Tres professionals ebrencs reben ajuts per fer recerca en Atenció Primària

Josep Lluís Clua Espuny, Elisabet Castro Blanco i Jorgina Lucas Noll són investigadors de la Unitat de Suport a la Recerca de l'ICS Terres de l'Ebre

En el conjunt de Catalunya, s'han atorgat beques i ajuts a 23 investigadors.
En el conjunt de Catalunya, s'han atorgat beques i ajuts a 23 investigadors. | Cedida
Redacció
05 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:37h
L'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) i l'Institut Català de la Salut (ICS) han lliurat els Ajuts anuals a la Recerca en Atenció Primària de Salut IDIAPJGol ICS amb l’objectiu d’incrementar la recerca de qualitat en el primer nivell assistencial. Sempre amb un objectiu comú: contribuir a fer que estos professionals tinguen el temps i els recursos necessaris per fer recerca de qualitat en el primer nivell assistencial.

A les Terres de l’Ebre, han estat tres professionals els qui han rebut un ajut: Josep Lluís Clua Espuny, Elisabet Castro Blanco i Jorgina Lucas Noll.

D’una banda, Josep Lluís Clua Espuny, de la Unitat de Suport a la Recerca (USR) de l’ICS Terres de l'Ebre, ha rebut el 19è Ajut ICS a l'Impuls d'Estratègies de Recerca dels Grups mitjançant la Intensificació d'Investigadors/es per treballar en el projecte EBRICTUS.

EBRICTUS té l’objectiu d’augmentar el coneixement de la malaltia cerebrovascular, la seua epidemiologia i prevenció: l'augment de la incidència de I'ictus per l'envelliment de la població, les seues conseqüències i la necessitat de cures, entre altres. L’ajut consistix en l'alliberament de fins al 50% de la jornada laboral per a la intensificació de la recerca durant dos anys.

D’altra banda, Jorgina Lucas Noll, de la USR Terres de l'Ebre, ha rebut la 23a Beca ICS de 9.015 euros per a la capacitació en investigació i realització del doctorat a l'Atenció Primària que treballarà sobre l’Estudi de costos de l'Ictus a les Terres de l'Ebre.

L’Estudi de costos de l’ictus a les Terres de l’Ebre té com objectiu principal avaluar els costos globals de l’ictus a les Terres de l’Ebre i en funció al tractament rebut: estàndard, fibrinòlisi i/o trombectomia. El propòsit és identificar factors pronòstics independents, així com avaluar els costos directes i indirectes de l’ictus al territori.

Finalment, Elisabet Castro Blanco, de la USR Terres de l'Ebre, podrà estar sis mesos investigant a un centre d’excel·lència internacional que pertany a la Universitat d’Oxford, el Departament Nuffield Department of Orthopaedics, Rheumatology and Musculoskeletal Sciences, a través de la 18a Convocatòria d'una Estada a Centres de Recerca estrangers o estatals. També rebrà el 6è Ajut econòmic complementari a Estades i Formació a Centres de Recerca Estrangers, valorat en 2.000 euros.

La tesi d’Elisabet Castro té com a objectiu construir un model que prediga l’inici de l’epidèmia de grip. El fet de poder estar en un centre amb expertesa en l’anàlisi de dades poblacionals aportarà més validació al model, ja que s’aplicaran diferents mètodes d’anàlisis i es podran utilitzar dades de diferents països.

En el conjunt de Catalunya, s'han atorgat beques i ajuts a 23 investigadores i investigadors, a través de cinc convocatòries destinades a finançar la intensificació en recerca (alliberar temps per dedicar-lo investigar), la realització de tesis doctorals, les estades en centres de recerca estrangers o l'impuls de projectes específics.