Prop de 50 joves realitzen tasques de recuperació de memòria democràtica a les Terres de l'Ebre

Tenen entre 14 i 17 anys i participen en dos camps de treball vinculats al front i a la Batalla de l’Ebre als municipis de Caseres i Ascó

Joves fent tasques en el camp de treball de Caseres.
Joves fent tasques en el camp de treball de Caseres. | Cedida
Aguaita.cat
28 de juliol del 2023
Actualitzat a les 18:44h
ElConsorciMemorialdelaBatalladel’Ebre (COMEBE) i la FundacióEscoltaJosepCarol gestionen este mes de juliol dos campsdetreball vinculats al front i a la Batalladel’Ebre, que tenen com a nucli l’arqueologia en alguns dels espais més emblemàtics del que fou el combat més rellevant de la GuerraCivil. L’objectiu és recuperartrinxeres i vestigis d’estos llocs històrics i iniciar-ne les tasques de rehabilitació. Es tracta d’una iniciativa que forma part del programa de camps de treball organitzat per la DireccióGeneraldeJoventut.

Per conèixer directament la feina dels arqueòlegs i com treballen els joves la memòria des de la vessant més pràctica, la directora general de l’Agència Catalana de Joventut, LaiaGirós, i la directora del COMEBE, CintaFarnós han visitat avui el camp de treball de Caseres, on es vol continuar amb la recuperació del sector català de la líniafortificadadelCinca com a part del patrimoni històric de la població i de la comarca.

“Creiem que el format de camp de treball és idoni per poder treballar amb el territori i amb els joves la recuperació de la memòria històrica”, ha apuntat la directora general de l’Agència Catalana de Joventut, Laia Girós, que ha afegit que de camps de treballs se’n fan arreu del país d’altres temàtiques, per exemple, la recuperació del medi natural.
 

Laia Girós i Cinta Farnós han visitat aquest divendres el camp de treball. Foto: Cedida


Per la seua banda, Cinta Farnós, directora del COMEBE, ha destacat que iniciatives com aquesta “són una oportunitat molt valuosa per aproximar d’una manera més directa la Batalla de l'Ebre als joves” i que, a més, “ens han demostrat que els genera més curiositat, més interès, i per tant, els fa la història més accessible que no pas si s'hi apropen d'una altra manera”. A tot això, hi ha afegit que “tenim joves que repeteixen als nostres camps de treball i joves que acaben volent saber-ne més o descobrint l'arqueologia com una vocació”.
 

La memòria democràtica: de les aules al terreny

 
Des del 2017 la Xarxad’EspaisdelCOMEBE acull este tipus d’activitats amb una voluntat fermament pedagògica i educativa. Es tracta d’una oportunitat única perquè el jovent puga conèixer de primera mà els episodis històrics del territori i alhora sensibilitzar-se en la importància de preservar la memòria democràtica.
 
Totes les actuacions es realitzen de forma manual per un equip de treball format per l’arqueòleg en cap, els joves i els monitors que els acompanyen. Les tasques comencen amb el desbrossat de la trinxera i, posteriorment, es duen a terme les actuacions pròpies d’excavació a l’interior de les trinxeres, exhumant sediments antròpics de l’interior.
 
Enguany, prop de cinquanta joves –quaranta-vuit en total– d’entre 14 i 17 anys participen als camps de treball, emplaçats a Ascó i Caseres. Tot i que la majoria de participants provenen de Barcelona, també n’hi ha d’Alcanar, Reus, Les Franqueses del Vallès, Sant Aniol de Finestres, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Vicenç de Montalt, Sant Joan de les Abadesses o Santa Coloma de Farners.

Caseres: Recuperació de l’emplaçament G-24 Puntes de Millet

 
Els treballs d’esta nova ubicació busquen potenciar el valor patrimonial de l’emplaçament G-24 de la línia fortificada del Cinca. La tria d’aquesta localització respon a la necessitat de recuperar els trams de trinxeres mitjançant l’excavació dels sediments que s’hi han dipositat a l’interior. A més del mètode arqueològic, s’hi inclouen les tasques de perfilar els elements recuperats i de documentar l’espai a través de recerca històrica, així com de fer fotografies i dibuixos que l’il·lustrin.
 

Les trinxeres del Calvari d’Ascó

 
És el tercer any consecutiu que s’organitza el camp de treball “Descobrim les trinxeres del Calvari d’Ascó”. Este camp, situat a tocar de l’ermita del Calvari, recupera les trinxeres localitzades al turó Monte Santo amb la voluntat de poder-les vincular a la ruta de senderisme GR-99, com ja es va fer amb Búnquer dels Reguers, a Ascó també.
 

Activitats de lleure a l’Ebre per a 7.000 infants i joves

 
Les entitats que organitzen activitats de lleure a les Terres de l’Ebre han notificat al Departament de Drets Socials un total de 202 activitats per aquest estiu. Fins ara, s’hi han inscrit 7.370 infants i joves, 1.001 monitors, monitores i dirigents i 78 persones de suport. Gran part dels participants ho fan en un dels 153 casals d’estiu que s’organitzen en total. També s’han organitzat 25 colònies, 14 acampades, 8 camps de treball i 2 rutes.

Entitats, associacions educatives juvenils, associacions de famílies, empreses i institucions organitzadores poden notificar les activitats a la Direcció General de Joventut fins a 7 dies abans de l’inici, de manera que les xifres encara poden créixer les properes setmanes.
 
Per comarques, el Montsià és la que organitza més activitats, amb 73, i que mobilitza més participants, amb 3.070. La segueix la comarca del Baix Ebre amb 63 activitats i 1.957 participants; 48 activitats a la Ribera d’Ebre amb 1.967 participants; i 18 activitats a la Terra Alta amb 376 participants.
 
Després de la visita a Caseres, Laia Girós ha visitat els participants de l’activitat Tria’t l’estiu de Flix i, posteriorment, s’ha traslladat fins a Móra La Nova on, a l’alberg Mas de la Coixa, s’està fent una de les activitats del projecte L’Estiu és Teu, centrat en fotografia i imatge.