Dilluns amb més de 40º en diverses poblacions ebrenques i la calorada s'allargarà almenys fins divendres

Aldover, Vinebre i Benissanet enceten la setmana registrant les temperatures màximes al país

Imatge panoràmica d'Aldover.
Imatge panoràmica d'Aldover. | Cedida
Redacció
21 d'agost del 2023
Actualitzat a les 14:00h
El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la irrupció càlida de procedència africana que afecta bona part d’Europa es mantindrà com a mínim fins divendres
És la primera onada de calor d’este estiu a Catalunya, ja que els tres episodis de calor intensa observats fins ara havien durat entre un i dos dies, i no és fins que se superen els llindars de calor intensa almenys tres dies consecutius quan parlem pròpiament d’onada de calor. És una calorada tardana i que pot ser excepcional per la seua persistència, pel fet que alguns sectors poden superar els 40 ºC de màxima durant més de 5 dies consecutius. Probablement serà una de les quinzenes més càlides que s’han mesurat a Catalunya. La setmana ha començat amb temperatures superiors als 40º en algunes poblacions ebrenques. Aldover (40,6º), Vinebre (40,4º) i Benissanet (40,1º) estan a la part més alta del rànquing de temperatures al país estes dilluns.

Dissabte la temperatura màxima va assolir els 40 ºC de manera molt puntual al Segrià, amb 40,0 ºC a Seròs. En canvi, ahir diumenge ja es van fregar o superar lleugerament els 40 ºC a diversos sectors del pla de Lleida, el pla de Bages, la plana de Vic, la conca de Tremp i la Ribera d’Ebre, amb 40,7 ºC a Albesa (Noguera) o 40,5 ºC a Lleida – la Femosa (Segrià) i Roda de Ter (Osona) com a valors més elevats. Són màximes que de moment queden lluny dels rècords absoluts de temperatura, en molts casos assolits durant el pic de calor del 18 de juliol d’enguany.

Més excepcional ha estat la temperatura nocturna, sobretot durant la matinada d’avui dilluns, 21 de juliol. La temperatura mínima no ha baixat dels 20 ºC a gran part de Catalunya, amb mínimes per sobre dels 25 ºC no només a la ciutat de Barcelona i bona part del litoral Central o l’Empordà, sinó també a sectors elevats del prelitoral Central i fins i tot de l’interior. Les més altes, 30,3 ºC de mínima a Portbou (Alt Empordà) o 28,0 ºC a l’Observatori Fabra de Barcelona. Tot i que es tracta de valors molt inusuals, totes dos estacions havien mesurat alguna mínima encara més alta: 31,0 ºC el 4 d’agost de 2018 a Portbou o 31,2 ºC la nit del 28 al 29 de juny de 2019 a l’Observatori Fabra. Ara bé, és probable que al final del dia s’hagen superat rècords de temperatura mínima elevada a diverses estacions del país.

Com ja s’ha esmentat, no serà un episodi de calor caracteritzat per temperatura màxima molt elevada sinó per la seua continuïtat en el temps i la seua extensió. Es preveuen temperatures màximes entre 35 i 40 ºC en general, localment per sota a punts del litoral, i puntualment per sobre a Ponent. A banda, la temperatura mínima també serà elevada a gran part del territori, amb valors que no baixaran dels 25 ºC, especialment al litoral i prelitoral. Cal dir també que els valors extrems de temperatura depenen d’altres factors locals, com poden ser el vent i la nuvolositat. En este cas, el vent bufarà fluix, en general, de component sud i est durat el dia, i serà feble de terral o fins i tot amb moltes calmes durant la nit. Este fet també afavorirà que la humitat relativa siga molt baixa, especialment a l’interior, on al centre del dia estarà per sota del 30%.

La previsió indica que a partir de dissabte la temperatura iniciarà un clar descens, alhora que arribaran precipitacions, tot i que encara hi ha un grau d’incertesa elevat en referència a la quantitat i extensió.

Amb esta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per calor i per calor nocturna per dilluns 21, dimarts 22 i dimecres 23 d’agost.