La Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l'Ebre demana desencallar la cessió dels terrenys

El traspàs seguix sense materialitzar-se després de catorze mesos per un suposat problema d'inundabilitat

El president de la plataforma per un nou hospital de les Terres de l'Ebre, Miquel Franch, i el portaveu, Sisco Lahosa, compareixent a l'Ajuntament de Tortosa
El president de la plataforma per un nou hospital de les Terres de l'Ebre, Miquel Franch, i el portaveu, Sisco Lahosa, compareixent a l'Ajuntament de Tortosa | Jordi Marsal
Aguaita.cat
19 de juliol del 2023
Actualitzat a les 14:10h
Assessors tècnics de la Plataforma per un nouhospital de les Terresdel'Ebre treballen al costat de l'AjuntamentdeTortosa per intentar desencallar la cessió al DepartamentdeSalut dels terrenys que han d'albergar el futur centre. L'entitat ha recordat que, malgrat l'acord sobre la ubicació, el tràmit està pendent des de fa catorze mesos per suposats problemesd'inundabilitat. Malgrat això, han precisat, ni la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ni l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) haurien rebut cap petició d'informe al respecte. Recorden que els terrenys es troben en un pla parcial aprovat fa anys i que equipaments propers com el CAPdeRoquetes, el parc de bombers o una llar d'infants es funcionen a la zona sense problemes.
"No entenem que si és un problema d'inundabilitat no s'hagin demanat informes ni a l'ACA ni a la CHE, fins ara", ha apuntat el portaveu de la Plataforma, SiscoLahosa, tot recordant que, en opinió dels tècnics, l'existència d'un pla parcial previ no faria vinculants estos informes tècnics als organismes competents.

Els representants de l'entitat s'han mostrat contrariats per una situació que, asseguren, han conegut arran l'arribada del nou govern municipal de Movem-PSC i ERC a l'Ajuntament, que s'hauria adreçat al respecte a estos organismes. "El que lamentem és que, fins ara, no se'ns ha dit això. Amb l'anterior de govern -Junts per Tortosa- se'ns han dit coses, però no tot: se'ns ha amagat informació. No s'entén que després de catorze mesos el Departament de Salut hagi demanat la cessió dels terrenys no s'hagi produït", ha remarcat.

La plataforma ha donat al nou Ajuntament un "marge de confiança" per agilitzar la resolució d'esta situació i ha posat a la seua disposició l'assessorament dels seus propis experts. Concretament, tècnics com Josep Maria Franquet, Francesc Peralta i Miquel Àngel Albacar estan treballant en este cas.

Estudis de medicina i hospital universitari

 
Paral·lelament, el president de l'entitat, Miquel Franch, ha defensat que un nou centre pot afavorir la implantació dels estudis de medicina al campus Terres de l'Ebre de la URV, esdevenint un hospital universitari. Una possibilitat que l'entitat ha abordat amb el rector de la URV, Josep Pallarés, qui els hauria traslladat que va demanar, fa temps, informes per calibrar les possibilitats reals d'aquesta implantació.

Segons Franch, la trobada ha permès rellançar aquestes expectatives per part de la Plataforma, traslladant la petició al Departament de Salut. L'increment de 146 noves places d'estudis de Medicina a Catalunya els fa ser optimistes en aquest sentit. Consideren que, a més, "no cal esperar" a la finalització de les obres del nou edifici per implementar el projecte d'hospital universitari que, asseguren, milloraria el projecte sanitari i la disponibilitat de professionals al territori gràcies a la participació en la docència de la plantilla actual de 150 professionals a l'Hospital Verge de la Cinta.

Per últim, l'entitat ha recordat que no s'oposa a les millores en les instal·lacions d'aquest centre sempre i quan "no acabin condicionant la construcció del nou hospital". Malgrat això, insisteixen que l'actual aparcament al fossat del Sitjar incompliria la normativa de patrimoni de la Generalitat i, recorden, que malgrat els seu caràcter provisional el projecte no incorporaria cap partida per al desmuntatge de l'estructura un cop finalitzada la seva vida útil.