Esquerra perd pistonada a l’Ebre mentre Junts i el PSC van a l’alça

Els republicans obtenen 193 regidories però perden 8.000 vots respecte a fa 4 anys, mentre que tant Junts com els socialistes en guanyen entorn als 3.000 cadascun

Imatge d'un votant dipositant la papereta a l'urna este diumenge.
Imatge d'un votant dipositant la papereta a l'urna este diumenge. | S.B.
29 de maig del 2023
Actualitzat el 30 de maig a les 8:29h
Frec a frec entre Esquerra Republicana i Junts en els resultats de les eleccions municipals d’este diumenge al conjunt del territori. Esquerra continua sent la força hegemònica en regidors, amb 193 regidories, però ha perdut més de 8.000 vots (n’obté 25.155) i cau 6 punts percentuals en estos comicis, de manera que frega el 30% dels suports. Junts, amb 165 regidors, queda com a segona força pel que fa a regidories, però augmenta més de 3.300 vots (a tenir molt en compte el factor Tortosa i Amposta) fins superar els republicans d’uns pocs centenars i arribar als 25.583. A més, si en les últimes municipals Esquerra havia guanyat a totes les comarques ebrenques excepte a la Terra Alta, ara Junts recupera el Baix Ebre.

El comportament de vasos comunicants entre les dos formacions independentistes s’havia donat el eleccions anteriors, però en este cas resulta significativa (a més de l’abstenció) la pujada del Partit Socialista en gairebé 3.000 punts (a les municipals del 2019 van perdre un miler de punts), trencant la tendència dels anys àlgids de la lluita independentista. El  PSC tindrà 78 regidors, sent la tercera força a molta distància de Movem. En esta lectura general tambécrida l'atenció un aspecte particular del comportament electoral a l'Ebre, i és que mentre observem en l'àmbit supramunicipal el creixement dels partits de dreta i ultradreta, a les Terres de l'Ebre estes formacions pesquen tres regidors per al PP en tot el territori.

Al Baix Ebre, Junts passa de 12.472 vots (un 32,42%) a 13.563 (un 39,65%), de manera que pren a Esquerra el primer lloc com a força més votada i puja gairebé set punts percentuals. No així en regidors, que tot i sumar-ne set, n’obté vint menys que Esquerra (71 Esquerra i 51 Junts). Així com Junts guanya un miler de vots al Baix Ebre, Esquerra en perd gairebé 3.000. Percentualment però al Baix Ebre si hi ha una força que puja és el PSC en l’àmbit comarcal, ja que guanya 8 punts per arribar gairebé al 19% dels sufragis, i 2.400 vots més, amb 26 regidors, nou més que el 2019 (cal tenir en compte que en l’àmbit comarcal suma els vots de la coalició Movem-PSC a Tortosa). La resta de regidors a la comarca són 3 per a Movem i un per a la CUP.

Al Montsià Esquerra es manté com a força més votada però perd 10 punts percentuals dels seus suports, passant del 42,75%, amb 14.261 vots el 2019 a un 32,32% ara, i 9.767 vots. Compte per tant que en esta comarca la fuita de vots dels republicans és de gairebé 4.500 vots. Com en la resta de comarques puja Junts, en este cas 2.000 vots (dels quals gairebé 1.800 a Amposta) i d’un 12,6% passa a un 20,5% dels vots i obté 34 regidors, sis més que fa quatre anys. De fet Junts supera al PSC al Montsià com a segona força que eren els socialistes fa quatre anys, tot i que el PSC encara guanya 600 vots, però perd un regidor. Movem passa de 10 regidors a 6, Activem Ulldecona n’obté 5, Som Amposta i l’agrupació d’electors per Santa Bàrbara 3, i els partits que obtenen 2 regidors són la CUP, Alternativa Senienca, Fem Poble i el PP, Més Ràpita n’obté 1.

Igual que al Montsià, a la Ribera d’Ebre Esquerra continua sent la força hegemònica, amb un 35,3% dels vots (4.024), un punt menys que fa 4 anys, i també perd mig miler de vots i 8 regidors (n’óbté 49). Junts també seguix sent la segona força com fa quatre anys, però guanya mig miler de vots seguint la mateixa tònica (fins als 3.354), puja 7 punts percentuals fins fregar el 30% i sobretot guanya regidors, passant de 24 a 43. El comportament del PSC en esta comarca és sensiblement diferent a la resta, perquè en este cas perd un regidor, es queda en 9, i obté 169 vots menys (1.152). Per tu es queda 7 regidors, CT-Ara PL 4, Pla/G 2, Solidaritat per la Independència 2 i els mateixos la CUP i UPM-FIC.

I finalment a la Terra Alta, com fa 4 anys es manté Junts com a força més votada, tot i perdre 200 vots, n’obté 2.460 en total, i perdre també en dos regidors per quedar-se amb 37. Esquerra també perd vots, gairebé 300 i es queda amb 1.697, tot i mantindre la xifra de regidors, 26. La variació més notable és per als socialistes, a l’alça, passant d’un 11,2% dels vots a gairebé el 19%, guanya 450 vots per quedar-se’n 1.268 i més que duplica la xifra de regidors de 7 a 14. Moven n’obté 9 de regidors, el PP 1 i la FIC també 1.

Esquerra posa de relleu que és la primera força municipalista a l'Ebre, per regidories, consellers comarcals i alcaldies
  .
La secretàriageneral de la Federaciódel’Ebred’EsquerraRepublicana, NormaPujol, ha fet balanç dels resultatsassolits a les eleccionsmunicipals d’ahir 28 de maig. Pujol s’ha felicitat perquè “som la primera força municipalista de les Terres de l’Ebre, amb 193regidories, 25.155vots, 20alcaldies, 1 de les quals de l’EMDdeCampredó, i 34consellerscomarcals”.
 
Al Montsià Esquerra Republicana ha obtingut les alcaldiesd’Alcanar, Amposta, Godall i MasdeBarberans. Al BaixEbre: Aldover, AlfaradeCarles, elPerelló, Paüls, Roquetes, Tivenys, Xerta i l’EMDdeCampredó. A la Riberad’Ebre: Benissanet, Flix, Garcia, laTorredel’Espanyol, Vinebre i Miravet. I a la TerraAlta, Caseres i HortadeSantJoan.

Esquerra Republicana també és qui ha assolit més consellers comarcals, sent la primeraforça als consellscomarcals del Montsià amb 10 consellers, i a la Ribera d’Ebre amb 9; i haver empatat al primer lloc al Baix Ebre amb 10 consellers. A la Terra Alta ha estat segona força amb 5 consellers.
 
El secretari de política municipal de la Federació d’Esquerra, EnricAdell, ha destacat les victòries històriques aconseguides al MasdeBarberans (majoria absoluta) i laSénia, i també haver guanyat a l’AmetlladeMar i MóralaNova, fet que podria comportar renovar de nou l’alcaldia. “Hem de continuar treballant i tirant avant els nostres pobles i territori, fent possible que el 17 de juny, que és quan es constituiran els ajuntaments, Esquerra Republicana continue sent el partit amb més alcaldies. Treballarem també per estar al govern dels quatre consells comarcals”.