Kronospan preveu tenir la segona línia de producció de taulers i el ramal ferroviari en tres anys

La inversió de la multinacional serà de 150 MEUR, i es crearan 75 nous llocs de treball

Aguaita.cat
06 de juliol del 2023
Actualitzat a les 14:53h
Visita a les instal·lacions de l'empresa Kronospan.
Visita a les instal·lacions de l'empresa Kronospan. | Govern
La segona línia de producció a la planta de Tortosa de Kronospan serà una realitat el 2026, el mateix termini en què es treballa per fer realitat el ramalferroviari del polígonCatalunyaSud fins al corredormediterrani. Esta infraestructura és clau per ampliar la fàbrica de la multinacional i produir taulers de partícules orientades (OBS) que s'han d'exportar des de l'Ebre a tot el món. Kronospan no condiciona posar en marxa la producció a tenir el ramal. "Podem començar a exportar amb camions", ha dit el directorgeneral de l'empresa, JavierMacicior. Els ajuntaments de l'Aldea i Tortosa, Empresa i Territori i Kronospan s'han compromès per escrit a assolir estos objectius. La inversió serà de 150MEUR, i es crearan 75nousllocs de treball.

Segons el consellerd’EmpresaTreball, RogerTorrent, “aquesta nova inversió significa un impuls estratègic per a les Terresdel’Ebre, es traduirà en llocs de treball i en prosperitat pel territori, i contribuirà a reforçar el sistema productiu de Catalunya”. Torrent ha remarcat el suport del Govern al projecte perquè “contribueix a l’objectiu de reindustrialitzar Catalunya amb indústria sostenible” i “ajudarà a dinamitzar el teixit econòmic local i del conjunt de les Terres de l’Ebre”.
 
El conseller ha recordat que este acord ha estat possible gràcies al “treball conjunt” entre el Govern -a través de tres departaments diferents- l’empresa i els ajuntaments, i ha agraït “a totes les parts la col·laboració i la voluntat d’entesa”.
 
Per la seua banda, la conselleraCapella ha subratllat el compromís del DepartamentdeTerritori amb l'impuls de l'activitat econòmica arreu. "No només dotem el país d'infraestructures de transport sinó que també impulsem sòl industrial en sectors d'activitat econòmica; sectors de qualitat que creïn valor, que siguin sostenibles, competitius, ben connectats i que permetin arrelar la gent arreu del territori". "En aquest cas, -ha afegit- coordinem dues actuacions: l'ordenació del sòl i la connexió a la infraestructura ferroviària".

La titular de Territori ha recordat que el Departament està redactant un Pladirectorurbanístic "amb l'objectiu de reordenar un sector de 675 hectàrees d'activitat econòmica i logística, amb un futur accés a la xarxa ferroviària, i possibilitar la implantació d'una terminal intermodal de mercaderies".
 

Signatura de l'acord entre el Govern, l'empresa Kronospan i els ajuntaments de Tortosa i L'Aldea Foto: Empresa
 

Finalment, el director general de Kronospan, JavierMacicior, ha destacat el “compromís incondicional de Kronospan per Catalunya, i per Tortosa, l’Aldea i el Baix Ebre en particular”, i l’interès de fer de Tortosa “el centre del sector de la fusta de la península”, amb una inversió de més de 600 milions d’euros. Així mateix, ha anunciat la futura creació d’un clústerdelafusta pel que ja s’han adquirit més d’un milió de metres quadrats de terreny. També ha fet especial èmfasi en “l’aposta de Kronospan per l’economia circular i per l’energia verda”. En este sentit, ha dit, “els taulers que actualment es fabriquen a Tortosa estan realitzats al 100% amb fusta reciclada, i Kronospan està acabant una instal·laciófotovoltaica de 10MW a la coberta de la línia de conglomerat i estem analitzant la viabilitat per instal·lar un petit parc de generació d’energia eòlica a la zona”.

L’acord -que també ha estat signat per l’alcaldedeTortosa, JordiJordan, i l’alcalde de l’Aldea, XavierRoyo- estableix la voluntat de treballar a llarg termini entre les administracions públiques i Kronospan. En este sentit, es garantix la inversió de la multinacional a Tortosa mentre que la Generalitat es compromet a treballar en el desenvolupament del sector fuster al país, la millora dels accessos ferroviaris a la zona Catalunya Sud, les parcel·les i el subministrament elèctric.
 
A l’acte també hi han assistit el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó i Fernández, el secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias, el director general d’Indústria, Oriol Alcoba i Malaspina, el director general d’Ordenació Territorial, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, i diversos directius de Kronospan, entre d’altres.

La multinacional va començar a construir la seua primera planta de producció a Tortosa el 2021 amb una inversió inicial de 180 milions d’euros. Amb el nou projecte anunciat este dijous, la inversió total de Kronospan a Catalunya ja supera els 600 milions d’euros i la creació de 250 llocs de treball directes. Segons la companyia, la seua activitat al Baix Ebre també suposarà la generació de 1.500 llocs de treball indirectes addicionals.
 
Esta planta de producció, que ja es troba en ple funcionament, és un projecte sostenible basat en els principis de l’economia circular, ja que treballa amb fusta 100% reciclada procedent de mobles domèstics que ja han esgotat la seua vida útil.

L’ampliació anunciada avui implicarà la creació d’una nova línia de producció, orientada a la fabricació de taulellsd’OSB a partir d’encenalls de fusta, amb noves aplicacions en sectors emergents, com ara el de la construcciósostenible. Amb seu a Àustria, Kronospan compta amb 50 plantes de producció arreu del món i una plantilla de més de 15.000 treballadors.