Els alumnes de l'escola Sant Llàtzer ocupen els carrers de Tortosa per reivindicar una societat millor

El projecte treballat a les aules culmina amb diverses intervencions artístiques a l'exterior per tal de visibilitzar i fer sentir la veu dels infants.

Escola Sant Llàtzer a Tortosa
Escola Sant Llàtzer a Tortosa | Ajuntament de Tortosa
Aguaita.cat
06 de juny del 2023
Actualitzat a les 10:48h
Construïm relats és un projecte que va nàixer de la col·laboració entre l’escolaSantLlàtzer i l'Escolaperl'Art i laCulturadelaDiputació a Tortosa. Un projecte de col·laboració que ha arrelat a l' escola i que té com a finalitat establir nous escenaris i nous llenguatges que ens permetin apostar per l’experimentació, la lliure descoberta i la reflexió en termes artístics. Un projecte que ens convida a sortir de l’aula i habitar nous espais i experimentar amb tots els nostres sentits, vinculant els aprenentatges dels nostres infants al nostre patrimoni cultural i natural.

Este curs l’Aliança a partir de la que naix “Construïmrelats” s’ha desenvolupat sobre el filconductor de la COMUNICACIÓ. A partir de les descobertes dels infants en la seua interacció amb l’entorn (allò que coneixem per la premsa, que observem quan sortim a l’entorn, que ens narren els infants sobre les seves pròpies experiències, …) es generen espais de conversa i reflexió. Espais que ens permeten, alhora, iniciar processos d’aprenentatge globalitzats basats en la recerca i la investigació. En este projecte aposten per la integració dels diferents llenguatges com a oportunitat d’expressar les emocions, de donar veu a les pors i de reivindicar les seus inquietuds.

Este projecte culmina la setmana del 12 de juny (al matí), en què es realitzaran les diverses intervencions artístiques, en forma d’accions reivindicatives, en espais públics o representatius de la ciutat on a través del llenguatge artístic els alumnes relaxar-nos estes reflexions i estis neguits que se’ls han generat.

COMUNITATDEMENUTS (infants de 3 a 6 anys)

Els infants de la comunitat de menuts realitzaran la seua intervenció artística “Hihauncolorcarn?” al passeig central del ParcTeodorGonzález el dia 13 de juny.

DESCRIPCIÓ
La construcció conjunta del nostre relat ens ha portat a investigar, descobrir i reflexionar sobre el nostre cos. El cos com a instrument de comunicació i d’expressió, però sobretot, el cos com a eina que ens permet viure i realitzar qualsevol acció al nostre dia a dia.

Gràcies a este procés hem pogut visibilitzar aspectes que ens han ajudat a enriquir la nostra visió del món. Les persones som diferents, els cossos són diferents, les pells són diferents… i totes són vàlides

EscolaSantLlàtzer
Amb la nostra intervenció volem reflexionar sobre esta idea del color de la nostra pell. El nostre llenguatge, a vegades sense ser conscients, ens porta a utilitzar expressions que no són reals i que van passant generació rere generació. Reivindiquem la multiplicitat de colors carn que hi ha al món.
Realitzarem una instal·lació artística que anirà creixent amb la participació de totes les persones que vinguen.

COMUNITATDEMITJANS (infants de 6 a 9 anys)

Els infants de la comunitat de mitjans ho faran el dia 14 de juny al carrerCervantes“Somiemlanostrainfància”.

DESCRIPCIÓ
A la comunitat de mitjans cada tribu ha reflexionat sobre el concepte de joc a la nostra ciutat i societat.
El joc és una de les maneres amb la que els infants es comuniquen, es relacionen amb els altres i on expressen les seves emocions i sentiments. Per això, com a potent agent socialitzador i d’aprenentatge que és, volem donar a conèixer i reivindicar la necessitat de poder escollir lliurement a què jugar sense estereotips de gènere que ens separen. També la necessitat de tenir a la nostra ciutat espais segurs on poder-nos desenvolupar i jugar com feien les nostres famílies quan eren menuts. I, al mateix temps, disposar d’una família present que no tingui por a tornar a ser infant un altre cop i a participar d’aquest joc amb nosaltres. Finalment, volem promoure la necessitat del fet que el respecte mutu esdevingui un dels valors més importants, ja que d’aquest esdevenen unes relacions sanes i cuidades.
Volem una infància respectada, acompanyada i lliure d’estereotips i cadenes que ens fan ser qui no som.

COMUNITATDEGRANS (infants de 9 a 12 anys)

Finalment, els infants de la comunitat de grans tancaran aquest projecte d’escola el dia 15 de juny al PasseigdeRibera, a l’alçada de l’auditori Felip Pedrell, de 10:00h a 12:00h.

DESCRIPCIÓ 
Esta darrera intervenció es titula “Obrim el ulls: per una inclusió real”, on els infants volen reivindicar la manipulació i l’exclusió social present en el nostre dia a dia. Exposicions, dramatitzacions, performances i instal·lacions creades pels infants, ocuparan els carrers per reivindicar allò que volem millorar de la nostra ciutat. Espais vius que conviden a la reflexió, a l’acció i a la transformació a través de l’Art.

Volem fer-nos sentir, que els infants esdevinguin els veritables protagonistes, que la societat s'adoni de les mancances que tenim a la nostra ciutat i com ens manipulen o influencien fent ús de les xarxes, espais, cultura…

Per una ciutat i societat més inclusiva i lliure, la Comunitat de Grans expressarà fent ús de l’art aquestes crítiques i reivindicacions.