L'abstenció de Junts i la CUP al ple bloqueja la compra de la clínica Terres de l'Ebre que portava el govern tortosí

L'alcalde acusa Roigé d'irresponsable perquè la decisió obliga el consistori a pagar 20.000 euros mensuals

Jordan amb la primera tinent d'alcalde, Mar Lleixà, i la regidora de Salut, Sònia Rupérez.
Jordan amb la primera tinent d'alcalde, Mar Lleixà, i la regidora de Salut, Sònia Rupérez. | ACN (Jordi Marsal)
Nació
14 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:11h
L'abstenció dels grups de Junts i la CUP en la votació del crèdit de 4 milions d'euros per comprar la clínica Terres de l'Ebre al ple de l'Ajuntament de Tortosa ha dixat en minoria el govern n la primera votació important del mandat i obligarà el municipi a pagar 20.000 euros d'interessos mensuals fins tancar l'operació. L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan (Movem-PSC), ha acusat la cap de l'oposició, Meritxell Roigé (Junts), d'"irresponsable" i "incoherent". Li ha retret que no aprovés el crèdit abans de les eleccions i negués el suport al ple amb ànim "fer mal al govern, a la clínica i a Tortosa". Roigé, per la seua banda, ha acusat Jordan de "mentir" i "embrutar" l'acció de l'anterior govern, demanant-li que rectifique per aprovar-ho.

Jordan ha fet directament responsable Roigé de les conseqüències financeres que es puguen derivar per a les arques municipals de la no concreció d'una operació pactada fa deu anys i per la qual el consistori ja ha pagat 2,5 milions d'euros l'última dècada -a més d'un milió per l'activitat assistencial-. Ha recordat que va ser la mateixa cap de l'oposició, com a presidenta encara de la societat municipal Tortosa Salut, que gestiona la clínica, qui va portar el crèdit al consell d'administració del dia 23 de juny, votant a favor. "És una irresponsabilitat i una incoherència total", ha assegurat l'alcalde, tot acusant Roigé de prioritzar el "partidisme, enlloc de voler buscar el bé comú ciutat i l'Ajuntament".

Ha insistit que la compra s'hauria d'haver tancat abans de les eleccions, tot recordant que, precisament, el procediment ja es va iniciar abans. Segons ha defensat, però, Roigé "no va voler fer esta operació abans perquè estava en campanya i no li interessava generar esta imatge de recordar a la ciutat el préstec de 4 milions amb l'aval de l'Ajuntament". "No es va fer perquè, tot i tenir la majoria per fer-ho, es prioritzava fer obres a tort i dret i no facilitar qüestions que se sabien des de feia 10 anys", ha sentenciat.

L'alcalde, que governa juntament amb ERC i va ser investit amb el suport de la CUP, amb la qual va tancar un acord de suport extern, ha evitat carregar les tintes contra l'abstenció dels anticapitalistes, que hauria canviat el signe de la votació. El govern necessitava la majoria absoluta d'onze regidors per avalar el crèdit i es va quedar a un d'aconseguir-ho.

Considera que els cupaires -que aposten per cedir l'equipament sanitari a la Generalitat- van fer un "gest" abstenint-se i no oposant-se, però admet que va resultar "insuficient". "Tampoc s'imaginaven que (Junts) arribarien a estos nivells de cinisme i irresponsabilitat", els ha disculpat. Ara, Jordan, al marge de demanar als grups de l'oposició una "tasca constructiva", ha anunciat que els serveis tècnics treballen amb fórmules per trobar solucions a la situació creada, que força l'Ajuntament a pagar uns 20.000 euros mensuals fins que es concrete l'operació. També ha agraït als treballadors del centre "l'esforç" per incrementar l'activitat del servei i generar més recursos propis.
 

Roigé, amb els regidors Jordi Sorolla i Òscar Ologaray. Foto: ACN (Jordi Marsal)

Abstenció per les "mentides"

Poc després de les declaracions de l'alcalde, la cap de l'oposició i portaveu de Junts, Meritxell Roigé, s'ha pronunciat per defensar l'abstenció al ple i carregar contra el govern municipal. Acusa Jordan de "mentir" sobre la gestió de l'anterior govern que encapçalava llavors com a alcaldessa, especialment pel fet que Jordan apuntés inicialment que calia fer una modificació de crèdit del consistori, quan en realitat, com va reconèixer després, es tractava que el ple aprove i avale el crèdit de Tortosa Salut. Nega Roigé que l'operació de compra supose endeutar més l'Ajuntament, amb l'argument que l'activitat de la clínica permetria finançar l'operació.

Ha insistit a reclamar a l'alcalde que rectifique i, en este cas, s'ha mostrat disposada a aprovar l'aval municipal del crèdit. "Si ell no hagués fet declaracions mentint sobre la nostra gestió del que anàvem portant al ple, el nostre vot hauria estat favorable. El que no poden pretendre és que estigs tirant porqueria, embrutant la nostra gestió i dient mentides sobre el que es porta a votació i després esperen, que sense passar res, estiguéssim al seu costat per salvar una votació", ha defensat.

De fet, la cap de l'oposició no s'ha donat per al·ludida en cap moment per les crítiques de Jordan al fet que havia proposat i donat suport l'operació al consell d'administració carregant sobre la CUP la responsabilitat del bloqueig. "Aquell partit que el va fer alcalde el 17 de juny i va signar l'acord de governabilitat, l'ha incomplert pocs dies després i l'ha dixat tirat. Mentre continua criticant Junts per Tortosa el que ha de fer és criticar els seus socis de govern -en referència a la CUP-: són ells els que l'han fet alcalde i han incomplert este pacte", ha replicat Roigé.

El suport de la CUP

Assegura, en este context, que l'abstenció de Junts volia "facilitar la votació" però avisa l'alcalde que no pot esperar donar-li cobertura "cada cop durant estos quatre anys" en el cas que la CUP no done suport a propostes o projectes del govern. "Ja sabem que en vindran d'altres per part dels seus socis que els dixaran tirats, no poden pretendre mentir i que els cobrisquen", ha etzibat, tot instant-lo a demanar "ajuda" a l'oposició en estos casos.

La cap de l'oposició, d'altra banda, ha negat també haver retardat l'aprovació del crèdit expressament. Ha explicat que havien sol·licitat ofertes a quatre entitats bancàries que estaven disponibles a l'Ajuntament l'1 de juny, però que en cap cas podia haver avançat este tràmit perquè la contractació s'havia de tancar a finals de mes, quan vencia el termini, i les ofertes tenien una vigència d'un mes. No només això, ha apuntat, tot posant en dubte que els partits que ara governen i la CUP, a l'oposició l'anterior mandat, haguessen votat a favor d'esta operació amb anterioritat. "Estava preparat, registrat, el dia 1 de juny estava tot aquí i la feina s'havia fet quan tocava", ha reblat.