Els treballs per construir els camins de guarda del delta es reprendran la setmana vinent

El conseller d'Acció Climàtica diu que estudiaran solucions per drenar les finques afectades per la salinització

El conseller Mascort visitant un tram del camí de guarda on ja s'ha actuat.
El conseller Mascort visitant un tram del camí de guarda on ja s'ha actuat. | ACN (Mar Rovira)
Redacció
01 de setembre del 2023
Actualitzat a les 16:38h
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat que els treballs per construir les guardes de protecció del delta de l'Ebre es reprendran la setmana vinent. Les obres emmarcades en l'Estratègia Delta estaven aturades perquè és època de nidificació. El projecte consistix a refer els camins de guarda en uns 60 quilòmetres i té un pressupost de 40 milions, dels quals ja se n'han invertit sis. Davant dels problemes que patixen algunes de les finques d'arrossars per la salinització, el conseller ha dit que estudiaran solucions "estructurals": "Hem de ser capaços de posar aigua dolça, de drenar els sols, no és fàcil". Este divendres, Mascort ha fet la seua primera visita al delta.

El conseller d'Acció Climàtica ha visitat l'estació de bombament fotovoltaica, situada al terme municipal de Deltebre, on s'ha refet el camí de guarda, situant-lo a la cota a 1,20 metres respecte al nivell de mar. És una de les primeres actuacions fetes en el marc de l'Estratègia Delta per revertir la regressió que patix este paratge natural. "Són 60 quilòmetres de camins de guarda, encara tenim feina, tot està en marxa i no pararem, allò que depèn de nosaltres té un termini d'execució molt ràpid", ha asseverat Mascort. També ha dit que les obres a la badia dels Alfacs seran les pròximes i preveu que s'inicien l'any vinent.

Mascort ha assegurat que l'Estratègia Delta és un "exemple de cogovernança i cogestió" i ha reivindicat el consens al territori a l'hora de trobar solucions a "problemes molt complexos". De fet, pel que fa al projecte de les guardes, ha assenyalat que es tracta de la primera inversió d'un conjunt d'actuacions previstes, que sumen 120 milions d'euros. El conseller ha recordat que han acabat l'estudi de la diametria de la costa, que els ha permès conèixer el tipus de sorra i d'on la poden extreure. En este sentit, ha apuntat que l'avantprojecte podria estar enllestit l'estiu vinent, un cop Costes de Tarragona del Ministeri per a la Transició Ecològica done el vistiplau.

"Si tot va com ha d'anar a finals de 2025 o primer semestre de 2026 hauríem d'estar en condicions de començar l'obra, fer l'avantprojecte són sis mesos, i quan tinguem el vistiplau del Ministeri es farà projecte executiu, que és una feina feixuga, licitarem i començarem, el nostre objectiu és començar el moviment de sorres a dos anys vista", ha concretat el titular del Departament.

Problemes per la salinització

Preguntat sobre els problemes de salinitat d'alguns camps d'arrossars, el conseller ha afirmat que exigirà a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que faci una planificació i, sobretot, exigirà que els cabals siguin els "necessaris" i no "els mínims. "Hem de ser capaços d'exigir els cabals mínims necessaris perquè tinguem aigua suficient no només pels arrossars sinó per la vida al delta", ha manifestat.

Tot i que la campanya ha estat complicada arreu del país, Mascort ha reconegut que la situació s'agreuja al delta per la salinització d'algunes finques. Per això, ha destacat que estan buscant solucions "estructurals" a la problemàtica. "Hem de ser capaços de posar aigua dolça, de drenar els sols, no és fàcil, ja estem estudiant solucions que en pocs mesos serem capaços de poder dir sobre que parlem, si no tenim prou aigua perquè la CHE no fa prou planificació, ens hi haurem de posar nosaltres", ha tancat.