Jordan: «La primera herència que trobem és que calen 4 MEUR per pagar la Clínica Terres de l'Ebre»

L'alcalde de Tortosa Jordan avisa que la salut financera del consistori "no és tan meravellosa ni triomfalista" i que caldrà "posar ordre"

Jordi Jordan, alcalde de Tortosa, al seu despatx d'alcaldia a l'Ajuntament
Jordi Jordan, alcalde de Tortosa, al seu despatx d'alcaldia a l'Ajuntament | Anna Ferràs
Aguaita.cat
07 de juliol del 2023
Actualitzat a les 11:00h
L'AjuntamentdeTortosa demanarà un préstec de 4 milionsd'euros, però poder culminar la compra de la ClínicaTerresdel'Ebre i evitar abonar quantiosos interessos si s'incomplien els terminis d'una operació que es va iniciar fa deu anys. En una entrevista a l'ACN, l'alcaldeJordiJordan ha avançat que la modificació pressupostària es portarà al plenari "de forma urgent" per pagar i tancar l'acord. El batlle ha lamentat que l'anterior govern municipal ajornés aquest pagament per "després de les eleccions" i que es gastés tot el romanent de tresoreria "en multitud d'obres". Jordan avisa que la salutfinancera del consistori "no és tan meravellosa ni triomfalista" com anunciava l'anterior executiu i que "caldrà posar ordre".

"La primera herència que ens trobem és que hem de demanar un préstec, sí o sí, de 4 milions d'euros per fer aquest pagament", ha lamentat l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan. S'han complert ja els deu anys de termini de l'operació de compra de la ClínicaTerresdel'Ebre, l'antiga Aliança, i com establia l'acord, l'operació s'ha de liquidar amb aquesta quantitat. L'Ajuntament va pagar 1 milió d'euros per l'activitat assistencial quan es va formalitzar la compra, el gener del 2013. Els 6,5 milions d'euros del cost de l'adquisició de l'immoble s'havien de pagar repartits en 250.000 euros anuals durant 10 anys i la resta en complir-se este termini.

Jordan confia que l'aprovació d'este préstec tindrà el suport de la majoria del plenari. L'alcalde defensa que "tots els grups municipals són conscients" que l'operació que es va fer fa una dècada "s'ha de pagar tant si com no", independentment de les opinions sobre la compra que tingui cadascun dels grups. "La realitat és que si no paguem aquests 4 milions d'euros, s'hauran de pagar uns interessos considerables", ha recordat.
 
El nou alcalde advertix que preveu una situació econòmica per a l'any que ve que "no serà tan positiva" com s'anunciava per part de l'anterior govern municipal. Jordan assenyala que "es ve d'uns anys de pressupostos prorrogats i no s'han tingut en compte aspectes com aquest préstec, l'augment d'interessos bancaris, l'encariment de subministraments o la pujada de la massa salarial del personal del consistori. "No s'ha fet una previsió del tot correcta i no tenim una situació econòmica, diguéssim, meravellosa com alguns volen vendre, sinó que haurem de posar ordre econòmicament en aquest ajuntament", ha avisat Jordi Jordan. "No és, ni de bon tros, aquesta versió triomfalista que presenta l'oposició, més aviat tot el contrari", ha insistit.

Els terrenys dels nou hospital

Una altra qüestió que no s'ha resolt i que haurà de fer el nougovernmunicipal de coalició de Movem-PSC i ERC és la cessió dels terrenys per al nouhospital de les Terres de l'Ebre.

L'Ajuntament de Tortosa va comprar (per 615.000 euros) les parcel·les que tenia la Sareb del pla parcial Camí de Roquetes. Dels 72.000 mestres quadrats en propietat, 40.000 metres quadrats que es van oferir a Salut per al nou complex hospitalari i el consistori va iniciar la modificació del planejament urbanístic per qualificar els terrenys d'equipament, però la cessió al Departament encara no s'ha fet.
 
L'alcalde Jordi Jordan ha dit que "estudien" com dur-la a terme i comprovar "si aquests terrenys realment són viables per al que demana la Generalitat de Catalunya". De moment, esperen reunir-se amb el Govern i resoldre la situació "tenint en compte la realitat de Tortosa des del punt de vista urbanístic i d'inundabilitat".

El batlle ha destacat que mentrestant Salut hagi iniciat la redacció del pla funcional del nou hospital ebrenc, tot i el tràmit de la cessió pendent, i ha recordat que ell mateix va impulsar l'acord pressupostari per fer-ho possible com a diputat al Parlament, un càrrec al qual va renunciar l'endemà d'assumir l'alcaldia de Tortosa. Jordan confia que no calga buscar "un pla B" i que es puguin oferir al Departament de Salut "els terrenys que hi ha sobre la taula".

Obres i condicions laborals

 
Jordan ha defensat que el pla de mobilitat per contrarestar les obres del nou aparcament de l'HospitaldeTortosaVergedelaCinta "ha funcionat prou bé" i que un cop estiga enllestida esta infraestructura, quan comence la construcció de l'ampliació de l'actual hospital amb el nou edifici assistencial, "tot serà més fàcil". L'alcalde de Tortosa també s'ha compromès a "continuar treballant" amb l'HospitaldelaSantaCreudeJesús "per abordar la situació i les reivindicacions del personal i que el centre millore tant els seus serveis com les condicions dels treballadors".
 

Obres al Fossat del Sitjar per construir-hi el nou aparcament provisional de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa Foto: Aguaita.cat