La Unitat Digestiva de l’HTVC porta a terme els primers casos de dissecció submucosa endoscòpica

És una tècnica avançada inicialment desenvolupada al Japó per al tractament endoscòpic de tumors del tub digestiu en estadis precoços o en pòlips grans

Servei d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
Servei d'Endoscòpia Digestiva de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa | Cedida
Aguaita.cat
14 de juliol del 2023
Actualitzat a les 10:41h
El digestòleg de l'HospitaldeTortosaVergedelaCinta, DiegoÁlvarezdeSotomayor, ha realitzat els primers casos de dissecciósubmucosaendoscòpica (DSE) a la Unitatd'EndoscòpiaDigestiva, acompanyat per la doctora NorikoSuzuki, que ha visitat l'HTVC. La Dra. Suzuki és una reconeguda experta en endoscòpia digestiva de l'Hospital St. Mark's de Londres, centre de referència mundial en el tractament de patologies digestives.

La DSE és una tècnica avançada inicialment desenvolupada al Japó per al tractament endoscòpic de tumors del tub digestiu en estadis precoços o en pòlips grans. "Suposa un avenç significatiu en el tractament d'estes lesions, ja que permet ressecar-les i extreure-les en bloc del tub digestiu sense fragmentar-les. Això permet aconseguir un diagnòstic anatomopatològic més precís, un fet que augmenta les taxes de curació i, en la majoria dels casos, evita la necessitat d'un tractament quirúrgic major", explica el Dr. Álvarez de Sotomayor.

“La visita de la Dra. Suzuki es veurà complementada amb l’estada d’un mes al Japó que farà el Dr. Álvarez de Sotomayor, al mes d’octubre”, comenta MargaritaVillar, cap del Serveidel’AparellDigestiu de l’HTVC, per a visitar els professors Toyonaga, Hayashi i Saito, eminències mundials en esta tècnica. L’objectiu és poder incorporar la DSE a la cartera de serveis de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i oferir-la als pacients a partir del 2024.
 
MariaJoséRallo, directora de l’HTVC, manifesta que des de la direcció del centre es dona “el màxim suport a la millora continua i al doctor Álvarez per impulsar esta tècnica via endoscòpica per a resoldre un pòlip o càncer precoç sense cirurgia oberta. És una tècnica molt menys traumàtica per al pacient, el nostre objectiu és precisament aquest, millorar la seua experiència i estada a l’Hospital”.
 
Al Japó es tracten 80.000 casos anualment amb aquesta tècnica, amb els anys s’ha demostrat que millora l’experiència del pacient i la seguretat per ser una prova més àgil i menys invasiva. De fet, la majoria dels pacients poden marxar a casa el mateix dia.
 
A causa de la complexitat de la tècnica i la seua pronunciada corba d’aprenentatge, a Catalunya i l’Estat espanyol encara hi ha pocs centres que ofereixin aquesta modalitat de tractament perquè encara hi manquen professionals capacitats per a ensenyar-la.