Les Remeieres tornen a L'Ampolla com cada revetlla de Sant Joan

L'Associació de Dones de L'Ampolla celebra esta tradició des de fa deu anys

Desfilada de les dones remeieres per els principals carrers de L'Ampolla
Desfilada de les dones remeieres per els principals carrers de L'Ampolla | Cedida
Aguaita.cat
21 de juny del 2023
Actualitzat el 13 de març del 2024 a les 17:01h

L'AssociaciódeDonesdeL'Ampolla torna a participar esta RevetlladeSantJoan, exercint el paper de donesremeieres, una tradició que l'entitat fa deu anys que realitza.

Les donesremeieres ens porten al coneixement de les plantes i les herbes que guarien de les nostres avantpassades. Eren dones intrèpides i fortes, llevadores, curanderes que des de L'Ampolla i les Terres de l'Ebre podien arribar a travessar mitja Catalunya caminant per compartir les plantesmedicinals, ungüents o els olisessencials que feien amb herbes de la zona.

Com cada any, les Remeieres de L'Ampolla quedaran un dia abans del Solstici de Sant Joan per fer la recollidad'herbes a la BassadelMig entre L'Ampolla i Camarles. "Cada any fem esta sortida al matí, per recol·lectar les herbes del nostre entorn", ens explica la presidenta de l'Associació de Dones de L'Ampolla, Sheila Bolancel.

 

L'endemà, dia 23dejuny rebran la FlamadelCanigó a l'Aldea a les 20:00 del vespre. Este any la portadora de la Flama és AnnaSánchezCaballé que va rebre el 'Premi Larramendi' sobre biblioteques virtuals i humanitats digitals. L'ampollera pren el relleu de l'actriu VickyLuengo, la mare de la qual forma part de l'associació de dones i va ser l'encarregada l'any anterior de custodiar la flama i acompanyar a les dones remeieres fins a la foguera.
 

L'actriu Vicky Luengo amb la Flama del Canigó a la Revetlla de Sant Joan de 2022 a l'Ampolla Foto: Cedida


Les Remeieres aniran baixant amb la Flama des de la Plaça González Isla en desfilada fins arribar a la PlatjadelesAvellanes on faran un sortilegi i tot seguit encendran la foguera de SantJoan.
 

Sortilegi de les dones remeieres de l'Ampolla Foto: Cedida


A la nit, al port pesquer, el grup Reckless oferirà una actuaciómusical.

L'Ampolla també celebra les FestesMajors del 18 al 27 de juny amb un programa d'activitats adreçat a totes les edats.

Al llarg de la setmana, hi haurà la Festa de l'Aigua, la presentació de la Reina de Festes, Reina Infantil, pubilles, hereus i quintos dels anys 2020 i 2021, l'espectacle de màgia Maestros de la Magia, pals ensabonats per a totes les edats, una llonganissada popular, l'actuació i presentació del disc Mar del grup musical Mir&Rui, una cantada de jotes, un vermut popular, diverses tardes de vaques, tardes vora el mar, un dinar popular i festes infantils, entre altres propostes.

El 24dejuny, el dia de la Festa Major, hi haurà la tradicionalmissa en honor a SantJoanBaptista, l'ofrena, la processó de SantJoan pels carrers de la població i a la nit tindrà lloc l'espectacle d'humor Separades... i què?

El final de festa serà el diumenge27dejuny, a les 23 hores, amb la mascletada de fi de festa a la platjadelesAvellanes.

Arxivat a