Actes de la Diada 2023: esta és la guia de l'Onze de Setembre a les Terres de l'Ebre

A les convocatòries de les entitats independentistes s'hi sumen els actes tradicionals que organitzen els municipis

El pas de les torxes pel nucli antic de Tortosa
El pas de les torxes pel nucli antic de Tortosa | Robert Strange
Aguaita.cat
09 de setembre del 2023
Actualitzat a les 10:24h
La Diada d'este any, marcada per les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez, tornarà a tenir la manifestació independentista com un bon termòmetre del moment en el qual es troba el moviment. La concentració central convocada per les entitats sobiranistes serà a Barcelona i forma part d'una sèrie d'actes que marcaran l'Onze de Setembre amb la capital catalana com a gran protagonista. Però arreu del país s'hi sumaran actes per commemorar l'11 de setembre. A continuació repassem quines són les activitats més destacades a les Terres de l'Ebre.
 

Acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a les Terres de l’Ebre 


La conferència del president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó Tenesa, i l'actuació musical d’Oriol Navarro Valls, van centrar l'acte institucional de la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, dut a terme este divendres a la plaça dels Dolors de Tortosa. El delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó Fernandez, va presidir una commemoració a la qual també va estar convidat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena Garcia. 
 

La imatge la Diada i mostra de cartells 


La imatge institucional de la Diada d’enguany està dedicada a la llengua catalana i la seua diversitat. Amb el lema «Una llengua, molts accents», el cartell fa servir les varietats dialectals per dibuixar la bandera de Catalunya. Sobre fons groc, quatre geosinònims en vermell configuren les barres de la senyera. La proposta, d’una banda, posa en primer pla la riquesa de la parla quotidiana, en una mostra que el català és punt de trobada, eina de futur i llegat comú, una llengua tan plural i tan diversa com el país que representa i com el món al qual s’adreça; de l’altra, recull l’esperit de reivindicació nacional de la celebració, l’autoafirmació de ser un sol poble que, al marge dels orígens, té un horitzó compartit.

Per segon any consecutiu, la imatge institucional de la Diada ha sorgit d’una acció participativa amb què el Govern ha volgut reivindicar el talent creatiu del país. De les deu propostes presentades, la proposta guanyadora ha estat Roig, vermell, grana, carmesí, obra de Palouzié Studio.

A les delegacions del Govern s’ha instal·lat un cub de 2m x 2m amb reproduccions dels cartell guanyador i els finalistes i la informació de cada proposta. A les Terres de l’Ebre està instal·lada a l’entrada de l’edifici de la Generalitat (Plaça Gerard Vergés, 1. Tortosa).
 

Cartell de la Diada del 2023. Foto: ACN

 

Marxa de Torxes a Tortosa 

 
Per quinzè any consecutiu, el 10 de setembre, Tortosa acollirà la Marxa de Torxes per la Independència. Esta manifestació de l’independentisme a les Terres de l’Ebre, s’ha consolidat com la més gran del territori comptant cada any amb centenars de persones marxant pels carrers del nucli antic de Tortosa.
 
La Marxa de Torxes està organitzada per la Comissió 11 de setembre de les Terres de l’Ebre. La marxa que sortirà a les 20:30h des del Castell de la Suda, passant pel Nucli Antic, acabarà a la Plaça del Mercat. El parlament d’enguany anirà a càrrec de Maria Nebot, membre d’Escola Valenciana i la lectura del manifest anirà a càrrec de Miquel Franch, activista pel Nou hospital de les Terres de l’Ebre.
 
El lema d’enguany, “Via Fora! Que tot està per fer i tot és possible!”, unix el lema de la manifestació de l’11 de setembre de l’ANC, i el poema escrit per Miquel Martí i Pol, “Ara mateix”, i referma la voluntat de la Comissió per treballar per un país nacionalment lliure i socialment just, un país que volem construir per a la majoria de la societat.
 
En el manifest, per un costat, és vol "emfatitzar el malestar de l’independentisme de base envers els dirigents polítics dels partits independentistes. I per un altre costat, es vol deixar molt clar que ens cal tornar-nos a organitzar des de baix, per tornar a posar contra les cordes aquells polítics independentistes que desmobilitzen les persones i entitats i també l’Estat espanyol que ens reprimeix i ens vol destruir com a poble",segons remarca la Comissió.
 
Enguany també volem donar importància als atacs a la llengua que es pateixen arreu dels Països Catalans, tant des de les institucions com en tots els àmbits socials. És per això que el parlament anirà a càrrec de Maria Nebot, representant d’una de les entitats que treballen més per la llengua al País Valencià i on l’espanyolisme, de dretes i també d’esquerres, ataquen la llengua en tots els seus àmbits. "Per sort, entitats com Escola Valenciana fan una tasca ingent en la defensa i la promoció de la llengua arreu del País Valencià", afirmen.
 
Finalment, la Comissió sempre intenta fer un reconeixement a persones i entitats que treballen per unes Terres de l’Ebre millors. Per això la lectura del manifest anirà a càrrec de Miquel Franch, activista independentista i a la Plataforma per un nou Hospital a les Terres de l’Ebre, entitat que ha realitzat una tasca ingent per defensar la necessitat que té el territori de tenir un edifici i un servei sanitari públic de referència.
 
Els beneficis de la Marxa de Torxes d’enguany aniran a grups de suport contra la repressió, fent especial esment al col·lectiu de “Encausats de Pego” (Marina Alta, País Valencià), grup de joves del poble de Pego que esperen judici per haver-se defensat d’un grup de neonazis que amenaçaven el poble.
 
Finalment es cridarà a participar als actes organitzats a la Diada a Barcelona i a totes les manifestacions populars arreu del país. La marxa comptarà amb la participació de colles de gralles del territori i amb els Castellers de Tortosa. A l’inici de la marxa es repartiran 200 torxes que il·luminaran els carrers de Tortosa.
 

Amposta 

 
A les 11.00 del matí hi haurà la concentració habitual a la Plaça de l'Ajuntament des d'on es sortirà fins al Pont Penjant per hissar la senyera.
 
A les 11.30 hissada de la senyera al Pont Penjant. 
 
A les 11.45 lectura del manifest de la Diada a la Plaça de l'Ajuntament i a la tarda a les 19:00 hores concert i ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat d'Amposta a la Plaça Ramon Berenguer IV.
 

Hissada de la senyera al Pont Penjant d'Amposta, Diada 2020 Foto: Cedida

 

Alcanar

 
Alcanar reivindica la llengua a la Diada Nacional de Catalunya 2023. Enguany, l'Ajuntament d'Alcanar s'ha adherit a la campanya "Una llengua, molts d'accents" de la Generalitat de Catalunya que recull la diversitat de la llengua i la vol fer arribar a tots els racons del país.
 
De l’onze al quinze de setembre, reivindicaran la llengua al Mercat Municipal d'Alcanar, a la ràdio i a l'acte institucional de l'11 de setembre.
 
Dilluns 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, a les 11:30 h al Carrer Rafael Casanova tindrà lloc l'ofrena floral i la lectura del manifest amb l'actuació de la Banda Municipal de Música d'Alcanar, que tot seguit amb cercavila fins a la plaça de l'Ajuntament donaran pas a la hissada de bandera i l'actuació del Cor Jubilo d'Alcanar.
 
Tot seguit, ball de sardanes amb l'acompanyament de la Banda Municipal de Música d'Alcanar.
 
Dimarts dia 12, a partir de les 8 h inici del concurs 'Endevina de què parlo´ a la ràdio, què finalitzarà el divendres 15 i els guanyadors diaris podran guanyar lots de llibres d'autors locals.
 
El dijous dia 14 i concloent la jornada, "Una llengua, molts d'accents", a partir de les 9 h exposició de poemes d'autors locals al Mercat Municipal d'Alcanar.
 

Flix

Diumenge 11 de setembre: Prepara’t per la Diada amb un taller de dansa per a totes les edats amb els grallers DeSolaSol., a les 19 hores, a la plaça de l’Església.

Dilluns 11 de setembre:

10.30 h – Plaça 11 de setembre: Plantada de gegants, gegantons i capgrossos acompanyats dels grallers De Sol a Sol.
11 h – Carrers del poble: Cercavila fins a la plaça de l’Església
11.30 h – Plaça de l’Església:
Lectura del Manifest, cantada de l’himne nacional per l’Orfeó de Flix, ballada de gegants, ballada de danses amb els grallers De Sol a Sol i ball de Pastorets de l’Agrupació de Balls Populars de Torredembarra.