L'aclaparador èxit dels concerts individuals es referma en la vuitena edició del DeltaChamber Music Festival

Una vintena de joves músics participen en els programes i concursos de talent per formar part de l'elenc de l'any que ve

Laura Ruiz oferint un concert individual al castell d'Ulldecona.
Laura Ruiz oferint un concert individual al castell d'Ulldecona. | Cedida
Redacció
02 d'agost del 2023
Actualitzat a les 17:09h
Els concerts individuals han posat a rodar la segona part del gran programa del DeltaChamber Music Festival. Amb dotze sessions dilluns a l'emblemàtic Casino Recreatiu d'Amposta i dotze més a l'imponent Castell d'Ulldecona, han tornat a encisar músics i oients. La iniciativa s'ha convertit en el format estrella del certamen, una de les joies del festival per l'emoció, la inspiració i la intimitat única que oferixen. Abans s'han fet també els programes Talent i Academy 2024, els dos projectes pedagògics del DeltaChamber per captar músics joves a cada edició. A partir de dijous, comencen els concerts principals, amb les solistes internacionals Elena Copons i Anna Brull que actuaran a Amposta, Ulldecona i Horta de Sant Joan.

Com ha recordat Laura Ruiz, codirectora del DeltaChamber, els concerts individuals van permetre format adaptat en les edicions dels anys de pandèmia, quan no es podia "acumular gran quantitat de públic". "El concert privat", únic i improvisat que oferix la iniciativa està inspirat en la performance que Marina Abramovic, 'The Artist is Present', va fer el MoMA de Nova York.

Un músic i un oient es miren sense dir-se res, ni fer-se gestos. No hi ha ningú més a la sala. "No hi ha cap altre contacte que el silenci i la mirada", recorda Ruiz, i d'este contacte visual ha de sorgir la inspiració i les emocions. "Les sensacions són molt brutals, gairebé sanadores, perquè al final el que provoquen és que les emocions fluïxen d'una manera extrema", destaca la codirectora del festival.

La demanda per part del públic ha aconseguit mantenir esta proposta al programa del DeltaChamber Music Festival des del 2020 i Ruiz celebra la rebuda que ha tingut. També per als músics "acaba sent un format que els treu de la zona de confort" i de tot l'aprés. "Durant tota la vida ens hem preparat molt bé una situació, com un concert que ja està molt planificat, amb un faristol pel mig. Sabem molt bé què tocarem, com ho farem, però en aquest cas és al revés", ha detallat. "La inspiració és el factor més gran, el factor sorpresa", ha afegit.

Joves talents escollits

En les audicions de dissabte es van escollir els joves músics que participaran en l'elenc de músics de l'edició del DeltaChamber l'any que ve, en la novena edició. Entre candidats de tot l'estat espanyol, es va seleccionar Alex Olmedo Duynslaeger (violoncel) i Raquel Roldán i Montserrat (viola) per al programa Young Talent, i Alexandra Huguet Gély (flauta), Raquel Menéndez González (violoncel) i Laura Carles Robres (oboè) per al Programa Academy.

Concerts a les quatre comarques ebrenques

Després dels concerts infantils, de cambra i els tallers multidisciplinaris oberts a la ciutadania on han participat més de 600 persones, arriben els plats forts del festival. Els concerts de l'Observatori de l'Ebre de Roquetes i de la Finca de Bombita de Deltebre van exhaurir en temps rècord les entrades.

Entre dijous i diumenge es faran quatre concerts de cambra més a Amposta, Ulldecona i Horta de Sant Joan. Nou músics solistes internacionals i dos de les veus operístiques més rellevants d'Europa i del nostre país, Elena Copons i Anna Brull, oferiran l'espectacle 'Selecció arrels i paraules'. "No toquem en sales on normalment hi ha música, sinó que busquem espais que siguen singulars i especials", ha remarcat Ruiz.