Els jutjats d'Amposta estrenen la primera sala d'atenció a les víctimes adequada per interns del CIRE

El Departament de Justícia encarrega a l'ens de reinserció les obres per habilitar 42 sales a Catalunya

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, visitant la sala d'atenció a les víctimes habilitada als jutjats d'Amposta
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, visitant la sala d'atenció a les víctimes habilitada als jutjats d'Amposta | Jordi Marsal
Aguaita.cat
07 de setembre del 2023
Actualitzat a la 13:38h
Elsjutjatsd'Amposta han estrenat la primerasalad'atenció a les víctimes adequada per interns del Centred'IniciativesperalaReinserció (CIRE). En realitat, és la quarta instal·lació d'este tipus als jutjats catalans, pensada per garantir l'acompanyament i l'atenció de la víctima al llarg del procés judicial, evitant que pugui coincidir amb els presumptes agressors i generar una "revictimització". Arran del resultat del projecte d'Amposta, però, el Departament de Justícia ha encarregat ja al CIRE perquè habiliti sales als 42 edificis judicials de Catalunya abans de l'estiu de 2025. La idea, segons la conselleraGemmaUbasart, és compatibilitzar la millora d'atenció de les víctimes amb la reinserció dels interns.

Les properes intervencions seran a Balaguer, Lleida, La Seu d’Urgell, Reus i El Vendrell.
 
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha destacat que amb esta iniciativa s’han trenat dos línies de treball: “la necessitat d’acompanyar la víctima en les seves necessitats i garantir la bona atenció al llarg de tot el procés judicial, amb l’aposta decidida de potenciar la reinserció sociolaboral en l’execució penal”.
 
“Iniciatives com aquesta permeten avançar cap a la creació d’un model de justícia que posi la víctima al centre del procés i compromès amb la justícia social i la transformació feminista del país”, ha conclòs després de visitar els jutjats i de reunir-se amb els operadors jurídics del territori.
 
Els treballs han estat realitzats per un equip de 12 persones - entre interns i personal tècnic -que forma part dels serveis d’exteriors i del taller de Raimat del CIRE. Entre les diferents actuacions que han fet els interns destaca el muntatge del jardí artificial vertical, la pintura i el revestiment de parets, paraments verticals i portes d’acer, la instal·lació de la il·luminació; instal·lació dels penjadors, tamborets, banc, taules i pissarres.
 
 

Pla per garantir una millor atenció a la víctima


La primera de les sales d’estes característiques va entrar en funcionament el passat mes de març als jutjats de Cornellà del Llobregat. Des d’aleshores, també s’han posat en marxa les sales de víctimes dels jutjats d’Esplugues del Llobregat i Mataró seguint el mateix prototip d’espai.
 
El Pla d’Adequació i Millora d’Espais i Usos per l’Atenció a la Víctima del Departament de Justícia, anunciat per la consellera Ubasart el passat mes de març, compta amb un pressupost 430.000 euros i posa l’accent en tres intervencions clau: l’adequació dels espais físics, la millora dels recorreguts interns per a víctimes i detinguts i recomanacions per l’actualització dels protocols organitzatius amb l’objectiu que les víctimes se sentin acompanyades, protegides i ben ateses dins dels espais judicials.
 
L’objectiu d’aquest Pla és que a mig termini tots els jutjats amb VIDO disposen d’espais òptims i d’una sala específica per a les víctimes, amb característiques ambientals, funcionals i decoratives homogènies. El compromís de la conselleria, per tant, és doble: d’una banda, que aquelles seus judicials on es tracten temes de VIDO disposin d’espais òptims d’atenció a la víctima; i, de l’altra, que totes les sales de víctimes siguin homogènies en termes ambientals, funcionals i decoratius.
 

Mobiliari i equipament instal·lat a la sala d'atenció a les víctimes dels jutjats d'Amposta Foto: Jordi Marsal

 

Violència masclista: 60% de les víctimes ateses a les Terres de l’Ebre


Durant el 2022, la Oficina d’Atenció a la Víctima de les Terres de l’Ebre ha atès un total de 2.260 víctimes -2044 dones i 216 homes. D’aquestes, prop d’un 60% (1354) ha estat per casos de violència de gènere.
 
Les OAVD de tot Catalunya van atendre l’any passat un total de 15.312 víctimes, de les quals 14.053 (92%) eren dones i, d’aquestes, 8460 (60%) víctimes de violència de gènere.
 
A Catalunya hi ha 6 Oficinesd’AtencióalaVíctimadelDelicte (OAVD), ubicades en diferents seus judicials, que ofereixen un servei gratuït d’atenció, suport i orientació a les víctimes de qualsevol delicte. Tenen un paper protagonista pel que fa a la gestió de la informació i la garantia dels drets de totes les víctimes: abans, durant i després del procediment penal.
 
Oferixen una atenció integral a totes les persones víctimes o que se sentin víctimes d’un delicte amb l’objectiu de potenciar la seva recuperació integral i reduir la victimització. També són el punt de coordinació de les ordres de protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere que adopten els òrgans judicials a Catalunya.