Xavier Reverté: «Si a mi em donessen permís demà, en sis mesos l'hotel estaria implantat»

Mentre inicia negociacions per pactar acords, el guanyador de les eleccions municipals a la Ràpita afronta l'entrada en política com el repte de la seua vida

Xavier Reverté, durant l'entrevista.
Xavier Reverté, durant l'entrevista. | Sílvia Altadill
Sílvia Altadill
02 de juny del 2023
Actualitzat el 04 de juny a les 10:43h
La victòria de l'empresari rapitenc Xavier Reverté en el eleccions municipals del passat 28 de maig ha trastocat el panorama polític rapitenc. 'Xapo', com se'l coneix popularment, ha dinamitat la majoria absoluta d'Esquerra per quedar-se a només un regidor de la majoria absoluta per a la candidatura de Progrés per la Ràpita-PSC. El municipi ha apostat clarament per la seua proposta i ara afronta el pas a la política com el repte de la seua vida.

S'esperava esta victòria tan folgada?

La veritat és que la sensació quan anaves caminant per poble era bona. Sense anar a buscar el vot, m'aturaven i em deien: "Xavi que sàpigues que et votarem tota la família".
"Amb això ja estem parlant de cinc o sis vots per casa. Tothom em demanava paperetes. Un dia fins i tot vaig repartir dos-centes paperetes entre uns amics, una altra gent que me n'havia demanat. Es va crear com una xarxa que era pràcticament imparable".

L'han felicitat els càrrecs superiors del partit?

Sí hi ha hagut felicitacions per part de tots! M'ha felicitat Manel de la Vega, Bibiana Porres com PSC i tots els partits que es presentaven a les municipals a la Ràpita. També la de Josep Caparrós. Els estic molt agraït.

Creu que la gent l'ha votat massivament més pel seu projecte o com a càstig a Esquerra?

El meu pensament és que la població és sobirana i feia temps que es notava que volien un canvi. Penso que hi juguen dos factors molt importants, una la que durant molt de temps la gent s'adona que estem parats com a municipi i l'altre que hi havia una sèrie de grups com podia ser el de Junts, amb Helena Queral, que a part del vincle familiar, penso que és la millor política que hi ha a les Terres de l'Ebre, i llavors hi havia una part que va sortir com un tsunami que va ser capaç de fer veure a la ciutadania que una persona emprenedora i en il·lusió era el que necessitava la Ràpita per sortir d'este estancament.

Josep Caparrós abandona la política municipal, què en pensa?

Li desitjo tot el millor. No dixa de ser un ciutadà de la Ràpita que té les portes obertes sempre que ens necessite com a consistori. Tal com vaig dir en campanya aquí no dixa ningú de ser alcalde, com vaig dir en el seu moment: si Xapo Reverté és alcalde les 14.782 persones que viuen al municipi són alcaldes, per tant, tots anem a una.

Vosté l'ha atacat molt durant la campanya. Què creu que ha fet malament com a alcalde?

Mira, penso que la política és molt dura. Ells, ERC La Ràpita, confiaven que guanyarien les eleccions i per a ells ha estat un daltabaix. La decisió de fer un pas al costat ja és un tema intern del seu partit. Han de valorar el que és millor per ells i de moment han pres esta decisió. Jo vaig fer una campanya per guanyar. Vaig fer una estratègia per guanyar i ara el que em toca és demostrar amb fets la capacitat que tenim nosaltres per governar i de portar el poble endavant. Què ha fet malament? Simplement és que el municipi no ha avançat. No és que haja fet res malament, penso jo. Ell s'ha pogut equivocar i este fet és humà, inclús m'atrevixo a dir que no és un problema, és una responsabilitat d'ell, perquè és de qui governa. Penso que hi ha hagut una sèrie d'ingredients dins del consistori, que són los tècnics, els tecnòcrates, els professionals, que no han estat molt encertats a l'hora d'aconsellar-lo. I això és una realitat. Ell ha de recapacitar, de valorar-ho tot i ha pres la decisió de no estar a l'Ajuntament. Li desitjo tot el millor com a amic. Sempre l'he vist com un rival, no com un enemic i sap que pot comptar amb mi en l'àmbit personal en tot el que necessite.

I què ha fet bé?

Han estat vuit anys governant i suposo que algunes coses les han portat a terme, estic parlant de l'auditori. El problema que tenim és que ens hem de treure els egos. Entrem a l'ajuntament per fer mèrits, però realment no ho fem nosaltres. Jo puc dic ho he fet jo quan ho pago de la butxaca, però quan ho paga el poble no ens hem d'enganyar, és la nostra obligació, no ens hem de posar medalles per dir hem aconseguit això, perquè entrem per a això, l'obligació és esta. A mi el que més em reconforma és el que he vist estos dies,  la gent amb il·lusió i alegria. Veig la gent que està contenta pel carrer i este és el meu premi, i això sí que et puc dir que és el que he fet bé: tornar la il·lusió, tornar la confiança i veure un poble entusiasmat. Tota la resta és una obligació meua de construir per arribar a la meta, que el poble estiga bé, que vagi a una i que el tingues al costat.

Vosté ha estat i és empresari, per què salta a la política municipal?

Prenc la decisió quan arriba el moment en què puc ajudar i em veig capaç i amb el temps suficient per intentar despegar. He vist un poble molt aturat que necessitava reactivar-se.  Això és el que em va fer decidir entrar en política i em dona la il·lusió i les ganes de presentar-me, però l'afegit més gran és que m'agrada i penso que estic davant del meu repte i del projecte de la meua vida, juntament amb l'equip que tinc al costat.

Què és per a vosté la política?

La política que jo vull és transparència. És una política on realment preval la persona, no les sigles, no els interessos, ni els pactes. La Ràpita és un poble, ni Tarragona ni Barcelona. Nosaltres som 14.000 habitants i el que hem de fer és gaudir del nostre poble, veure'l creixer, veure créixer els nostres joves i cuidar els nostres grans.

Vosté ha dit que parlarà per pactar amb tots excepte Esquerra, n'ha tancat algun?

Estic obert a pactar amb tots menys amb ERC per una raó molt òbvia que és que jo buscava el canvi. No seria molt coherent governar amb ells. Ens hem instat a parlar amb la resta, amb Pedro Hernández, amb Francina, amb Helena Queral, amb Ivan... la veritat és que tots van trucar per felicitar-me i ara comencem a parlar de cara a la investidura.
Nosaltres intentarem fer un govern fort i en el que estiguem totes les forces i ja et dic: és que és molt senzill si tots tenim el mateix pensament, que és fer un poble gran i millorar la Ràpita. No ens hem de separar ningú. Cal estar tot units, amb il·lusió i amb ganes. Els pactes encara no els puc concretar, ja que depén d'ells, dels altres partits. El que vull crear és una família. Jo vull crear una família política que siguem del partit que siguem estem ben avinguts i on tots treballem pel bé comú de la Ràpita. Les converses de moment han estat 100% bones. Tots tenim un objectiu comú, fer de la Ràpita el millor poble del Mediterrani, doncs anem a lluitar per això.

Com a part de la negociació, estaria disposat a dixar algun any l'alcaldia a algun soci de govern?

Mira jo sent o no alcalde treballaré pel meu poble. Fiquem-nos al cap i torno a repetir si Xapo Reverté és alcalde tots som alcaldes els 14.782 ciutadans som alcaldes.

Quina és la primera mesura que vol començar a treballar amb el seu govern?

Primer que tot demanar auditoria. Bé, és com anar al metge per anar a veure una mica com estem de salut. L'objectiu és generar i buscar els mitjans per generar. Un cop véiem com ens trobem ja anirem posant les tecles on toquen.

Hi ha regidors/es que tindran dedicacions parcials o exclusives?

Com vaig dir jo no vull cap sou d'alcalde, no cobraré el sou, només l'assistència pels plens i assistències. Sempre he dit que ser alcalde o poder servir al poble per a mi és una honorabilitat que ha estat per damunt dels diners. Independentment d'això, tinc els meus negocis de fa temps, vaig funcionant, els diners no li sobren a ningú, però jo em conformo simplement a poder servir el poble que per a mi és el més important. No vull dir això que hi haurà gent que té la seua faena que l'haurà de dixar per fer de regidor o regidora i lògicament se'ls ha de compensar econòmicament.

Quins són els eixos principals que vol treballar encapçalant la candidatura de Progrés per la Ràpita-PSC?

Hem de crear alternatives d'oci i estar damunt dels joves que tinguen opcions de lleure i de fer coses a la Ràpita. També cuidar la gent gran i el seu benestar. El meu objectiu també és portar fàbriques de quilòmetre zero que puguen ser sostenibles, crear una economia circular en què tot es quede al municipi. També crear l'escola d'hostaleria que vam prometre i, per descomptat, el tema de l'hotel flotant que ja hi estem parlant i diverses estructures, ja anem caminant.

Hi ha hagut certa confusió amb l'hotel al mig del mar. Vosté ja ha dit que era una manera de distreure els adversaris, però pensa fer l'hotel flotant amarrat a terra?

L'hotel està en vies de fer-se, estem treballant, estem mirant els permisos per implantar l'hotel flotant. No serà d'avui per demà ja, que hi ha burocràcia i permisos i això no depén de mi. Si a mi em donessen permís demà, t'asseguro que en sis mesos l'hotel estaria implantat. Vaig parlar de distracció política de cara a Esquerra, vaig veure que Esquerra té molt de potencial en campanya amb tota la xarxa que van posar per defensar el seu feu, que és lícit, i no ho van entendre el tema de l'hotel. Se'n reien que si pensàvem que trobaríem les palmeres de Dubai aquí a la Ràpita. El projecte nostre de l'hotel flotant és sostenible i es farà. Des d'aquí demano disculpes a tots els votants que s'hagen pogut entendre que Xapo faria un hotel dins del mar a la manera tradicional. Sabem que hi ha una llei i cal complir-la, però estem mirant ubicacions d'on serà possible implantar-lo. Van sortint diversos punts on es podria ubicar, al port pesquer en una dàrsena modificant algun punt. I també és una bona zona els arrossars que estan salinitzats. Realment és una terra erma que no val per a res i hem vist allí una oportunitat, no molestem i no hi hauríem pensat mai en la vida amb esta opció que encara ens fa més il·lusió, portant-lo al mig dels arrossars i amb un canal de navegació d'entrada i sortida.

Al míting a la Ràpita va dir que anirà al poble una empresa per fer gots a partir de clofolla de l'arròs, de quin projecte està parlant? Està ja tancat?

Estem parlant amb la càmera arrossera. Pensa que tots estos projectes que estem parlant l'Ajuntament no els pot fer. Hem de derivar a joves emprenedors o entitats com pot ser la confraria o altres i com hi ha molta sinèrgia busquem qui pot aportar més recursos per aportar estos llocs de treball i rebre esta sostenibiltiat que porta el producte, ajudant als arrossaires i a partir d'un residu crear un producte amb un valor afegit tan important com pot ser la venda de l'arròs posant tu el preu. La confraria ja desenvolupa este tema per crear caixer, però també podem crear gots, i està relacionat amb reduir plàstics, amb el medi ambient i la sostenibilitat. Amb la càmara assosssera no parem de debatre i seguirem les converses però serà una realitat.

Considera que hi ha alguna mancança en l'àmbit turístic durant estos anys de govern republicà a la Ràpita? Com dinamitzarà el turisme local com a alcalde.

Jo soc una persona transparent i molt directa. Tot el turisme que ens arriba a la Ràpita ha estat un turisme de sinergia. És un turisme que realment només ens arriba dissabte i diumenge, mengen i marxen. No tenim places hoteleres. Tenim mancances. Hi ha molt per fer i tenim els mitjans. Hem de crear un turisme de qualitat. No li podem dir a un hotel sense una xarxa potent de turisme: vine a la Ràpita. Ens dirà: vols que m'arruïne? En això treballarem, en fer un turisme potent, en crear infraestructura turística i que la gent diga olé. Hem de crear carrers amb vida, amb personalitat, recuperar el carrer com va passar amb Orígens, que va ser un gran encert de l'anterior govern, s'ha de reconéixer. Però podem anar més enllà? Sí, doncs fer-ho.

Quines són les sensacions que li arriben de la ciutadania després de guanyar les eleccions?

La cara dels rapitencs i rapitenques és una cara d'il·lusió, d'alegria. Soc una persona molt propera que sap entomar les crítiques constructives i les que no són tan constructives i escolto molt a la gent. Llavors a veure, sincerament, ha sigut brutal, brutal la sensació de la ciutadania felicitant-me. També portàvem al programa el tema dels nòmades digitals i resulta que casualitats de la vida, em van trucar dos empresaris del poble dient que ells abans de la covid ja estaven treballant este tema. Els vaig dir, "faena que ens traieu de damunt i m'il·lusiona veure que hi ha gent que ja treballa per a que el poble camine". Realment m'adono que hi ha gent ja té una ocupació per veure que el poble camina i avança. Llavors el que cal és fer-los suport des de les institucions. Un ajuntament no està per penjar-se medalles.