1 de 10

Reformen el pont sobre el barranc dels Pixadors a l'Aldea per evitar inundacions i restriccions urbanístiques

L'Ajuntament preveu completar l'actuació amb una bassa de laminació a la zona del polígon Catalunya Sud

Imatge de les obres, que ha explicat l'alcalde en funcions, Xavier Royo, este matí. | ACN (Jordi Marsal)
per Redacció, L'Aldea | 6 de juny de 2023 a les 14:18 |
L'Ajuntament de l'Aldea ha iniciat les obres per reformar el pont que creua el barranc dels Pixadors, pel mig del nucli urbà, per evitar que episodis de fortes pluges generen inundacions i, al mateix temps, revertir la catalogació de l'espai proper com a zona inundable, situació que restringix la possibilitat de construir o fer-hi obres. Després d'executar una primera fase amb la construcció d'una escullera aigües avall del pont de l'antiga N-340, actual avinguda de Catalunya, el consistori ja executa la segona fase, que permetrà eixamplar considerablement el pas del barranc per sota del vial. Les obres, adjudicades a l'empresa Regimovi, tenen un cost de 595.000 euros i està previst que acaben a principis d'agost.

El pont actual per sota de l'antiga N-340 està format per diversos ulls d'1,20 per 1,60 metres, un espai del tot insuficient per donar pas a l'aigua que baixa amb les barrancades, atès que s'obstruïx molt fàcilment. Això, de fet, ha estat una font habitual de problemes d'inundacions que han afectat edificis particulars i, fins i tot, el del mateix ajuntament.


A més, segons ha explicat l'alcalde en funcions de l'Aldea, Xavier Royo, un mapa aprovat fa tres anys per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) definia tota la zona urbana pròxima al barranc, fins a uns 250 metres de distància a riba i riba, com a inundable. Això impediria legalment a l'Ajuntament donar permisos d'obres per a la construcció de nous habitatges en ple nucli urbà.

La segona fase de les obres ha de permetre evitar estos dos problemes, principalment. El projecte de reforma del pont, que continuarà obert al trànsit de forma parcial durant les actuacions, permetrà dotar-lo d'un pas inferior de dos metres d'altura en tota l'amplada del barranc en este punt. Una altura "més que considerable", segons Royo, que ha d'impedir les habituals acumulacions.


A banda de la reforma del pont, es prolongarà, ara aigües amunt, l'escullera de pedra construïda en la primera fase, abastant, en total, uns 400 metres del barranc al seu pas pel nucli urbà. En total, les dues fases suposaran una inversió de 900.000 euros, dels quals 500.000 provenen d'una subvenció de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Els treballs van començar a l'abril i han d'acabar a principis d'agost, si bé algunes actuacions d'urbanització es dixaran per més endavant.

Les actuacions de millora del barranc dels Pixadors s'han de completar, els pròxims anys, amb una tercera fase que consistirà en habilitar una bassa de laminació d'aigües a la zona del polígon Catalunya Sud per esmorteir l'impacte de les barrancades abans de la seva arribada al nucli urbà. El consistori vol negociar la cessió dels terrenys, propietat de l'Incasòl i part de la futura ampliació del polígon, en el marc del nou Pla Director Urbanístic que elabora el Departament de Territori. Segons Royo, l'obra tindrà un cost considerablement inferior a les dos fases actuals.

 

Participació