La PDE reunix un centenar de piragüistes per exigir la reversió del minitransvasament i aturar el projecte de Hard Rock

L'entitat veu el complex lúdic com una "amenaça directa" per al consum de recursos hídrics del riu Ebre

Els activistes que han participat en la Piraguada Popular este diumenge, amb la pancarta al mig del riu.
Els activistes que han participat en la Piraguada Popular este diumenge, amb la pancarta al mig del riu. | ACN (Ariadna Escoda)
Redacció
11 de juny del 2023
Actualitzat a les 18:51h
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha reunit este diumenge un centenar de piragüistes per exigir la reversió del minitranvasament al Camp de Tarragona de forma "progressiva", a més de la paralització del projecte del Hard Rock. Tot i no tenir constància que s'abastaria de la concessió del Consorci d'Aigües de Tarragona, l'entitat desconfia d'on provindrien els recursos hídrics per al complex. Segons el portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello, la proposta representa "una amenaça directa" per al riu. Els activistes han sumat el suport de la plataforma Aturem Hard Rock, que s'ha unit a l'acció reivindicativa que ha acabat a Tortosa, on s'ha desplegat una pancarta per demanar més cabal hidrològic i mesures de protecció per al Delta.

En el marc de la 22a edició de la Piraguada Popular organitzada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre, una cinquantena d'embarcacions han recorregut el riu Ebre fins a Tortosa. Al llarg de la travessa, alguns dels participants han quedat embarrancats en els trams on hi havia menys aigua i les embarcacions tocaven amb el fons del riu. Després de posar-se dempeus amb l'aigua fins als turmells, els piragüistes han pogut continuar remant fins a la capital del Baix Ebre, on s'ha desplegat una pancarta de grans dimensions on s'hi podia llegir 'Salvem lo riu, salvem lo Delta'.

En l'escenari actual de sequera, la PDE ha insistit en la necessitat d'apostar en mesures de protecció al riu un cop es recuperen els embassaments, alhora que ha demanat "regularitzar" els usos de l'aigua tant per a la indústria com per als complexos urbanístics. En esta línia, l'entitat s'oposa frontalment al projecte del Hard Rock, el qual consideren una "amenaça directa" per al conjunt de recursos hídrics del territori.
 

Desplegament de la pancarta amb el lema Foto: ACN (Ariadna Escoda)



Tot i que no tenir constància que s'haja fet cap petició al Consorci d'Aigües de Tarragona per abastir el complex lúdic, els activistes desconfien d'on provindrà l'aigua per a este  projecte. "Recentment s'ha publicat que Vila-seca i Salou tenen reserves pròpies d'aigua per abastir el Hard Rock. Si tenen reserves, d'on han sortit? Segurament del CAT, i si no han sortit del minitransvasament, és perquè tenen prou aigua per no reclamar-ne. Aquí algú haurà d'explicar com queda esta situació", ha reclamat un dels portaveus de la PDE, Joan Antoni Panisello. Davant d'este context, ha exigit la reversió "progressiva" del minitransvasament al Camp de Tarragona.

Panisello també s'ha mostrat escèptic envers un altre projecte del Govern, la dessaladora de Cunit, la qual considera que podria suposar una interconnexió de xarxes "encoberta" entre les aigües del CAT i les del Ter-Llobregat en una proposta "reversible". És per este  motiu que des de la PDE ja han demanat una reunió amb l'encara consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, per esclarir la lletra petita del projecte.

Suport de la plataforma Aturem Hard Rock

L'organització ha avançat una setmana l'acció reivindicativa a Xerta, amb la voluntat de no contraprogramar la manifestació convocada per la plataforma Aturem Hard Rock diumenge vinent a Tarragona. La mobilització es farà pocs dies abans de la pròxima Comissió d'Urbanisme del Camp de Tarragona, prevista pel 21 de juny, on s'hauria d'aprovar el Pla Director Urbanístic. Este diumenge, una representació de l'entitat s'ha sumat a la piraguada per "buscar confluències de lluites de diferents parts del territori".

Segons el portaveu de la plataforma, Eloi Redón, el complex lúdic comportaria "un consum d'aigua molt elevat per un territori, el Camp de Tarragona, que no té recursos hídrics, ja que tot el consum ve pràcticament del minitransvasament". En esta línia, ha coincidit en demanar-ne la reversió. Redón també ha qüestionat la política dels ajuntaments de Salou i Vila-seca a l'hora d'aplicar restriccions a les dutxes de les seues platges alhora que defensen el projecte de Hard Rock.