El Grup Natura Freixe ensenya a més de 200 joves a protegir els pol·linitzadors silvestres

El projecte Oasis de pol·linitzadors crea una xarxa d'ambients "d'alt valor ecològic" a Flix i Riba-roja d'Ebre

Joves en un dels tallers del projecte Oasis de pol·linitzadors dels Grup Natura Freixe
Joves en un dels tallers del projecte Oasis de pol·linitzadors dels Grup Natura Freixe | Grup Natura Freixe
Aguaita.cat
28 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:54h
Més de 200 infants i joves han participat durant el mes de juliol en el projecte Oasisdepol·linitzadors del GrupdeNaturaFreixe a la Riberad'Ebre. La iniciativa ha creat una xarxa d'ambients "d'alt valor ecològic" que afavoreixen la presència dels pol·linitzadors silvestres propis del territori. En concret, s'han plantat plantes nutrícies i nectaríferes i s'han construït hotels d'insectes perquè facin de refugi i de lloc d'hibernació. Estos "oasis" milloren l'estat de conservació d'espècies en perill o vulnerables típiques d'ambients de secà, zones de transició i ambients de ribera. S'han ubicat en diferents localitzacions de Flix i Riba-roja d'Ebre, pel que es facilita "la connectivitat entre les metapoblacions" de la zona.

Una altra actuació important del projecte s'ha fet a les finques de la ValldeSantJoan i Beremusses de Flix, identificades com a "hàbitat potencial de recuperació" de l'auroradelsguarets, una papallona que s'havia considerat extingida, però de la qual se'n van trobar exemplars l'any 2021. En estes localitzacions s'ha treballat el sòl per reproduir la tècnica del guaret i afavorir així la supervivència d'esta espècie amenaçada de perill d'extinció a Catalunya.

El projecte ha comptat amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i ha rebut finançament a través d'una línia d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental. De fet, per "completar" la campanya de sensibilització ambiental, el GrupdeNaturaFreixe ha creat diferents recursos educatius que estan disponibles de manera gratuïta a la pàgina web del projecte, i també una sèrie de quatre càpsules animades per conscienciar i fer reflexionar la ciutadania sobre la conservació mediambiental.