1 de 10
SALUT

​Mig centenar de trasplantaments fets a hospitals de l'Ebre i Tarragona des d'inicis d'any

El Departament destaca l'augment de les donacions respecte a l'any passat, quan se'n va fer quinze

L'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. | Josep M. Llauradó
per Redacció, Tarragona | 7 de juny de 2023 a les 16:18 |
El Departament de Salut ha xifrat en 51 els trasplantaments fets als centres hospitalaris de la demarcació de Tarragona i les Terres de l'Ebre des de principis d'any. Durant el mateix període de l'any passat se'n van fer 28. Segons dades de Salut, de la cinquantena de trasplantaments, deu han estat de pacients vius.

Pel que fa als òrgans més trasplantats, han estat de ronyons (36), fetge (9), cor (3) i pulmons (3). Així mateix, en els primers quatre mesos, hi ha hagut nou donants, mentre que el 2022 hi va haver quinze donacions en total. L'any passat, ja es van recuperar les taxes que havien disminuït durant els anys 2020 i 2021 per la covid, tant de donacions com de trasplantaments.


Coincidint amb el Dia Mundial del Donant d'Òrgans, este dimecres, la cap de Servei de Medicina Intensiva i coordinadora de Trasplantaments i Donacions de Tarragona, Maria Bodí, ha explicat que quan reben donacions tenen en compte l'edat del pacient, les malalties prèvies i que també fan una avaluació exhaustiva dels òrgans de la persona morta. A més, la doctora ha assenyalat que la llista d'espera ha baixat respecte al 2022.

"Una persona que mor pot donar el cor, els pulmons, el fetge, el ronyó, el pàncrees o l'intestí; i regala molts anys de vida a la persona que necessita l'òrgan", ha assegurat. Les "bones" dades de la demarcació es deuen, principalment, a la "generositat de les persones, dels donants i dels familiars", ha tancat la metgessa.

 

Participació