L'art com a cura

Música, pintura, escultura... les expressions artístiques entre als hospitals com a teràpia per als pacients i també per als professionals sanitaris

Els tres joves, davant un públic gens habitual per a ells.
Els tres joves, davant un públic gens habitual per a ells. | Cedida
S.B.
24 d'agost del 2023
Actualitzat a les 17:43h
El so d’una cançó omple el passadís de l’hospital, i les sales d’espera. Júlia, Ariadna i Arnau són els tres joves que, guitarra en ma, no han dubtat a acceptar la invitació del centre en una experiència nova per a ells: en esta ocasió no serà el públic qui anirà a escoltar-los a algun concert en un lloc habitual, seran els propis músics els que s’aproparan a les habitacions per oferir als seus oients uns minuts de cura. Una cura que acarona l’ànima, a través de l’art, en este cas, de la seua música. Esta actuació musical novedosa forma part del projecte Cuid’ART, que ha posat en marxa un grup de professionals de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. Una estratègia d’humanització dels centres sanitaris que cada cop s’escampa per més hospitals, com s’ha fet també a l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta, entre altres.

“L'Hospital comarcal de Móra d’Ebre, dins de la seua línia estratègica d’humanització, contempla millorar el benestar de les persones ateses i famílies durant la seua estada al centre així com el dels professionals que presten estes cures”, explica el grup de professionals del centre impulsor del projecte CuidART. Una iniciativa que “té com objectiu apropar a l’hospital iniciatives artístiques de diferents àmbits i si és possible fetes al territori”, expliquen. I és que estudis a gran escala sobre la relació entre l'art i la salut i el benestar demostren que l’art, la música, la pintura o la dansa beneficien la salut. “Escoltar música ajuda a controlar el nivell de glucosa a la sang, fer música millora el sistema immunitari i la gestió de l'estrès, ballar proporciona beneficis a tot el cos i la ment i la pintura o l'escultura ajuden als estats depressius”, comenten.
 

Un moment de l'actuació de Júlia, Ariadna i Arnau a l'hospital comarcal de Móra d'Ebre. Foto: Cedida


Convençuts per tant dels beneficis de l’art, conviden artistes de la zona a expressar el seu art davant els sanitaris i els malalts. Per a ells, és també una experiència única, i els compensa l’emoció amb que el seu públic reacciona a la proposta: “Hem fet un repertori especial, amb música positiva, o que reconforta, amb la intenció de fer-los passar un bon moment, i per a nosaltres ha estat molt bonic veure com la gent s’emocionava i es mostrava tan agraïda per l’actuació”, explica Júlia Morales, una de les cantants del trio que va participar en el projecte CuidART fa uns dies.

No han estat ells els únics artistes que han acudit al centre, també ho ha fet anteriorment els cantants Irene Porta Allende i Carlos, han fet exposicions, i ja preparen un calendari d’accions per tal de donar continuïtat a la iniciativa, destinada tant als pacients com als familiars que han de passar hores acompanyant-los i al personal sanitari.

“El que més va costar al principi va ser que els professionals s’aturessen uns minuts de la seua feina per prestar atenció als músics, els costava deixar les seues tasques habituals, però quan ho van fer van veure que valia la pena perquè són dos minuts i tornes a la feina d’una altra manera”, explica el grup impulsor.
 

Pintures de Jacqueline Nibelle, a l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Foto: Cedida



A l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta han dut a terme en els últims anys algunes iniciatives similars, com el projecte Art Teràpia, amb la col·laboració de Lo Pati – Centre d’Art Terres de l’Ebre i els organitzadors de les Jornades Musicals de l’Ermita de la Pietat, que van portar a l’hospital una acció musical per explorar les vibracions terapèutiques del so. També s’han programat actuacions musicals i exposicions solidàries, com les de les artistes Mercè Begué  o Jacqueline Nibelle.