Un grup d'arqueòlegs de la URV inicien l'excavació de l'Assut de Tivenys per delimitar el jaciment

Es tracta d'un dels poblats ibèrics més importants de les Terres de l'Ebre

Aguaita.cat
27 de juny del 2023
Actualitzat a les 12:15h
Vista aèria del poblat iber de l'Assut de Tivenys.
Vista aèria del poblat iber de l'Assut de Tivenys. | Arxiu
El grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), del Departament d'Història i Història de l'Art de la UniversitatRoviraVirgili (URV), torna este estiu al jacimentdel'AssutdeTivenys (Baix Ebre) amb l'objectiu de treballar en dos sectors del poblat. El primer, situat a l'extrem meridional, on s'hi van localitzar una muralla i una porta monumental durant les excavacions de l'any 2018, permetria definir les estructures localitzades i comprovar la funcionalitat i la relació entre els elements defensius. El segonsector és el que no s'ha excavat encara i permetràdelimitar el jaciment en la seuatotalitat. El jaciment de Tivenys és un dels poblatsibèrics més importants de totes les Terresdel'Ebre

La d'enguany és la 24aexcavació al jaciment des que es va començar a treballar-hi l'any 2000. De la darrera actuació, realitzada el juliol de l'any passat, en destaquen la confirmació de l'inici i la finalització de l'ocupació del poblat que, d'acord amb el grup de recerca, va ser des del segleVIIANE (Abans de la Nostra Era) fins al segleIIANE. També es va detectar una reocupació, per part de tropes romanes, durant les guerres civils que van sacsejar Roma a finals del període republicà l i tot indica que va ser un important centre en època ibèrica.

Els treballs que ara s'inicien s'allargaran fins el 16 de juliol i hi participaran més d'una vintena de persones entre investigadors i estudiants dels graus d'Història i Història de l'Art i Arqueologia de la URV i del màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica Aplicada. De fet, durant la primera setmana seran els investigadors qui iniciaran les tasques i les dues setmanes següents hi haurà un equip format per investigadors i alumnes del XII curs d'arqueologia de l'Assut, un curs que permet a als estudiants realitzar pràctiques arqueològiques en un jaciment real del territori.