Instal·laran filtres a l'aigua de Masdenverge després de dos mesos sense poder beure de l'aixeta

L'Ajuntament destinarà 16.000 als dispositius i preveu perforar un nou pou a mig termini

Dipòsits provisionals d'aigua potable instal·lats al porxo de l'Ajuntament de Masdenverge per donar servei al veïnat
Dipòsits provisionals d'aigua potable instal·lats al porxo de l'Ajuntament de Masdenverge per donar servei al veïnat | Jordi Marsal
Aguaita.cat
21 de juliol del 2023
Actualitzat a les 16:51h
L'Ajuntament de Masdenverge (Montsià) instal·larà durant les pròximes setmanes filtres multi cartutx per restablir l'abastament d'aiguapotable a través de la xarxa. Els veïns de la població porten ja dos mesos sense poder consumir aigua de boca de l'aixeta per problemes de terbolesa al pou d'abastament. El govern municipal preveu invertir 16.000 euros en els dispositius, que se sumen als 4.000 euros que costen els dipòsits d'aigua potable instal·lats al porxo de l'Ajuntament. A mig i llarg termini, però, consideren que la solució passaria per perforar un nou pou. L'empresa concessionària de l'abastament, Agbar, ha deixat la decisió en mans del consistori i, malgrat tot, considera que el servei es continua prestant.

Si bé alguns veïns van denunciar que els problemes de terbolesa s'havien detectat des de finals de març, el primer anunci públic municipal perquè la població deixés de consumir aigua de l'aixeta, per superar els valors establerts pel Departament de Salut i no ser apta per al consum humà, no va arribar fins el 3 de maig. Nou dies després, el 12 de maig, Agbar comunicava que s'havia recuperat la normalitat al servei, però el dia 30 del mateix mes els problemes reapareixien. Des de llavors, els usuaris ja no poden beure l'aigua de l'aixeta i usar-la per a cuinar perquè la restricció es manté encara vigent a finals de juliol.
 
Quatre mesos després dels primers símptomes a l'aigua, i dos dels quals sense poder-la consumir, el govern municipal ha adoptat la decisió d'encarregar la instal·lació de filtres multicartutx per eliminar la terbolesa de l'aigua. Les obres trigaran a materialitzar-se encara unes "dues o tres setmanes", segons l'alcalde de Masdenverge, RenéGonel. La instal·lació, que molt possiblement executarà la mateixa Agbar, requereix la construcció d'una caseta, una coberta i obra hidràulica. El govern municipal calcula el cost total en uns 16.000 euros.

Però es tracta, en qualsevol cas, d'una solució a curt termini, admet l'alcalde. La possibilitat que el problema del pou d'abastament actual, en marxa des de mitjans dels anys 80 del segle passat, tingui l'origen en uns suposats despreniments de materials o precipitacions d'incrustacions al seu interior sumada a l'elevat cost que ha plantejat Agbar per a la seua neteja, més de 60.000 euros, hauria fet decantar el govern municipal per la perforació d'un pou nou en un punt proper a l'actual.

El projecte, però, requerirà estudishidrogeològics previs i una tramitació administrativa que es pot allargar mesos. De moment, Gonel precisa que portaran al pròxim ple l'aprovació d'una reserva de 200.000 euros del romanent de tresoreria per garantir els recursos necessaris per aquest projecte. Sobre la taula, també s'ha arribat a posar l'opció de connectar el municipi a la xarxa del Consorcid'AigüesdeTarragona (CAT), amb un ramal cap als municipis de l'interior del Montsià que un estudi de l'any 2004 quantificava en més de 8 milions d'euros i que trigaria a executar-se un mínim de quatre anys.
 
Si bé, fins ara, les analítiques facilitades per Agbar constaten que no hi hauria presència a l'aigua del pou de substàncies nocives per a la salut més enllà dels sediments que la fan notòriament tèrbola, especialment en alguns moments i zones en particular, el problema per a aquest municipi de prop de 1.000 habitants ha adquirit una dimensió considerable. Social i també econòmica.

De moment, els veïns que no vulguin o puguin comprar l'aigua de boca han de recórrer als dipòsits provisionals que s'han instal·lat al porxo de l'Ajuntament i que, fins ara, han representat un cost de 4.000 euros. Els que tenen instal·lats filtres a l'entrada dels seus domicilis han pogut comprovar com, passats quatre dies de posar-ne un de nou, aquest se saturava completament de compostos marronosos.
 

L'alcalde de Masdenverge, René Gonel, revisant a l'Ajuntament un dels informes d'Agbar sobre la turbidesa de l'aigua Foto: Jordi Marsal

 

Agbar passa la pilota -i pressupostos- a l'Ajuntament


A preguntes de l'ACN, fonts de la companyia Agbar, concessionària del subministrament d'aigua al municipi, que l'episodi de restricció del consum de boca "no vol dir que no s'estigui prestant el servei". Circumscriuen el problema a "valors puntuals de terbolesa superiors als límits que estableix la legislació per al control humà" i asseguren que han incrementat els controls analítics de l'aigua de la xarxa i els controls microbiològics que "conclouen que no hi ha afectació sobre la desinfecció de l'aigua, sense presència de patògens". Insisteixen que es tracta de "valors baixos", "no associada a metalls" i que en molts casos no és visible.

La companyia, de moment, no es planteja modificar per aquest episodi el preu dels rebuts dels abonats, tot assegurant que es tracta, en tot, cas, d'una decisió que ha de prendre "el titular". Tampoc aclareixen, davant possibles conseqüències de la terbolesa per a electrodomèstics o aparells de la casa, qui se'n faria responsable. Consideren que l'Ajuntament és el responsable de prendre les decisions sobre la font d'abastament i de fer-se'n càrrec econòmicament. De fet, Agbar, ha presentat ja al govern municipal múltiples pressupostos per fer front a les diverses possibles solucions del problema -inclosa la perforació d'un nou pou per més de 270.000 euros-.

Així doncs, de moment, les arques municipals han de carregar amb tots els costos. Paral·lelament, el govern municipal de Masdenverge ha traslladat tota la documentació i ha demanat assessorament tècnic i jurídic a la DiputaciódeTarragona per estudiar cada pas. Preveuen també recórrer a les subvencions de l'AgènciaCatalanadel'Aigua (ACA) i ja ha demanat el seu suport tècnic. Especialment, a l'hora d'estudiar la millor opció per perforar nou pou, però també fer front a les despeses com els 4.000 euros d'abastament alternatiu amb dipòsits per als veïns.