Més d’un miler de persones redescobreixen l’interior del Montsià gràcies a Montsònica

El festival vol trencar els tòpics que envolten la ruralitat i demostrar que hi ha una creació contemporània que gira o neix al voltant d’estes tradicions però amb una mirada totalment actual

Toni Jodar va revisitar l'ancestral Ball de Mantons d’Ulldecona
Toni Jodar va revisitar l'ancestral Ball de Mantons d’Ulldecona | Quim Giró
Aguaita.cat
11 de juny del 2023
Actualitzat el 12 de juny a les 14:28h
La primera edició de Montsònica-Músiques i reexperiènciescontemporànies, organitzada pel festivalEufònic, ha acabat este diumenge de la mateixa manera que va començar: posant en valor i reinterpretant des de la contemporaneïtat un element patrimonial del territori més rural.

Si dijous el ballarí, performer i coreògrafToniJodar va revisitar l'ancestral BalldeMantonsd’Ulldecona acompanyat per tres parelles de balladors, la BandadeMúsica i pels gegantsdelpoble, avui l’artista, performer i actriu MargaSocias ha revisitat les construccions de pedraseca, PatrimoniCulturalImmaterial de la Unesco, amb un passeigteatralitzat a la barracadeQuicolis de Freginals. El director i impulsor de Montsònica, VicentFibla, ha explicat que «Montsònica té un component musical important -de les 10 actuacions, 7 eren musicals-, però obríem i tancàvem amb dos accions que precisament giraven al voltant dels components tradicionals de cadascuna de les dos poblacions».
 

Marga Socias ha revisitat les construccions de pedra seca, Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, amb un passeig teatralitzat a la barraca de Quicolis de Freginals Foto: Quim Giró


Fibla s’ha mostrat molt satisfet de l’assistència: «ha funcionat molt bé i ha tingut una molt bona resposta del públic, una resposta a una proposta que sembra la llavor d'una iniciativa que vincula clarament les tradicions i el territori, i s'ha notat amb centenars de persones que venien de diverses poblacions».

I és que Montsònica vol trencar els tòpics que envolten la ruralitat i demostrar que hi ha una creació contemporània que gira o neix al voltant d’estes tradicions però amb una mirada totalment actual. Exemples clars en este sentit són les actuacions musicals de NúriaAndorrà, SandraMonfort o la bandaLaMaria.
 

Actuació de la banda de La Maria al Festival Montsònica Foto: Quim Giró


En esta primera edició de Montsònica han participat quatrepoblacions, Ulldecona, La Sénia, laGalera i Freginals i la pedania de la Miliana. En llocs emblemàtics com la torre de la Galera, el safareig de la plaça de la Sénia, la bassa del Montsià d’Ulldecona, la placeta de la Miliana o la barraca de Quicolis a Freginals s’han programat 10 espectacles (set de música, dos accions escèniques i un de dansa), i tres espais de conversa, i cadascun d’ells buscava ressituar aquell espai o aquella tradició amb ulls d’avui en dia.
Segons Vicent Fibla, «és meravellós veure com la gent descobreix espais que tenim al costat, com ha passat amb la sorprenent resposta a la Miliana, el terrat de la torre de la Galera mentre es feia de nit o l'excursió a Freginals».
 
 
Respecte a la continuïtat de la proposta, Vicent Fibla ha dixat la porta oberta: «Montsònica està molt vinculada a Eufònic, però amb un concepte i entitat propis i un propi epicentre, i seria molt bonic continuar incidint en esta idea de donar protagonisme als pobles del segon cinturó de la comarca i els seus espais i tradicions».