Regants del delta de l'Ebre avisen que 15.000 hectàrees poden quedar improductives per les restriccions

La Comunitat de l'Esquerra reclama a les administracions actuacions per fer front a la salinització dels arrossars

Dos arrossaires comproven la salinitat de l'aigua d'un camp amb part de l'arròs assecat per la falta d'aigua dolça
Dos arrossaires comproven la salinitat de l'aigua d'un camp amb part de l'arròs assecat per la falta d'aigua dolça | Anna Ferràs
Aguaita.cat
29 d'agost del 2023
Actualitzat a les 8:56h
La ComunitatdeRegantsdel'Esquerradel'Ebre ha avisat que la continuïtat de les restriccionsdel'aigua de reg com a conseqüència del canvi climàtic pot deixar improductives unes 15.000hectàrees "en menys de deu anys" com a conseqüència de la salinització dels arrossars. El president de la Junta de Govern, JavierCasanova, ha reclamat a les administracions de la Generalitat i l'Estat que prenguin mesures per frenar aquest fenomen en el marc de les actuacions previstes per protegir l'espai després de tancar una campanya de reg en què la limitació de l'aigua ha posat en evidència el problema de la salinitat. Els regants han admès també l'expansió "exponencial" de la plaga del caragolmaçana per la reutilització d'aigua dels desguassos.

"En un context de canvi climàtic i tenint en compte que aquesta situació es pot repetir moltes vegades, hem de ser conscients que 15.000 ha del Delta són susceptibles de ser improductives en menys de deu anys", ha subratllat el dirigent dels regants en un comunicat valorant la finalització de la campanya de regadiu als arrossars. El problema rau, principalment, en la salinitzaciódelterreny. En este sentit, ha reclamat a les administracions de la Generalitat i l'Estat que es mullen.

Consideren els regants "absolutament prioritari" dins de les mesures de protecció del Delta -en paral·lel al manteniment la morfologia, la protecció de la costa o la gestió de la inundabilitat- buscar solucions a aquest problema, implantant sanejaments a les finques per poder combatre la salinitat dels sòls. "L'aigua del Canal és un actiu primari al Delta, mediambiental i socioeconòmic, tant per als que són actius com passius de la seva gestió", ha advertit.

Malgrat haver aconseguit l'objectiu de culminar la campanya després de la incertesa que va provocar l'anunci de la ConfederacióHidrogràficadel'Ebre de restringir a la meitat la dotació d'aigua just abans de la sembra, el dirigent dels regants ha admès que els resultats seran "molt irregulars", amb pèrdues importants per sequera, factors climàtics, males herbes, caragol maçana i, sobretot, la salinitat del sòl.
 
"Hem jugat a la ruleta russa i hem sobreviscut, però si als mesos de maig i juny no hagués plogut hauríem pres mal. Un altre any així seria inviable perquè no només es posa en perill la collita sinó la seva inversió prèvia que, en cas de no arribar a cap, seria un desastre per al territori", ha declarat Casanova en un comunicat, tot recordant la possibilitat d'un tall total de l'aigua de reg a partir de l'agost, que finalment no ha tingut lloc.

Els regants també han assumit que el risc per l'ús de l'aigua dels desguassos per a la seua reutilització ha acabat produint una temuda reinfecció de la plaga del caragol maçana que, segons admeten, ha tingut un "creixement exponencial". "Un cop acabada la fase de reg, entrem ara en la fase d'inundabilitat, esperem que la propera tardor Mequinensa es recupere perquè el Delta necessita aigua hivernal com a mesura sanitària i ambiental, tant el control e l'espècie invasora com el fangueig són molt importants per a les properes collites", ha tancat Casanova.