La CHE pren mostres d'aigua sota set ponts de l'Ebre per analitzar els efectes de la sequera

El tram baix de Ebre és una unitat territorial que es troba en estos moments en situació de sequera prolongada i emergència per escassetat

Façana fluvial d'Amposta, amb el Pont Penjant a la dreta.
Façana fluvial d'Amposta, amb el Pont Penjant a la dreta. | Cedida
Redacció
18 de setembre del 2023
Actualitzat a les 17:52h
La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) ha iniciat el treball “Seguiment dels efectes de la sequera i la gestió associada de l'aigua en el tram final del riu Ebre” que es desenvolupa amb la col·laboració de la Universitat de Lleida amb un pressupost de 18.145 euros. El termini de finalització de l'estudi està previst per a desembre d'enguany.

L'objectiu de l'estudi és fer un seguiment de l'estat del riu, que permetrà fer una millor diagnosi de les conseqüències de la sequera en este tram de l'Ebre.

El tram baix de Ebre, dins de la Conca de l'Ebre, és una unitat territorial que es troba en estos  moments en situació de sequera prolongada i emergència per escassetat segons els indicadors del Pla Especial de Sequeres de la CHE, que inclou, entre les mesures a adoptar, la vigilància especial de les condicions ambientals del Delta de l'Ebre.

Per a això, es prendran mostres des dels següents set ponts sobre el riu Ebre: Riba-roja d'Ebre, pont d'Ascó, pont de Mora d’Ebre, pont de Benifallet, pont de Tortosa (Pont Roig), pont d'Amposta i pont de “El Passador” entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja.

S'estan duent a terme anàlisis in situ i es prenen també mostres d'aigua per analitzar en laboratori. Els paràmetres i variables a analitzar són: temperatura, oxigen dissolt, conductivitat elèctrica, pH, terbolesa, alcalinitat, amoni, nitrits, nitrats, nitrogen, fosfats, fòsfor, matèria orgànica, amoníac, fitoplàncton eucariota i cianobacterias.

La informació obtinguda es complementarà amb les dades de les xarxes de punts de control automàtic de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre: Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH) i Sistema Automàtic de Qualitat de les Aigües (SAICA), i també amb les xarxes de control de l'estat de les masses d'aigua que operen en la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Ebre Sostenible

Este projecte, segons remarca la CHE, respon als eixos de gestió de la Confederació per un Ebre Sostenible, en concret, al seu eix 3: aconseguir el bon estat de les masses d'aigua, amb mesures per disposar d'un mitjà hídric i dels seus ecosistemes associats en condicions ambientals cada vegada millors.

Els altres eixos d'acció són: la millora del coneixement (eix 1), que busca incorporar les millors tècniques i les últimes recerques en la gestió de la demarcació hidrogràfica de l'Ebre i facilitar la seua difusió a tota la ciutadania; la millora de la gestió, buscant la major eficiència en els sistemes (eix 2); la renovació de la visió de la dinàmica fluvial que perseguix mirar als nostres rius amb una visió renovada que permeta afavorir la seua recuperació ambiental (eix 4); i la garantia del subministrament als usos essencials (eix 5).