Tacte nutritiu per als nadons: tornen els tallers de massatge infantil a l’Hospital Verge de la Cinta

L'Hospital oferix este servei des de l'any 2010

Taller de massatge infantil a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa
Taller de massatge infantil a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa | ICS Ebre
Aguaita.cat
30 de juny del 2023
Actualitzat a les 12:08h
Nombrosos estudis de recerca posen en relleu la necessitat de contacte afectiu com a part fonamental dels primers anys de vida. Segons els experts, el massatgeinfantil és un dels mètodes més agradables i fàcils per establir este contacte.  És l’art de la comunicació que, mitjançant les mirades, els somriures, el tacte, les paraules, el joc, etc., permet l'apropament a cada nadó tan únic.

El tacte, per tant, és un poderós mitjà per al desenvolupament fisiològic, psicològic i emocional de bebè. CintaPanisello, infermera de l’HospitaldeTortosaVergedelaCinta, és l'encarregada de dinamitzar el grup de massatgeinfantil que es porta terme a l'Hospital: "Estem parlant d'un tacte nutritiu per al bebè i per a la mare o pare, en què poden connectar d’una forma intensa i íntima amb el món corporal i emocional del nounat. El massatge infantil és una tradició molt antiga que s'ha transmès de mares i filles i que, a partir dels anys vuitanta, es comença a sistematitzar a l'Índia. Posteriorment, neix l'Associació Internacional de Massatge Infantil, de la qual l'Estat espanyol forma part".

L'Hospital oferix este servei des de l'any 2010 i ara s'ha tornat a activar després de l'aturada a causa de la pandèmia de covid-19.  Es tracta de quatre classes separades pel cap de setmana i en grups reduïts: "intentem fomentar la interacció entre les famílies i atendre les necessitats o problemes específics  de cada nadó, com ara còlics o estrenyiment. Altres beneficis per al nadó són l’enfortiment del sistema immunitari, l'equilibri dels nivells d’oxigen, l'activació del sistema circulatori o l'afavoriment d'un son llarg i de qualitat.  El massatge també fa que s'active l'hormona de la prolactina, responsable de la creació de la llet materna, en les mares que alleten", afegeix Panisello.

Els estudis han evidenciat que aquesta tècnica l’han d’ensenyar els professionals en infermeriaobstetricoginecològica i perinatal , en la seua condició de participants actius dels equips de salut, en contacte continu amb les famílies del nou ésser. De fet, segons la infermera, "el contacte pell a pell és  especialment important en els primers anys de vida, ja que estimula també la comunicació i fomenta la intel·ligència emocional i la capacitat d'interacció social".

L'Hospital ofereix aquest servei des de l'any 2010 i ara s'ha tornat a activar després de la parada forçada a causa de la covid-19. Es tracta de quatre classes separades pel cap de setmana i en grups reduïts: "intentem promoure la interacció entre les famílies i atendre les necessitats o problemes específics de cada nadó, com ara còlics o estrenyiment. Altres beneficis per al nounat són l’enfortiment del sistema immunitari, l'equilibri dels nivells d’oxigen, l'activació del sistema circulatori o l'afavoriment d'un son llarg i de qualitat.  El massatge també fa que s'active l'hormona de la prolactina, responsable de la creació de la llet materna, en les mares que alleten", afegeix la infermera.

De fet, segons la Panisello, "el contacte pell a pell és especialment important els primers anys de vida, ja que també estimula la comunicació i fomenta la intel·ligència emocional i la capacitat d'interacció social. El vincle afectiu entre la mare, pare i nadó és també una forma de construir un patró biològic i emocional que es reproduirà en les seues relacions futures. Per això és important garantir que este primer vincle siga saludable".

La inscripció als tallers de massatge infantil que es fan a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta es gratuïta i es pot fer a la Secretaria de Pediatria, al telèfon 977519129. Hi poden participar els nadons a terme i també els prematurs