Naix el primer poll de la parella d'àguiles marcenques del Parc Natural dels Ports

El projecte pren el relleu al seguiment durant sis temporades a un niu d'àguiles calçades

Aguaita.cat
01 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:12h
Parella d'àguiles marcenques del Parc Natural dels Ports
Parella d'àguiles marcenques del Parc Natural dels Ports | Parc Natural dels Ports
Entre la nit de divendres 26 i la matinada de dissabte 27, després de quaranta-vuit dies d'incubació, va nàixer el poll de les àguilesmarcenques seguides amb vídeo les 24 hores pels tècnics del ParcNaturaldelsPorts.




La desclosa ha coincidit amb una avaria ocasionada per la pluja. Els tècnics l'han pogut reparar avui sense causar molèsties a la nidificació. La part avariada de l'equip era a més de 300 metres del niu.

ElParcNaturaldelsPorts va posar en marxa este abril el seguiment en directe d'una de les espècies més desconegudes al Parc.

El nou projecte seguix amb una càmeraweb el procésdenidificació d'una parellad'àguilesmarcenques i agafa el relleu al seguiment que durant sis temporades s'ha realitzat en un niu d'una parella d'àguiles calçades.

L'àguilamarcenca (Circaetus gallicus) és un gran rapinyaire forestal d'interés comunitari inclòs en l'annex I de la Directiva d'aus, és a dir, objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats. S'alimenta, gairebé en exclusiva, de serps, les quals detecta, captura i engoleix gràcies a diverses adaptacions morfològiques. És una aumigranttranssahariana i la major part dels exemplars arriben a la península Ibèrica al març, d'aquí li ve el nom de marcenca.

L'àguila marcenca és una de les dotze espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment als Ports. Al Parc només es coneixen quatreparellesnidificants, tot i que probablement n'hi haurà més. S'espera que este projecte de seguiment mitjançant càmera web contribuïsca a millorar el coneixement del seu procés de nidificació, biologia, hàbits i dieta.La parella de marcenques objecte d'este seguiment es va localitzar el 2012 i se li coneixen dos nius. El niu actual està situat en una pineda de pinassa (o pi negral) a la part alta del parc natural i el fan servir des de l'any 2018. 

Enguany, el mascle hi va arribar el 16 de març i les primeres imatges de la femella són del dia 18. Les visites cada cop més continuades al niu per portar-hi branques i alguna presa feien preveure que tornarien a triar este niu. La càmera que permet a tothom seguir en directe l'espècie a través de YouTube es va activar, després de la posta de l'únic ou el passat 8 d'abril. S'esperava un període d'incubació entre 42 i 47 dies i una estada al niu de 70 o 78 dies més com així ha estat.
 
La càmera web i tot el dispositiu necessari per a la transmissió en directe es va instal·lar durant l'hivern, quan les àguiles encara no havien arribat a les zones de nidificació. Els treballs els ha dut a terme la brigada de manteniment i tècnics del Parc, amb el suport de les empreses especialitzades Miranatura i EPORTS.
 
Sistemporadesdeseguimentdelescalçades
 
Este nou projecte pren el relleu del seguiment que des de l'any 2017 s'ha realitzat a una de les parelles d'àguilescalçades (Hieraaetus pennatus) que viu al Parc Natural.
 
El projecte va concloure l'any passat amb bons resultats i des del Parc han destacat que ha permés recopilar dades importants sobre la dieta de l'espècie, i també sobre aspectes de la seua biologia i comportament. A més, s'ha ampliat el coneixement sobre les eines i la tecnologia per dur a terme aquest tipus de seguiments amb càmera web.Així mateix, cal destacar el vessant educatiu, divulgatiu i sensibilitzador del projecte que, de manera indirecta, ha donat a conéixer el Parc Natural dels Ports a tot el món. 
 
El canal de YouTube de les àguiles calçades ha tingut gairebé 3.000 subscriptors i acumula més d'un milió de visualitzacions.El blog amb tota la informació del projecte i el canal, que aplega 138 vídeos que resumeixen els moments clau del seguiment, continuaran disponibles.