La Generalitat diu que l'Estat posa «pressió» perquè siga ella qui no autoritze la MAT que travessa l'Ebre

El conseller d'Acció Climàtica advertix que l'aprovació del projecte està subjecte a un informe de biodiversitat de la Generalitat.

El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort.
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. | ACN (Maria Pratdesaba)
Redacció
03 d'agost del 2023
Actualitzat a les 17:18h
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, s'ha pronunciat sobre l'aprovació per construir la línia de molta alta tensió (MAT) entre Terol i Begues, per transportar energia fotovoltaica. Des d'Acció Climàtica advertixen que tot i l'aprovació, el projecte està subjecte a l'informe favorable de biodiversitat de la Generalitat. Mascort creu que el ministeri posa "pressió" a la Generalitat perquè siga ella qui no ho autoritze. El conseller ha lamentat que el Ministeri per la Transició Energètica vulgui "condicionar l'autorització a un informe tècnic". "Ens sembla que és voler traspassar la responsabilitat a la Generalitat", ha afegit. La línia de 400 kV recorrerà més de 182 km travessant l'Ebre, Tarragona, el Penedès i el Baix Llobregat.

El conseller ha carregat contra l'Estat acusant-lo de "deslleial", afirmant que "vol colar el seu model per la porta del darrere". El màxim responsable del departament ha insistit que les grans línies de transport d'energia "no són el nostre model", sinó que el Govern aposta per una energia "distribuïda pel territori".

"Elevat" impacte paisatgístic

També s'ha mostrat en contra del projecte la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. En declaracions a l'ACN, ha recordat que "o s'han mogut del posicionament que tenien. De fet, l'ens supracomarcal ha presentat al·legacions a la MAT. Creuen que s'incomplix la llei del sector elèctric, que "no està justificada la necessitat" i que comportaria un "elevat impacte paisatgístic". També apunten que hi ha "incompatibilitat" de la MAT amb la planificació del sòl.

Llauradó ha manifestat que estan a favor de la transició energètica, però discrepa en què "el nostre territori siga via de pas d'estes línies". "Un projecte d'estes magnituds no ens cal", ha sentenciat la presidenta de l'ens.