Improvisació musical

Seguint en l’apartat artístic, en aquesta edició es farà la primera FreeImproJamTyrikaun encontre de músics especialitzats en la improvisació (Free impro). Així, músics del País Valencià i de Catalunya improvisaran tots junts en una “jam session” inspirada en un tema proposat per l’organització. Aquest any la proposta és: “Les sensacions quan, per primera vegada, els Ibers van tastar el vi que portaven els fenicis”. Aquesta FreeImproJam Tyrika estarà coordinada i comissariada per Jorge Martorell (director de l’Escola de Música de l’Agrupació Canareva i saxofonista). Lligat amb aquesta proposta, que vol recordar la importància del comerç del vi entre Fenicis i Ibers, s’ha previst un tast de vins de la DO Terra Alta el divendres a l’acte d’inauguració.

La darrera de les novetats anunciades en l’edició d’enguany és l’habilitació de dos zones de descans: una zona gastronòmica amb servei de Food Trucks i una zona chill-out.
 

Fusió entre experimentació, avantguarda, modernitat i cultural ancestral

El plat fort del festival Les Nits de Tyrika continua sent la cerca de propostes trencadores, on es fusione l’experimentació artística i avantguardista amb la cultura ancestral, immaterial, patrimonial i paisatgística d’Alcanar per a crear peces úniques que s’estrenaran durant el festival. El director Àlex Espuny recorda que «busquem artistes que estiguen oberts a experimentar, els reunim amb arqueòlegs i historiadors que els formen en la cultura ibera d’Alcanar, sobretot en la primera edat del ferro i en la influència fenícia, i després els demanem que realitzen una obra inèdita i/o que adapten les seues creacions, on plasmen tot el que han après i que és la que podrem veure durant el festival de manera inèdita».

Entre els artistes que comparteixen cartell aquest 2023, gairebé una cinquantena, s’hi troben l’artista valencià experimental del so MRT alias de Martí Guillem; el castellonenc UNAM i la seua electrònica orgànica; el grup barceloní Gambardella amb el seu electro-jazz-rock; la contundència del primari techo-punk de Fotocopial’experimentació sonora de Polifeme; el grandíssim quartet d’electrònica experimental Mecánica Clásica; Fuck Noiseuna parella d’electrònica experimental amb vinils, veus, sintetitzadors modulars i espectacle audiovisual, i el trio Madrileny Mohama Sazamb el seu rock psicodèlic i simfònic de sons mediterranis. La música DJ la punxaran tot dones, SabineFireFlyJuanita RamírezChoche Machine, Laura Victoria & Matilda i Miss_Tra. 

El director del festival ha explicat que «no hi ha res que s’assemble més a una sacerdotessa, a una fetillera i xaman, -llavors eren tot dones-, que una dj que fa el seu ritual damunt del seu altar i altera consciències a través de les ones musicals, per a ajudar-nos a fusionar-nos tots en este misticisme i ritual quan cau la llum i surt la lluna». Altres artistes convidats són la il·lustradora i muralista Eirene que pintarà una de les seues obres en viuel poeta Martí Sales i les ballarines contemporànies Sabrina Ribes & Remei Can.

Les Nits de Tyrika és una proposta de festival que pretén fusionar l’experiència artística contemporània i avantguardista inèdita (arts sonores, plàstiques visuals, electròniques i digitals) amb la cultura immaterial i ancestral (Primera edat del ferro, cultura Ibera ilercavona i influència Fenícia), amb el patrimoni (Jaciment arqueològic de la Moleta) i amb el paisatge d’Alcanar (Parc d’oliveres mil·lenàries al peu del Jaciment i al costat de l’Ermita del Remei).

L’edició d’este 2023, la tercera del festival, tindrà lloc el divendres 29 i el dissabte 30 de setembre al Parc arqueològic de la Moleta del Remei d’Alcanar. L’entrada és lliure i gratuïta.