Acció Climàtica dona l’impuls definitiu a la guarda costanera dels Alfacs amb la licitació de la tercera fase del projecte

La fase 3 contempla el tancament hermètic de la guarda per evitar la inundació dels arrossars per la pujada del nivell del mar i habilitar un camí transitable

Línia costanera de la badia dels Alfacs.
Línia costanera de la badia dels Alfacs. | Cedida
Aguaita.cat
08 d'agost del 2023
Actualitzat a les 17:15h
El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat dona l’impuls definitiu a la guarda costanera dels Alfacs amb la licitació de la tercera fase d’este projecte que ha de permetre, d’una banda, proteger l’espai de la pujada del nivel del mar i de l’altra, habilitar un camí turístic des de la Ràpita fins al Trabucador resseguint la línea de la costa. L’empresa pública Forestal Catalana ha tret a licitació la redacció del projecte constructiu i de l’estudi d’impacte ambiental d’esta tercera fase del projecte. Les dos primeres fases estan en període de licitació de les obres i la intenció del departament és que puguen començar enguany mateix.

La guarda de protecció tindrà una cota d’1,20 metres per sobre el nivell del mar i uns 4 metres d’amplada, i serà transitable.

Segons ha explicat el director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez, “esta fase 3 ha de permetre el tancament hermètic de la guarda per garantir que la pujada nivel del mar en cap cas comporte la inundació dels arrossars però també ha de respondre a la voluntat de convertir l’estructura de reforçament en un camí per tal que es puga gaudir i visitar l’espai generant una capacitat d’interpretació del fenòmen del canvi climàtic”. Així, Gómez ha apuntat que “es podrá passejar des de la Ràpita fins al Trabucador de manera que a cada desaigüe i sèquia hi haurà un pont i informació que et done idea de com abordem el canvi climàtic, com preveiem que influïsca i quines solucions es plantegen per fer-hi front”.

En total s’actuarà sobre 12.900 metres lineals. Les obres de les dos primeres fases, centrades a reforçar la protecció contra la pujada del nivel del mar, tenen un pressupost total de 10,5 milions d’euros. Pel que fa a la redacció del projecte constructiu que ara surt a licitació, per un import d’execució de 170.000 euros (IVA inclòs), ha de definir en detall les obres a projectar, tant en els aspectes tècnics, de disseny, econòmics, ambientals i administratius, de compliment de la normativa vigent que li siga d’aplicació.

El projecte es finançarà a càrrec del pla d’actuacions d’obres en espais naturals protegits (2021-2023) aprovat per Acord de Govern de 7 de desembre de 2021.

Estratègia Delta

 Este projecte forma part de l’Estratègia Delta, que agrupa les accions previstes pel Govern de la Generalitat al delta de l’Ebre per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’esta zona davant dels efectes de la crisi ambiental mitjançant accions per revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats. En total es preveu una inversió de 116,7 milions d’euros fins al 2032 en actuacions relacionades amb la gestió dels sediments, l’estabilització del frontal deltaic, la protecció de la part interior del delta o la millora de la gestió integral de l’aigua dolça del delta.

El mes de febrer es van iniciar els treballs del Pla de reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre, amb una inversió de 2,6 milions, i també s’ha finalitzat el mostreig de sorres a la costa deltaica per fer l’estudi de sorres per reforçar el Fangar, la Marquesa, l’illa de Buda i el Trabucador, i que preveu mobilitzar 11 milions de metres cúbics de sorra, seguint el model holandès de solucions basades en la natura.