La PDE es mobilitza per frenar el projecte de Hard Rock i alerta que pot xuclar un 20% del minitransvasament

Avancen la piraguada a l'11 de juny per secundar la protesta contra el complex lúdic convocada el dia 18 a Tarragona

Les portaveus Matilde Font i Mireia Palos, en la presentació de la piraguada, este dimarts.
Les portaveus Matilde Font i Mireia Palos, en la presentació de la piraguada, este dimarts. | ACN (Jordi Marsal)
Redacció
30 de maig del 2023
Actualitzat a les 18:47h
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha fet una crida a la mobilització per aturar el projecte de Hard Rock al Camp de Tarragona i ha alertat que la seua materialització podria suposar acabar emprant un 20% de la concessió d'aigua del minitransvasament. Tot i que, asseguren, ningú encara els ha confirmat que s'abastaria de la concessió del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), creuen que l'Ebre tornaria a ser la font de recursos bàsica per garantir-ne el funcionament. La PDE organitzarà busos per participar en la protesta convocada contra el macrocomplex lúdic el pròxim dia 18 de juny a Tarragona i, per este mateix motiu, ha decidit avançar una setmana la piraguada en Defensa de l'Ebre, inicialment prevista per esta mateixa data.

El projecte de Hard Rock, amb un macrocomplex lúdic amb un hotel, un casino i una gran àrea comercial, posa en alerta des de fa temps el moviment antitransvasament davant la possibilitat, com va succeir amb Port Aventura, que es face possible gràcies al minitransvasament d'aigua de l'Ebre al Camp de Tarragona. Tot i haver inquirit directament els responsables del CAT sobre esta possibilitat i rebre la resposta de que no existix, de moment, cap demanda al respecte, l'entitat té clar d'on sortiria l'aigua necessària per, entre d'altres, omplir una piscina de 6.000 metres quadrats en forma de guitarra.

"És un projecte que va en contra de la idea de la Plataforma que el minitransvasament no ha d'augmentar sinó que ha de disminuir i revertir el seu camí, perquè aquí necessitem l'aigua. S'ha de tancar poc a poc i no s'ha d'ampliar", ha advertit la portaveu del moviment social, Matilde Font. "Per això hem donat suport al moviment contra el projecte Hard Rock", ha reblat.

La PDE està ja organitzant autobusos per assistir a la protesta convocada per la plataforma Aturem Hard Rock el migdia de diumenge dia 18 a Tarragona. "Hem de tenir-hi una presència massiva. Encara que el projecte es fa a Vila-seca i Salou és en detriment de les Terres de l'Ebre i l'aigua del riu. No tenim cap altra opció", ha insistit Font, tot avisant que s'obre una "època de mobilitzacions" en contra d'este tipus de projectes.

"Demanem sempre un país més reequilibrat demogràfica i territorialment però la política de la Generalitat és la contrària: concentrant la població i tots els recursos en alguns llocs de Catalunya, com l'àrea metropolitana de Barcelona i Tarragona", ha lamentat. Font, precisament, ha carregat contra el fet que les polítiques hidrològiques de les diferents administracions, "governe qui governe", siga la mateixa: "sempre acaben tocant" l'Ebre.

En esta línia, ha lamentat l'anunci del Govern d'aprovar la construcció de la dessaladora del Foix, a Cubelles. Un projecte, insistix, que "no fa falta per a res". "Hi ha mesures com la reutilització d'aigua de les depuradores que suposaria la mateixa quantitat, més ràpida i barata. La dessaladora és la porta del transvasament cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. És la dessaladora reversible, que pot anar cap amunt i cap avall, però sempre va cap a una direcció. Ens ha sorprès", ha retret, tot reclamant al Govern que es replantegi, repensi l'actual política de l'aigua i aplique moratòries en àmbits com els canals regadius o les infraestructures.

Piraguada el dia 11 de juny

Per vint-i-dosè cop en 23 anys d'existència, la PDE organitza este pròxim dia 11 de juny la Piraguada en Defensa de l'Ebre amb l'objectiu, precisament, de donar a conèixer la "trista realitat" del riu des de dins i reivindicar la seua recuperació i preservació. "Amb la piragua es pot passar però hi ha trams on et pots encallar", ha apuntat la responsable de l'acte de la PDE, Mireia Palos. Recorda que durant el trajecte els participants poden comprovar de primera mà l'estat actual del riu, veure el fons de la llera perquè "hi ha poca aigua" i l'estat del riu "és poc saludable", davant la manca de sediments que haurien d'alimentar el Delta.

L'entitat posarà a disposició 62 piragües individuals i 43 de dobles, que es concentraran a Xerta a dos quarts de deu del matí per descendir, en una primera etapa, fins al camp de futbol d'Aldover, on els participants esmorzaran i hi haurà parlaments de representants de la PDE, Aturem Hard Rock i Aigua és Vida. El descens fluvial s'allargarà fins dos quarts de dues, aproximadament, quan està prevista l'arribada a Tortosa i l'acte reivindicatiu sorpresa habitual.

El preu de la quota d'inscripció és de 20 euros per a les piragües individuals i de 40 per a les dobles que, per primer cop, s'adquiriran només telemàticament a través de la web EbreTicket. L'acte, però, també està obert a persones que hi vulguen prendre part amb les seues pròpies embarcacions.