Amposta tanca les festes més multitudinàries que ha viscut mai

El tradicional castell de focs artificials i el concert de Joan Rovira posen punt i final a 10 dies de festa major

El concert de Joan Rovira, diumenge.
El concert de Joan Rovira, diumenge. | Cedida
Redacció
22 d'agost del 2023
Actualitzat a les 9:32h
"Han sigut unes de les festes més multitudinàries que hem viscut mai a la ciutat i hem complert l’objectiu de seguir fent un model de festes amb activitats per a tothom". Este és el balanç que feia de les Festes Majors 2023 l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, dilluns 21 d’agost, l’endemà que el tradicional castell de focs artificials i el multitudinari concert de Joan Rovira posés punt i final a 10 dies de Festes Majors. Tomàs posava èmfasi, així, amb la diversitat d’activitats que hi havia al programa festiu. "Aquell qui ha volgut gaudir dels actes taurins, ho ha pogut fer sense problema", afegia, "però aquell qui volia altres activitats, també les ha tingut". 

La plaça de l’Ajuntament ha sigut un dels espais més destacats d’estos deu dies de festes majors i on s’hi ha concentrat algunes de les activitats més multitudinàries, com el concert de divendres 11 de Quico el Cèlio, el Concert de Bandes, dimecres 16, o el concert de Joan Rovira, diumenge 20, l’últim dels actes festius. Tots tres concerts van aplegar més de 1.000 persones. Per la plaça de l’Ajuntament, estes festes, també hi ha passat Anna Roig, Cesc Freixas o Ramon Mirabet.

L’alcalde també destacava altres espais com el Carrer Major, on s’han fet activitats i jocs infantils (dilluns 14); a la Plaça del Mercat també s’han fet altres activitats com la trobada de motos clàssiques (diumenge 13)  o l’espectacle de teatre familiar (dijous 17). També el Pàrquing de les Piscines on s’han fet les nits de ball i alguns concerts com el de Buhos i Miquel Segarra o el de Sabor de Gràcia i  el grup local En&Ton, però també l’espectacle infantil la Clika. "I a la zona del parc dels Xiribecs i Passeig Canal Marítim hi hem tingut la zona jove on s’han fet  "tardeos" i diverses festes".

Amb este programa tan abundant d’actes l’alcalde afirma que als carrers ha arribat a haver més de 10.000 persones les nits de més afluència: "Amposta s’ha consolidat com un punt d’atracció en les activitats i les festes així ho han demostrat".

L’alcalde també ha felicitat a la nova regidora de Festes, Anna Tomàs, per ser les primeres festes majors que tiren  endavant i, a més, per haver-ho fet sense gairebé cap incidència greu: "Els punts lila, els voluntaris, i la policia local han funcionat molt bé", deia l’alcalde. La regidora de festes Anna Tomàs ha donar les gràcies a totes aquelles persones que han fet possibles les festes majors i ha destacat la importància de les entitats de la ciutat: "Gràcies a elles s’ha pogut aconseguir que la ciutadania puga gaudir i participar a un gran nombre d’activitat de tot tipus".

Sopar al Pont

De la mà de Fecoam, l’Associació de Venedors del Mercat i l’Associació de Restauradors d’Amposta, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Amposta, el carrer del Pont i el mateix Pont Penjant van esdevindré, divendres 18 d’agost, en un dels punts neuràlgics de la jornada festiva. I és que més de 1.000 persones es van aplegar al voltant de les taules, per compartir el sopar popular organitzat per estes tres entitats del municipi.

Pregó amb música

Marc Guarch, conegut com Guardet lo Cantador, va ser l’encarregat de pronunciar el pregó de les Festes Majors, dissabte 12 d’agost. Davant d’una plaça de l’Ajuntament on no hi cabia una agulla i sota la mirada dels i les 82 representants de les Festes Majors, Guarch va fer un recorregut per la seua vida i la seua trajectòria musical, explicant com, gairebé de manera fortuïta, va acabar convertint-se en el cantador de rondalles que és avui dia. Guarch també va fer una defensa de la música popular i les tradicions. Va acabar el seu pregó acompanyat de Suc d’Anguila per cantar algunes rondalles que van fer aixecar tothom del seu seient.

Al programa festiu, que va arrancar divendres 10 amb el tradicional repartiment de panoli i toc d’inici de Festes a càrrec de Sanfaina, no hi van faltar tampoc activitats com l’homenatge de les pubilles dels 25 i 50 anys (diumenge 13), el correfoc i bateig de la nova bèstia de la Colla de Diables d’Amposta lo Minotaure (diumenge 14), la trobada de Gegants (que enguany arribava a la 33a edició i es va celebrar dissabte 19) o les carrosses (diumenge 20).

Els actes taurins, amb els bous embolats, capllaçats, encierro, bous a la plaça i concurs d’emboladors, van ser també actes que van aplegar moltíssima gent tant al circuit de carrer com a la plaça de bous.