Dos professors de l'IES de l'Ebre i l'IISPV creen uns motlles innovadors per a biòpsies

El projecte permetrà analitzar més mostres i identificar malalties més de pressa

Investigadors i professors que han dut a terme el projecte.
Investigadors i professors que han dut a terme el projecte. | Cedida
Nació
24 de juliol del 2023
Actualitzat a les 20:07h
Un projecte de l'IES de l'Ebre i l'IISPV han creat uns innovadors motlles per a la recerca i l'anàlisi de mostres que permeten analitzar més mostres i identificar de forma més ràpida els marcadors que indiquen el pronòstic d'una malaltia. Els han dissenyat millorant la tècnica de tinció immunohistoquímica, quan les mostres es tenyixen de diferents líquids. Els responsables dels EMMA Molds, com els han anomenat, són Francesc Besalduch i Rosendo Ferri, professors de l'Institut de l'Ebre, i el doctor Carlos López i la investigadora Esther Sauras, del grup de recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l'IISPV, amb seu a l'HTVC. 

Els motlles han estat desenvolupats per l’IISPV i l’Institut de l’Ebre gràcies al finançament rebut per part dels ajuts Llavor, que concedeix l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya.

Estos motlles ajudaran a desenvolupar la tasca de forma més efectiva amb relació al cost les anàlisis de biomarcadors per al pronòstic o per a la resposta al tractament de patologies, entre elles el càncer, amb una elevada incidència social.

Els EMMA Molds són una versió millorada dels motlles de silicona necessaris per a construir el que es coneix com a tissue microarrays o TMA (per les seves sigles en anglès), que, com explica el Dr. Carlos López, investigador principal del grup de recerca, “s’usen en l’àmbit de la recerca per a l’anàlisi de les biòpsies de pacients; per a fer-ho, les mostres es tenyeixen amb diferents líquids mitjançant una tècnica anomenada tinció immunohistoquímica”. I afegix: “El disseny dels motlles permet que es puguen analitzar un nombre més elevat de mostres, i alhora ajuda a identificar de forma ràpida marcadors que indiquen el pronòstic d’una malaltia”.