Vinaròs viu un ple d'infart pendent dels vots de Vox per investir l'alcalde

Finalment el partit d'extrema dreta es desmarca del pacte amb el PP i els independents i, votant-se a sí mateixos, propicien la investidura del socialista Guillem Alsina

Guillem Alsina seguirà com a alcalde tot i el suspens fins a última hora.
Guillem Alsina seguirà com a alcalde tot i el suspens fins a última hora. | Cedida
Redacció
18 de juny del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 14:22h

El PSPV-PSOE de Guillem Alsina, guanyador de les passades eleccions amb 9 regidors, havia donat per perduda l'alcaldia de Vinaròs, en no haver arribat a cap acord d'investidura amb el Partit de Vinaròs Independent (PVI) amb dos regidors (la majoria està en 11). Els independents de Maria Dolores Miralles tenien com a opció d'investidura votar els socialistes o bé aliar-se amb els set regidors del PP incloent també al pacte als dos regidors d'extrema dreta de Vox. I Miralles havia rebutjat totes les propostes socialistes, entre les quals hi va haver quedar-se l'alcaldia dos anys cadascun o fins i tot cedir els quatre anys d'alcaldia a la candidata independent. Davant d'esta tesitura, les mirades marxaven cap a Vox com a formació que tenia la clau per tombar Alsina. O siga, Vox podia votar a Maria Dolores Miralles per fer-la alcaldessa i donar pas a un govern amb el PP i els independents, o bé votar-se a sí mateix i facilitar que els socialistes continuéssen governant amb el suport del regidor de Compromís, per tant en minoria. Hi havia però una condició per a este acord: els independents demanaven a Vox el sacrifici de votar-los però quedar-se fora del govern. 

L'opció més factible amb què s'encarava el plenari però seguia sent un acord entre el PP, PVI i Vox, donat que de Vox depenia que els socialistes governéssen si no pactava amb el bloc contrari. Alsina entrava ahir a l'ajuntament sense haver-se ni preparat el discurs d'investidura, segons va reconèixer, donant per fet que no seria investit alcalde. Però finalment Vox no acatar la condició imposada per a pactar quedant-se fora del govern i els dos regidors, amb Josué Brito al davant, es van votar a ells mateixos. Alsina per tant va quedar reelegit amb a alcalde socialista de la localitat amb 10 vots (PSPV-PSOE i Compromís), Maria Dolores Miralles en va obtindre 9 (PVI) i Vox 2.

"Vinaròs és la resistència davant esta onada gegantina d'extrema dreta que ens ve al damunt", va declarar Alsina en acabar un plenari que havia despertat màxima espectació. Un centenar de persones van omplir el saló de l'Ajuntament, i 400 més van seguir-lo en directe a través de la pantalla gegant que es va instal·lar a la plaça.