Adam Tomàs reorganitza el govern municipal d'Amposta reforçant el paper de Núria Marco, primera tinent d'alcalde

L'alcalde amplia de dos a cinc el nombre de càrrecs eventuals, entre els quals un "gestor de subvencions"

Regidors i regidores del nou govern municipal.
Regidors i regidores del nou govern municipal. | ACN
Redacció
26 de juny del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 14:20h

El tercer govern amb majoria absoluta a l'Ajuntament d'Amposta del republicà Adam Tomàs comença a posar-se en marxa amb la presentació pública del nou cartipàs. Entre les principals novetats, destaca el pes que guanya la regidora d'Educació, Acció Climàtica i Medi Rural, Núria Marco, que passa de tercera a primera tinent d'alcalde. El flamant regidor de Serveis al Territori -obres i urbanisme-, Ramon Nadal, que entra per primer cop al consistori, serà segon tinent d'alcalde. Amb cinc regidors menys que el passat mandat, Tomàs ha reorganitzat el govern en quatre àrees de gestió, dotant-les de nova denominació, i ha anunciat que ampliarà de dos a cinc el nombre de càrrecs eventuals, incloent un "gestor de subvencions".

Tomàs, que preveu donar el relleu a l'alcaldia durant este mandat, situa Marco com un dels càrrecs amb més poder al nou govern municipal i en una posició de sortida privilegiada per a la successió. Liderarà l'àrea de Transformació Verda, així com les dues regidories que ja ocupava. El fins ara primer tinent d'alcalde, Miquel Subirats, passa al quart i liderarà l'àrea de Transformació Socioeconòmica, així com les regidores de Règim Intern i Relacions Interdepartamentals.

La regidora de Cultura i Memòria Històrica, ara també de Turisme i Fires, Inés Martí, assumirà la tercera tinença d'alcaldia. Cristina Sales, regidora de personal, administració electrònica i atenció ciutadana, serà la cinquena; Marc Fornós, d'Esports, i ara també de Turisme Esportiu, tindrà la sisena; i Núria Ferré, al capdavant de l'àrea de Transformació Comunitària i la regidoria de Drets Socials i de Ciutadania i Salut, la setena.

Tres dedicacions exclusives

Tomàs Bertomeu, regidor d'Hisenda i Empreses Públiques, encapçalarà l'àrea de Promoció Econòmica. Per últim la regidora de Governació i Participació Ciutadana i Transparència, a més de Joventut, Iris Castell, serà designada com a diputada provincial. Anna Tomàs, procedent del PSC, encapçalarà Festes així com Comerç i Mercat Municipal. Tres edils tindran retribució en règim de dedicació exclusiva -segons l'alcalde, el topall serien deu-: Núria Marco, Inés Martí i Miquel Subirats. La resta tindran dedicacions parcials o retribucions per assistència.

L'alcalde, a més, ha anunciat que es contractaran un "adjunt a premsa i protocol", així com un "gestor de subvencions i programes". Segons ha destacat, esta última figura està plantejada com a "no estructural" davant la previsió d'ajuts europeus com el programa Next Generation fins 2027. Agustí Tirado, que va ser regidor el passat mandat però no aquest, seguirà a la Comissió de Seguiment del Poble Nou i els nuclis aïllats com a representant de l'alcalde també en qualitat de càrrec eventual.

En total, el consistori tindrà cinc càrrecs eventuals, una xifra per sota dels set que podria designar el nou govern, d'acord amb l'alcalde. D'altra banda, considera que la seva aportació ha de servir per dotar el govern d'una estructura que permeti tirar endavant els diversos projectes pendents "amb garanties".

Tomàs ha valorat del nou cartipàs que no aporta grans diferències respecte l'organització vigent l'últim mandat més enllà de la redistribució que ha suposat la pèrdua de cinc regidors i la nova denominació de les àrees d'acord amb els criteris de l'Agenda 20-30. Ha posat l'accent en el fet que la nova majoria absoluta "avala" l'acció feta durant els últims anys i s'ha compromès a seguir desplegant el Pla d'Acció Municipal (PAM).

Sobre les crítiques a la deixadesa de la via pública, Tomàs ha refermat la voluntat de continuar treballant en la mateixa línia que fins ara, intentant millorar els temps per fer efectius els asfaltatges als carrers on s'actuï per substituir o millorar serveis obsolets. "En molts carrers ja no s'haurà d'actuar en els pròxims 40 anys", ha resumit.