Eurecat desplegarà al delta de l’Ebre una xarxa de finques pilot per fomentar la bioeconomia i la resiliència climàtica

El centre tecnològic implementarà un programa capdavanter de reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, com el metà, als arrossars costaners

Instal·lació d'equips del projecte pilot.
Instal·lació d'equips del projecte pilot. | Cedida
Redacció
20 de juliol del 2023
Actualitzat a les 16:52h
El centre tecnològic Eurecat desplegarà al delta de l’Ebre una xarxa de finques pilot per al foment de la bioeconomia i la resiliència climàtica i implementarà un programa capdavanter de reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, com el metà, als arrossars costaners i de captura de diòxid de carboni als cultius llenyosos, en el marc del consorci Bioresilmed finançat pels Fons Next Generation de la Unió Europea.

Estes solucions innovadores es desenvoluparan amb l’ús de metodologies participatives a través de living labs i s’implementaran al delta de l’Ebre com a model de paisatge de costa, en el marc del projecte Bioresilmed que té com a objectiu l’impuls de la bioeconomia i l’ús sostenible dels recursos biològics en els sectors econòmics dels paisatges del Mediterrani.

Com assenyala el coordinador del projecte Bioresilmed i investigador de la Línia de Canvi Climàtic d’Eurecat, Nil Álvarez “el projecte Bioresilmed pretén desenvolupar i testejar sistemes de gestió centrats en la bioeconomia, com ara l’agroecologia i l’ecoturisme, i resilients al canvi climàtic, que es faran extensius a d’altres territoris de la Mediterrània”.
A més, “s’implementaran solucions basades en la natura per potenciar els serveis ecosistèmics”, afegix.

Així, a més de les accions implementades per Eurecat, els socis del consorci Bioresilmed treballaran en el desenvolupament d’un esquema de crèdits de carboni per a cultius característics del Mediterrani per part de la Fundació Empresa i Clima, en un programa pilot per a la millora de la biodiversitat i de l’agricultura ecològica de cultius llenyosos i de l’arròs liderat per la Fundació Aland, així com en accions de restauració ecològica en aiguamolls del delta de l’Ebre per part de la Fundació Catalunya La Pedrera.

Finalment, s’impulsarà la capacitació professional en àmbits com l’agricultura ecològica, el carbon farming i el turisme ornitològic amb formacions coordinades per Eurecat, l’educació ambiental per a estudiants i ciutadans a càrrec de la Fundació Catalunya la Pedrera, i un programa de voluntariat de SEO/BirdLife.

A més de al delta de l’Ebre, el projecte Bioresilmed també implementarà proves pilot al territori d’AIVeIAI a l’altiplà d’Almeria, Granada i Múrcia, com a model de paisatge d’interior.

El consorci Bioresilmed, liderat pel centre tecnològic Eurecat, compta com a socis amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF, UAB), la Fundació Aland, la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundación Empresa y Clima (FEyC), SEO/BirdLife i la Universitat Rovira i Virgili. L’Associació AIVeIAI col·labora amb la iniciativa i acull proves pilot en el seu territori.

El projecte té una durada de tres anys i compta amb el finançament de la Fundació Biodiversitat del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 700 professionals que generen un volum d’ingressos que supera els 55 milions d’euros anuals i dona servei a 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 181 patents i 9 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.