Entitats contra el càncer demanen compromís polític per aprovar les lleis que afecten els supervivents oncològics

La FECEC denuncia que han quedat postergades per l'avançament electoral i espera que es tramiten després del 23-J

Una sanitària davant un aparell de mamografia.
Una sanitària davant un aparell de mamografia. | mamografia, sanitària, càncer
Redacció
19 de juny del 2023
Actualitzat el 20 de juny a les 10:08h
La Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) demana "compromís" polític per aprovar dos lleis que afecten els supervivents de càncer i que, denuncien, han quedat postergades per l'avançament d'eleccions generals. La federació reivindica que s'aprove, d'una banda, la Llei per a la millora de la protecció social i laboral de les persones a qui els hagués estat diagnosticada una malaltia greu o carcinoma, i, de l'altra, la Llei de l'oblit oncològic. Segons s'exposa en un comunicat, totes dos iniciatives legislatives són "essencials". De fet, recorden que esta última, la de l'oblit oncològic, havia d'entrar en vigor este mes de juny però va quedar aturada amb la dissolució de les Corts i l'anunci d'eleccions el 23-J.

Per això, les entitats esperen que tan bon punt es reprenga l'activitat parlamentària es tramiten les lleis. 

Concretament, la llei per a la millora de la protecció social va ser aprovada pel Senat al maig de 2022 i des de llavors es trobava en període d'esmenes al Congrés dels Diputats. L'avançament dels comicis, però, ha fet que esta llei "cabdal" per a la protecció de les persones que han superat un càncer en el seu retorn a l'activitat laboral no pogués tramitar-se en esta legislatura.

És en este context que la FECEC vol que els partits es comprometen amb la seua aprovació i tinguen en compte les propostes de millora presentades per les entitats durant l’any 2022.  

La llei pel dret a l'oblit oncològic, per contra, estava ja en la fase final de tramitació, ja que es trobava pendent de ratificació parlamentària immediata. Per això, des de la FECEC esperen que tan bon punt es reinicie l'activitat parlamentària es reprenguen els treballs per a la seua aprovació i entrada en vigor.