Meritxell Roigé es queda a un regidor de la majoria absoluta a Tortosa

La coalició de Movem i PSC no aconsegueix tombar Junts però la suma amb ERC i CUP podria portar un canvi

Meritxell Roigé ha fregat la majoria absoluta.
Meritxell Roigé ha fregat la majoria absoluta.
Redacció
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 0:39h
L'alcaldessa i candidata de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha guanyat les eleccions locals a la capital del Baix Ebre amb deu regidors, a només un de la majoria absoluta. Roigé ha sumat 5.432 vots, un 42,17%, i ha aconseguit tres regidors més dels que ja tenia este mandat. Finalment, l'aposta de candidatura conjunta entre Movem Tortosa i el PSC s'ha quedat amb set regidors i no ha aconseguit el seu objectiu de desbancar Junts com a força més votada i s'ha quedat amb set regidors. Amb tot, caldrà veure el paper dels tres regidors d'ERC, que n'ha perdut un, i el que manté la CUP. Els partits de dreta i ultradreta que concorrien a les urnes, entre els quals els defensors del monument franquista, no han aconseguit representació.

Roigé ha tornat a guanyar a Tortosa amb un resultat més clar que fa quatre anys i fregant la majoria absoluta que hauria acariciat en alguns moments del recompte. Els deu regidors la situen en una posició privilegiada per poder repetir en el càrrec, a l'espera de possibles moviments de la resta de partits.

L'aposta de Jordi Jordan (Movem) i Víctor Grau (PSC), de concórrer sota una llista conjunta no ha donat, finalment, el resultat esperat. Els set regidors obtinguts no han aconseguit superar els vuit que havien obtingut el 2019 per separat -cinc Movem i tres el PSC-. Tampoc ha pogut mantenir els quatre regidors el candidat d'ERC, Xavier Faura, que s'ha quedat en tres. La CUP, amb Sergi Arnau, ha aconseguit finalment mantenir la seua presència al ple.

Si bé Roigé ha eixamplat de forma considerable el seu grup, una entesa posterior de les tres forces polítiques d'esquerres podria donar el tomb. Un acord que ja es va arribar a sondejar durant aquest mandat i no es va acabar materialitzant.

Els resultats deixen també fora de l'Ajuntament les quatre opcions de dreta i ultradreta que concorrien aquest 28-M a Tortosa: Salvem lo Monument, amb 513 vots; Vox, amb 452; Cs, amb 237; i Valents, amb 178. El PP, que havia tingut en la ciutat un dels seus bastions electorals tradicionals, no s'ha presentat en esta ocasió.

Tot i que han tingut a tocar la majoria absoluta, l'alegria s'ha desfermat en confirmar-se l'ascens fins als 10 regidors. Entre crits "d'alcaldessa", Roigé s'ha mostrat visiblement emocionada, abraçada al seu equip un per un. L'altra cara de la moneda s'ha viscut a la seu del PSC on la col·lació Movem-PSC ha rebut com una gerra d'aigua freda els resultats. Les cares llargues i alguna llàgrima evidenciaven la desfeta, però el candidat Jordi Jordan s'han afanyat a apel·lar a ERC i la CUP per sumar "una majoria d'esquerres". A ERC, Xavier Faura ha reivindicat "un resultat digne" que els permet decidir "sense pressa".