Més de 40º durant 5 dies a la Ribera d'Ebre i altres rècords de l'onada de calor que ja es retira

Dimecres 23 d’agost va ser el dia que la temperatura va tocar sostre a bona part del país, amb més de 43 ºC de màxima a la vall de l’Ebre

1200_1689923287WhatsApp_Image_2023-07-20_at_07.54.07
1200_1689923287WhatsApp_Image_2023-07-20_at_07.54.07 | Ramon Estany
Redacció
25 d'agost del 2023
Actualitzat a les 17:14h
Catalunya ha viscut una setmana de calor excepcionalment intensa, persistent i general entre el divendres 18 i el dijous 24 d’agost de 2023. La temperatura màxima ha superat els 40 ºC durant 5 dies consecutius a sectors de l’interior i de la Ribera d’Ebre, així com a diversos trams del prelitoral el dimecres 23 d’agost. Va ser el dia que la temperatura va tocar sostre a bona part del país, amb més de 43 ºC de màxima a la vall de l’Ebre, i s’ha convertit en el dia amb una temperatura mitjana més alta mesurada al conjunt de Catalunya, superant el 18 de juliol d’enguany i el 28 de juny de 2019.

De fet, el 18 de juliol d’enguany o el 28 i 29 de juny de 2019 van ser dies puntuals amb temperatures màximes més extremes que les d’esta setmana a la majoria d’estacions catalanes, ara bé, la persistència de l’elevada temperatura, tant diürna com nocturna, convertix esta onada de calor en la més intensa que s’ha mesurat a Catalunya considerant una setmana de durada, sobretot a l’interior.

43,6 ºC, nou rècord a l’Observatori de l’Ebre

La temperatura màxima ha estat molt alta al llarg de la setmana, però el nombre de rècords de màxima ha estat discret, en bona part perquè el pic de calor del 18 de juliol va provocar valors més extrems a bona part de Catalunya. Tot i així, 11 de les 150 estacions de la XEMA i de la XOM amb més de 20 anys de dades han igualat o superat la temperatura màxima absoluta de tota la seva sèrie, situades en diferents sectors del litoral i prelitoral, així com a la Val d’Aran.

Cal subratllar el rècord de l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes, el Baix Ebre, sèrie amb 118 anys de dades, on els 43,6 ºC del dimecres 23 d’agost van superar els 43,0 ºC del 7 de juliol de 1982.

Superació dels llindars de perill de calor intensa

La persistència de la calor tan intensa és un dels aspectes més destacats d’esta onada de calor. En canvi, el menor nombre de superacions s’ha observat en alguns punts arran de mar (1 dia a l’Illa de Buda, a l’extrem del delta de l’Ebre) i a l’alta muntanya (2 dies a punts de la Cerdanya i el Ripollès).

Menys calor i tempestes el cap de setmana

La predicció pels pròxims dies indica una forta baixada de la temperatura, que fins i tot se situarà per sota de la mitjana climàtica, i donarà per finalitzada l'onada de calor. Esta davallada tèrmica, que ja es notarà durant el cap de setmana i podrà ser de més de 10 graus, es mantindrà fins a mitjans de la setmana vinent, quan la temperatura es recuperarà lleugerament fins a assolir els valors normals per l'època de l'any. Tot i això, la pròxima matinada encara es podrà superar el llindar de calor nocturna en alguns sectors del litoral central.

Pel que fa a la precipitació, entre dissabte i diumenge creuarà un front fred que comportarà l'arribada de xàfecs que podran afectar qualsevol punt de Catalunya. Podran ser localment d'intensitat forta, acompanyats de tempesta i no es descarta que de fenòmens de temps violent. En tot l'episodi, que serà força extens, les acumulacions de precipitació més importants seran d'entre 30 i 60 mm, sobretot a la meitat nord i est, si bé localment és possible que se superin els 100 mm a punts del litoral i prelitoral central. La setmana vinent es caracteritzarà pel pas de nous fronts, menys actius que el del cap de setmana, que donaran lloc a més xàfecs de distribució irregular.

A banda, entre diumenge i dimarts es reforçarà el vent de component nord, amb ratxes fortes o molt fortes als dos extrems del litoral.

Amb aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de calor nocturna per dissabte i avisos d’intensitat i acumulació de pluja per dissabte i diumenge. Podeu anar seguint l'evolució de l'episodi i les prediccions actualitzades a la web del Servei Meteorològic de Catalunya i a les nostres xarxes socials.