El PSC, Esquerra i Movem pacten al consell de la Terra Alta i socialistes i republicans es partixen la presidència

Els dos primers anys serà president Lluís Agut, ex alcalde de Bot, i els dos últims els tindrà Esquerra Republicana

Presentació del pacte, este matí a Gandesa.
Presentació del pacte, este matí a Gandesa. | Cedida
Redacció
22 de juny del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 14:21h

Este matí, Ramon Jornet, president de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana de la Terra AltaEva Amposta, coordinadora de Movem Terres de l’Ebre, i Joaquin Paladella, diputat del PSC al Parlament de Catalunya; han fet públic el pacte per la Governabilitat del Consell Comarcal de la Terra Alta, acompanyats dels consellers que integraran el govern comarcal. El pacte de govern establix que els dos primers anys la presidència de l’ens recaurà en el PSC, concretament en Lluís Agut, exalcalde de Bot; i els dos darrers en Esquerra Republicana. Movem, PSC i Esquerra Republicana ostentaran diferents vicepresidències del Consell Comarcal.

Els representants dels tres partits han expressat que l’acord "és la conseqüència de la voluntat de donar continuïtat al pacte de govern comarcal iniciat fa quatre anys, el qual, va permetre fer un canvi de rumb i de dinàmiques al Consell de la Terra Alta", segons ha destacat Jornet. A més, han remarcat que els resultats electorals han reforçat encara més la seua majoria  de govern, ja que han passat de sumar deu conselleries comarcals l’any 2019, a les onze de l’actual legislatura, davant les vuit que ara té Junts, la qual cosa els dona tota la "legitimitat", segons sostenen els signataris de l'acord, per governar la institució comarcal.

Un pacte que han reconegut era més difícil de fer ara que no pas en l’anterior legislatura pels diferents pactes locals que s’han produït  als pobles de la comarca. I és que de fet, este pacte comarcal es desmarca d'alguns altres que s'han donat en l'àmbit local. Així, l'acord dixa en evidència paradoxes com ara que Movem, que a Bot ha pactat amb Junts desbancant de l'alcaldia Lluís Agut, ara en l'esfera comarcal signa el pacte que li donarà la presidència al socialista dos anys. Però les filigranes eren complicades per a Movem, perquè la formació havia resultat perjudicada per Junts a Corbera d'Ebre o al Pinell de Brai, de manera que ara a Movem també se li podia fer costa amunt pactar amb Junts.

Pel que fa al PSC i Esquerra, repliquen els pactes dels consells de la Ribera d'Ebre o del Baix Ebre, mentre que al Montsià l'acord ha estat entre Junts i el PSC, una aliança que de fet ha desencadenat el gir d'Esquerra per desbancar Junts de la resta de consells.

El govern comarcal de la Terra Alta tindrà com a principals eixos d’actuació "la millora del benestar social i de la sanitat, malgrat que moltes competències en este àmbit no corresponen al consell; i també afrontar la manca d’habitatge, així com el foment de la transformació energètica i l’impuls a la governança territorial", segons remarca en un comunicat.