Arriba la vuitena edició de DeltaChamber Music Festival del 20 de juliol al 6 d’agost

Per primera vegada, s’arribarà a les quatre comarques de les Terres de l’Ebre

Representants de tots els municipis on hi haurà concerts de música de cambra del DeltaChamber Music Festival a les Terres de l'Ebre
Representants de tots els municipis on hi haurà concerts de música de cambra del DeltaChamber Music Festival a les Terres de l'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
27 de juny del 2023
Actualitzat a les 11:46h
Del 20 de juliol al 6 d’agost, les Terresdel’Ebre seran novament la capital de la músicaclàssica amb la vuitena edició de DeltaChamberMusicFestival. Una edició que es presenta 
amb moltes novetats, com ara l’expansió del festival a les 4 comarques de les Terres de l'Ebre.

Mantenint la seu a Amposta, el festival arribarà enguany a un total de sis municipis: Amposta, Ulldecona, Deltebre, Flix, Roquetes i HortadeSantJoan.

Durant gairebé 3 setmanes, es podrà gaudir de fins a 24concertsindividuals i 9 concerts decambra que es crearan en i per al festival durant unes setmanes d’intensius assajos, aprenentatge i convivència. I és que, un any més, DeltaChamber Music Festival donarà vida a una residènciaartística i musical excepcional on reunirà els millors músics del món i del nostre país per fer música conjuntament en i per al nostre territori.

El resultat serà un programa rograma de concerts d’altíssima qualitat i realment irrepetible, ja que no s’escoltarà ni es 
reproduirà a cap altre lloc del món.

A més, cal destacar que enguany, a banda de portar els millors músics, com a primícia s’ha creat l’ensemble de clarinetistes de DeltaChamber Music Festival, una formació integrada 
per excel·lents músics de les Terresdel’Ebre i que seran els encarregats de posar la música als 2concertsinfantils, que també seran novetat donat que mai abans s’havia ofert 
aquest format de concert.

Pel que fa al tema de la vuitena dició, val a dir que la identitat innovadora i multidisciplinària del festival ens portarà en esta ocasió “Arrels i paraules”, un programa molt especial i amb 
el qual, per primera vegada, s’unirà veu i música de cambra. Una fusió excepcional que ens donarà l’oportunitat de conèixer en primera persona la bellesa d’obres mestres que rarament es programen per la complexitat que comporta reunir els instrumentistes i les veus avesades a fer aquest tipus de repertori, però que DeltaChamber Music Festival ha
volgut rescatar de l’oblit.
 
Qui ho farà possible serà l’elenc integrat pel virtuós cant de 2 de les millors veus del panorama musical operístic europeu i català; l’expertesa de nou prestigiosos instrumentistes de vent/fusta, corda i piano, i el talent de cibc joves músics que formen part
dels programes YoungTalent o Academy d’excel·lència educativa del festival.

D’esta manera, les paraules s’entrellaçaran magistralment amb la música d’arrels de compositors com ara X. Montsalvatge o M. de Falla, i d’altres grans compositors de la història com R. Strauss o J. Brahms, per explorar diferents atmosferes musicals en espais
molt singulars de les Terres de l’Ebre.
 
Per acabar d’arrodonir l’experiència, enguany es recuperarà l’espai de diàleg als concertscentrals, on l’entrada inclourà una deliciosa tapa elaborada pel xefebrencXaviMontañés i que estarà harmonitzada per la sommelierLlúciaCastaño amb una copa de vi cortesia de LesVinyesdelConvent. Addicionalment, com a novetat, el concert de cloenda al Convent deSantSalvador, a HortadeSantJoan, anirà precedit d’una visita guiada al mateix espai i es tancarà amb una copa de vi, també de la mà de la sommelier LlúciaCastaño i de Les
VinyesdelConvent.

Música de cambra en espais ebrencs singulars

La vuitena edició proposa un programa de concerts que tindran lloc del 20 de juliol al 6 d’agost, a Amposta, Ulldecona, Deltebre, Flix, Roquetes i Horta de Sant Joan.

• Dissabte 22 de juliol, a les 11 h: concert infantil “Descobrint els a Amposta, Ulldecona, Deltebre, Flix, Roquetes i Horta de Sant Joan.

• Dissabte 22 de juliol, a les 11 h: concert infantil “Descobrint els secrets de la música” al Casal Cívic de Gent Gran Ruiz Salgado, Amposta, noves instal·lacions que fan de punt de trobada social del municipi.
 
• Dissabte 22 de juliol, a les 17 h: concert infantil “Descobrint els secrets de la música” a la Biblioteca Mercè Lleixà, Roquetes, instal·lació que amb el seu nom ret homenatge a la famosa actriu roquetera.
 
• Dijous 27 de juliol, a les 20 h: concert de cambra “Arrels” al Pavelló Landerer de l'Observatori de l’Ebre, Roquetes, concert en format circular en una sala que té una rosa dels vents molt especial.
 
• Divendres 28 de juliol, a les 20 h: concert de cambra “Arrels” a l’Església de Santa Maria de Flix, entre arcs, capelles i fines columnes del gòtic tardà.

• Dissabte 29 de juliol, a les 20 h: concert de cambra “Arrels” a la Finca de Bombita, Deltebre, espai envoltat d’un fascinant paisatge natural deltaic.
 
• Dilluns 31 de juliol, de 18 a 21 h: concerts individuals al Casino Recreatiu i Institutiu d’Amposta, un edifici que et transporta a principis del segle XX.
 
• Dimarts 1 d’agost, de 18 a 21 h: concerts individuals al Castell d’Ulldecona, amb el caliu de la pedra que ha viscut segles d’història.
 
• Dijous 3 d’agost, a les 20 h: concert de cambra “Selecció arrels i paraules” a l’Església de Santa Magdalena del Convent de les Monges Agustines, Ulldecona, edifici que enguany compleix 300 anys.
 
• Divendres 4 d’agost, a les 21 h: concert central “Arrels i paraules: Programa 1”, tapa i copa de vi al Museu de les Terres de l’Ebre, Amposta, un dels més importants de Catalunya d’etnologia, natura i arqueologia.
 
• Dissabte 5 d’agost, a les 21 h: concert central “Arrels i paraules: Programa 2”, tapa i copa de vi al Museu de les Terres de l’Ebre, Amposta.
 
• Diumenge 6 d’agost, a les 10 h: concert de cloenda “Selecció arrels i paraules”, visita guiada i copa de vi al Convent de Sant Salvador, Horta de Sant Joan, un monument historicoartístic al peu de la muntanya de Santa Bàrbara.
 
Els concerts “Arrels” formen part del Programa Academy, mentre que els concerts "Selecció arrels i paraules” estan vinculats al Programa Young Talent.
 

Artistes. Músics de renom internacional

La vuitenaedició de DeltaChamber Music Festival comptarà amb un elenc d’instrumentistes i altres artistes que donaran vida a “Arrels i paraules”.

DeltaChamberSoloists
 
• Soprano: Elena Copons - Soprano internacional
• Mezzosoprano: Anna Brull Piñol - Solista d’Oper Graz d’Àustria
• Violí: Maryana Osipova - Membre d’Eliot Quartett d’Alemanya
• Violí: Alexander Sachs - Membre d’Eliot Quartett d’Alemanya
• Violí: Régis Bringolf - Membre d’Hugo Wolf Quartett i d’Alban Berg Ensemble Wien d’Àustria
• Violí: Oleguer Beltran Pallarés - Solista a Dortmunder Philharmoniker d’Alemanya
• Viola: Dmitry Hahalin - Membre d’Eliot Quartett d’Alemanya
• Violoncel: Michael Preuß - Membre d’Eliot Quartett d’Alemanya

• Clarinet: Laura Ruiz Ferreres - Professora a HfMDK Frankfurt am Main
d’Alemanya i clarinet solista a Oxford Philharmonic del Regne Unit
• Clarinet: Pau Rodríguez Ruiz - Director i professor de l’Escola i Centre
Professional de Música La Lira Ampostina i membre d’Amman Chamber Orchestra
de Jordània
• Piano: Hilko Dumno - Professor a HfMDK Frankfurt am Main d’Alemanya
Participants del Programa Young Talent
• Violoncel: David Rebull Chavarria
• Piano: Carlos Bujosa Salazar
Participants del Programa Academy
• Viola: Manuel del Horno Deza
• Violoncel: Clara Millet Gomis
• Flauta: Ana Mondéjar Amat
 
Ensemble de clarinetistes de DeltaChamber Music Festival: Laia Sanahuja, Pau Rodríguez, Sergi Costes, Laura Lletí, Laura Ruiz, Roser Carceller, Lluís Cid, Rut Fatsini, Octavi Ruiz, Paula Royo, Joan Alfred Noll.
 
Actors dels concerts infantils: Anna Chiva, Víctor Artola
Guió i direcció escènica dels concerts infantils: Karina Barrionuevo.
 
Compositor i arranjador convidat: Jordi Griso i Alabart
Audició oberta programes Young Talent i Academy
Els dos programes són iniciatives del festival per promoure la formació de joves músics que destaquen per la seua excel·lència, així com ajudar a impulsar-los professionalment.
 
D’esta manera, DeltaChamberMusicFestival esdevé una plataforma revolucionària gràcies al mètode “learning by doing”, pel qual els joves músics participants aprenen practicant la professió al costat dels grans mestres, sense jerarquies. A més, els participants compten amb les despeses de participació cobertes pel festival.
 
L’audició oberta per triar els participants dels programes Young Talent i Academy 2024 es durà a terme el dissabte 29 de juliol, a partir de les 10 h, a La Lira Ampostina, Amposta.
 
Les persones interessades a participar-hi tenen fins al 18 de juliol per realitzar la seua inscripció a través del web del festival.
 

Workshops


D’entrada lliure, per a tots els públics i amb aforament limitat
A banda del programa de concerts, la 8a edició inclourà, com ja és habitual al festival, workshops multidisciplinaris que tindran lloc al Casal municipal d’Amposta.
 
• Dilluns 24 de juliol, a les 19 h: “Creativitat a través de l’art” amb la coach Laia G.Massagué, per aprendre a potenciar la imaginació i el sentiment de llibertat.

• Dimarts 25 de juliol, a les 19 h: “Meditació guiada” amb la comunitat de Monjos Budistes Sakya Tashi Ling (Monestir del Garraf), per introduir hàbits saludables en el dia a dia
 

La data límit d’inscripció és el 20 de juliol, i per realitzar-la s’ha d’enviar el nom complet i telèfon al correu [email protected].
 

Disseny de l’espai. 5è Concurs d’Arquitectura Efímera

Un any més, el projecte guanyador del concurs intervindrà l’espai on es realitzaran els concerts centrals: el Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta. Es recorda que el termini de recepció de propostes finalitza el 30 de juny. Esta iniciativa compta amb el suport del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya Demarcació de l’Ebre, corporació que col·labora amb el festival des de fa 6 anys.

Arts gràfiques. Disseny de la imatge de la 8a edició
 

Cada any, DeltaChamber Music Festival encarrega la seua imatge gràfica a un jove dissenyador de les Terres de l’Ebre. En esta ocasió, s’ha comissionat a IvanForcadell, jove creador canareu amb una gran projecció internacional per les seues obres. Amb la seua proposta, l’artista ha volgut centrar l’atenció en una tipografia cal·ligràfica que expressa com les paraules i la música s’acabaran entrellaçant a “Arrels i paraules”.
 
El festival el creen, desenvolupen i impulsen els ampostins LauraRuizFerreres, professora catedràtica de clarinet a la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt am Main
(Alemanya) i clarinet solista de l’orquestra Oxford Philharmonic (Regne Unit), i Pau RodríguezRuiz, director i professor de clarinet de l’Escola i Centre Professional de Música La Lira Ampostina i membre de l’Amman Chamber Orchestra (Jordània).
 
DeltaChamber Music Festival 2023 compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació
de Tarragona, de la Direcció General de Joventut del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, de l’INAEM, de l’Ajuntament d’Ulldecona, de l’Ajuntament de Deltebre, de l’Ajuntament de Flix, de l’Ajuntament de Roquetes, de l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan, del Consell Comarcal del Montsià i del Museu de les Terres de l’Ebre.