El Sustanaible Day Tourism, la novetat de la setena edició del Terres Travel Festival

Del 8 al 16 de setembre, Tortosa acollirà el certamen cinematogràfic sobre viatges i turisme sostenible, amb 127 produccions de 26 països

Roda de premsa a l'Ajuntament de Tortosa per presentar la propera edició de Terres, el Festival de Cinema sobre Turisme sostenible de les Terres de l'Ebre
Roda de premsa a l'Ajuntament de Tortosa per presentar la propera edició de Terres, el Festival de Cinema sobre Turisme sostenible de les Terres de l'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
29 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:56h
Del 8 al 16 de setembre, el TerresTravelFestival portarà de nou a Tortosa una selecció del millor cinemainternacional sobre viatges i turismesostenible, en una setenaedició marcada per la primera edició del TerresSustanaibleDayTourism. El certamen, en el qual hi participen cent vint-i-set pel·lícules de fins a vint-i-sis nacionalitats diferents, oferirà una quinzena de sessions de cinema, debats i xerrades i comptarà amb la presència de directors, productors i professionals del cinema i del turisme d’arreu del món. 

Durant la roda de premsa d’este matí, l’alcaldedeTortosa, JordiJordan ha destacat la rellevància del festival com a dinamitzador del territori: "El turisme és un sector clau de promoció econòmica de la nostra ciutat i del conjunt de les Terres de l’Ebre i, especialment, el turisme sostenible. Recordem que vivim en un territori entre dosparcsnaturals, el del Deltadel’Ebre i el delsPorts, i que està declarat ReservadelaBiosfera per la UNESCO”. Jordan ha aprofitat per fer una crida als agents turístics i a la ciutadania en general perquè assistisca a les projeccions, una oportunitat única donada la seua rellevància.

Per la seua banda, el sotsdirector del festival, JaumeMoya, ha explicat que el seu objectiu és “donar a conèixer films turístics i premiar-los. Aquest any hem rebut pel·lícules de països com Cuba, Austràlia, Tailàndia, Estats Units, Jordània i Taiwan, un fet que consolida, any rere any, el caràcter internacional del festival”. 

Destinacions properes i llunyanes, llocs reconeguts i insòlits, espais naturals, patrimoni històric o experiències vitals i de viatges són algunes de les temàtiques que cada any aglutina el Terres Travel Festival. El festival s’inaugurarà el dia 8desetembre a les 19.30 h, a la CriptadelaReparació de Tortosa, amb el documental Soylatierra, historiasdesdeelfindelmundo, una produccióxilena de MaiteAlberdi que a partir de cinc eixos temàtics —agricultura sostenible, conservació de la biodiversitat, energies renovables, solucions a la crisi de l’aigua i astronomia— mostra els esforços dels xilens per afrontar les transformacions del seu entorn i trobar solucions per a un futur millor.

“Les projeccions de documentals turístics es podran veure del 9 al 14 de setembre a l’aula didàctica del MuseudeTortosa, a les 17h i a les 20 h”, ha informat Moya, que ha destacat “la producció alemana Wyoming-InAmerica'sLonesomeheart, una invitació a gaudir dels parcs nacionals i de la vida salvatge de l’estat de Wyoming (EUA), que també aborda qüestions socials al voltant de la reserva índia del riu Wind". El periodista i director del film, KlausScherer, converteix els convidats d’un ranxo amb els protagonistes d’aquest documental de viatge, els quals hauran de superar alguns reptes, com muntar a cavall i empènyer el bestiar cap a la seva nova praderia. També mereix una menció el documental francés UbuntuOverland, l'éducationparl'aventure. Unefamillesurlesroutesd'Afrique dirigit i produit per ArnaudDelorme i PerrineDelorme. Estrenat este any 2023, narra el viatge d’una família que durant un any recorre el sud i l’est de l’Àfrica amb l’objectiu d’aprendre d’aquells que estan compromesos a educar les generacions futures sobre els problemes ambientals.

El dia 15 de setembre al vespre, se celebrarà la gala d'entrega de premis del Terres Travel Festival al restaurant Racó de Mig Camí de Tortosa. Es tracta d’un acte presentat per l'actriu Ivana Miño durant el qual s’entregaran trenta-vuit guardons entre premis de categoria, premis especials i grans premis, i que clourà amb un sopar amb productes acreditats amb el segell de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. El punt final del festival serà el dia 16 de setembre amb la projecció pública dels films guardonats i l’actuació musical del grup de rap i trap Shuriikenn i del de pop rock Lady Lux a la Plaça de la Cinta de Tortosa. Tota la programació es pot consultar web terresfestival.com.
 

Foto: Cedida

 

Primera edició del Terres Sustanaible Day Tourism

El festival estrena el TerresSustanaibleDayTourism, una jornada durant la qual es compartiran experiències i projectes audiovisuals de turisme sostenible. L’activitat se celebrarà el divendres 15 de setembre al matí a l’EspaiMoreiradeTortosa i s’iniciarà a les 10.00 h amb la conferència de CamilleAllard i DaisyGraves de la UnescoGreenCitizens, una plataforma que posa de relleu projectes inspiradors i de gran impacte per a la biodiversitat, els oceans, la hidrologia i l’educació per al desenvolupament sostenible.
 
El programa d'esta jornada sobre turisme sostenible s'allargarà fins al migdia amb la presentació de quatre casos d’èxit a partir de diferents produccions cinematogràfiques: NotreTerre (Guindala Production), un viatge al cor dels elements que han donat forma al nostre món (terra, foc, etc.); SloveniaGreen (Slovenian Tourist Board), narra l’experiència d’un ciclista durant la “Eslovenia Green. Ruta Gourmet”, ruta cicloturista creada l’any 2021; TravelDeeper. EtnaandAlcantaraValley, que permet conèixer estos dos paisatges de Sícilia, la seua gent i cultura, i finalment, FindingEncanto (Wherenext), una sèrie en la que sis turistes amb passions diferents visiten Colòmbia i que mostra els múltiples atributs d’aquest país sud-americà a través de les sis experiències.
 

Foto: Cedida

 
“Des de l’organització del Festival creiem que és una oportunitat per a tots els prescriptors i agents turístics del territori, ja que podran conèixer, de primera mà, casos d’èxit internacional en turisme sostenible i traslladar-los al territori”, afirma el sotsdirector Jaume Moya. La jornada també es podrà seguir per streaming a través del canal de Youtube del festival. 

 

Terres videogame, conscienciació mediambiental

El dia 14 de setembre, en el marc del festival, es presentarà una versió BETA-DEMO del VideojocdelTerres - Terresvideogame. Es tracta d’un joc, creat per alumnes del grau superior de Videojoc i 3D de l'Escola PIA Nostra Senyora de Barcelona i l’InstitutMontsiàd’Amposta, que té com a objectiu conscienciar sobre qüestions mediambientals a través de la gamificació
 
El joc consisteix en triar un personatge que haurà d’enfrontar-se a cinc reptes ambientals inspirats en problemàtiques de les Terres de l'Ebre, però que són extrapolables a qualsevol part del món. Cada repte té diferents nivells amb metes mediambientals com la recollida de plàstics o la neteja dels embassaments. Per cada pantalla superada, els jugadors guanyen recompenses, com consells per ser bons viatgers o punts amb els quals podrà comprar licor d'arròs, pastissets o cabassos de pauma per guanyar efectivitat en el joc, i apareixen nous obstacles com crancs o cargols. 
 
El TerresTravelFestival és l'únic certamen especialitzat en audiovisual turístic que se celebra a Catalunya i a tot l’Estat. Des de 2019 és membre del circuitCIFFT, el ComitèInternacionaldeFestivalsdeCinemaTurístic, que aplega catorze festivals d'arreu de món i constitueix una competició única al món, destinada a premiar les millors pel·lícules de turisme. Terres Travel Festival dinamitza el territori de manera directa i implica el conjunt de la ciutadania en el foment del turisme sostenible, mitjançant el suport a les indústries culturals locals i reforçant la seua imatge i atractiu de marca. 
 
El festival està coorganitzat per Terres & Landscape Travel Communication i l’Ajuntament de Tortosa i compta amb el suport del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, la Diputació de Tarragona i el Consell Comarcal del Baix Ebre.