Movem Tortosa-PSC i ERC signen l'acord per governar amb una alcaldia compartida

El fins ara cap de l'oposició Jordi Jordan arrancarà el mandat com a alcalde i li cedirà la vara l'últim any i mig a la republicana Mar Lleixà

Els representants dels tres partits en el moment de rubricar el pacte, este dimecres.
Els representants dels tres partits en el moment de rubricar el pacte, este dimecres. | Sílvia Altadill
14 de juny del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 14:28h

JordiJordan, cap de llista de la coalicióMovemTortosa-PSC, arrancarà el mandat com a alcalde de Tortosa este dissabte 17 de juny i li cedirà la vara l'últimanymig (a partir de l'1 de gener del 2026) a la republicana MarLleixà, després de la passa al costat del cap de llista d'Esquerra, Xavier Faura. "Es tracta d'un acord històric que enceta una nova etapa de progrés per beneficiar Tortosa i els seus pobles", ha destacat el futur alcalde. Les dos formacions han signat també un "acord d'estabilitat" amb la CUP, del qual donaran detalls més endavant, però que ha de garantir l'aprovació de pressupostos, entre d'altres. 

Jordan, després que l'actual alcaldessa en funcions, MeritxellRoigé, haja titllat l'acord com un "pacte entre perdedors", ha afirmat que se sent totalment legitimitat per ser alcalde de Tortosa. "En democràcia l'aritmètica era possible i recordem que ella ja va governar la darrera legislatura sense ser la força més votada", ha sentenciat.

Afirma que Tortosa enceta una nova etapa progressista, després dels setze anys de govern "convergent", primer amb Ferran Bel i després amb Roigé. "Farem de Tortosa una ciutat més néta, més justa, amb empatia cap a les classes socials vulnerables, i feminista", ha afirmat en la roda de premsa de presentació del pacte, feta este matí al Col·legi de Periodistes. 

La mobilitat i l'estacionament, l'habitatge, el petit i mitjà comerç de la ciutat, la cultura, la dinamització turística, l'atracció d'inversions, la salut, la neteja, el manteniment dels espais públics, la seguretat, la convivència i el civisme i l'obertura de la ciutat al riu són alguns dels àmbits prioritaris de la coalició de govern. 

El futur govern municipal, tot i que encara no han volgut donar detalls del repartiment de les regidories, ha dit que serà equitatiu, ja que estarà format per cinc dones i cinc homes."Més endavant ja donarem tots els detalls del pacte que tot i que ja el tenim decidit cal acabar de tancar detalls", ha afirmat Jordan.

També MarLleixà ha assegurat que no sent que estiga salvant la roba dels mal resultat del partit a les municipals amb el pacte. De fet, ha posat de relleu que l'acord estava avalat per un 45,5% dels tortosins, sumant els vots de les formacions que el configuren. "És un pacte totalment legítim, hem parlat amb els dos partits que podien governar i la nostra militància ha votat per un pacte progressista a Tortosa". Lleixà, ha fet una mirada al futur per destacar que l'objectiu del nou govern serà "fer una ciutat moderna que siga una veritable capital".
 

Mar Lleixà firma el pacte de govern amb Movem-PSC on es repartiran l'alcaldia de Tortosa Foto: Sílvia Altadill

 

MariaJesúsViña, diputada al Parlament de Catalunya i presidenta d'Esquerra Tortosa així ho corroborava: "Esquerra és un partit totalment democràtic, el que volen les nostres bases és el que tirem endavant", ha declarat. I és que Roigé havia dit que se sentia traïda per Esquerra donat que en principi anava a pactar amb Junts per Tortosa: "El partit seguix ordres de dalt, el governen des d'una altra ciutat, no des de Tortosa", havia recriminat poc abans Roigé després del pacte entre Junts i PSC al Consell Comarcal del Montsià i a les posteriors declararacions d'Albert Salvadó dient que no descartava que això tindria conseqüències per a Tortosa.
 

Abraçades i emoció entre la coalició Movem Tortosa-PSC i Esquerra després de segellar el pacte de governança Foto: Sílvia Altadill


VíctorGrau, cap del PSC a la ciutat, ha celebrat l'acord: "Tortosa comença una nova etapa, on es tindrà en compte al jovent, a l'oci, a l'espai verd on poder fer esport, una ciutat amb oportunitats", ha apuntat també centrant el seu discurs en les línies estratègiques del nou mandat.

Pel que fa a la CUP, també ha ajudat a decantar la balança en favor d'un govern progressista a Tortosa per als quatre anys vinents.