Dos homes investigats per capturar aus protegides amb cola a Tortosa

Es va utilitzar el mètode del “silvestrisme”, que consistix a emprar ocells engabiats que amb el seu cant n'atrauen d'altres on s'han disposat unes trampes amb cola o lliga, que impedix a les aus

Imatges dels ocells que havien estar capturats amb cola
Imatges dels ocells que havien estar capturats amb cola | Guàrdia Civil/Policia Local de Tortosa
Aguaita.cat
26 de maig del 2023
Actualitzat a les 12:52h
Investiguen a dos homes per capturar aus protegides amb cola a Tortosa 
 
Totes dues persones, veïns de Tortosa, estan sent investigades per delictes de caça i contra la fauna.
 
Una actuació conjunta del SEPRONA de la Guàrdia Civil i de la Policia Local de Tortosa permet que s'identifiquen i investiguen dos individus per capturar aus protegides mitjançant l'ús de cola.
 
El dispositiu policial conjunt va tenir lloc el cap de setmana passat, ja que s'havia tingut coneixement que es podia estar realitzant caça furtiva d'aus fringíl·lides protegides, per “silvestrisme”, que consistix a emprar ocells engabiats que amb el seu cant n'atrauen altres, on s'han disposat unes trampes amb cola o lliga, que impedix a les aus volar.
 
Es van desplegar agents policials a la zona del Rastre i els seus voltants, al terme municipal de Tortosa
 
D'esta manera, els agents van sorprendre dos veïns de Tortosa en plena acció de caça furtiva, utilitzant mètodes prohibits com els citats i tan perjudicials per a les aus, que es veuen sorpreses enganxades a l'esquer.
 
Es van presentar diligències penals al Jutjat en funcions de Guàrdia dels de Tortosa, confeccionant igualment les corresponents denúncies administratives que es van traslladar al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat a Terres de l’Ebre. Les arts de caça il·legals, com varetes i la cola o lliga, on els animals queden atrapats després d'acostar-se pel cant de l'ocell engabiat, van ser intervingudes.
 
Les aus capturades, que es trobaven en perfectes condicions, tres exemplars de gafarró (serinus serinus) i una cadernera (carduelis carduelis), van ser alliberades al medi natural, al costat de l'ocell cantor, un exemplar d'ocell fringíl·lid de tipus papamosques gris (muscícapa striata ), que està inclòs al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades d'Especial Protecció.
 
La directiva de la Unió Europea, relativa a la protecció de les aus, obliga Espanya a establir mesures per a la conservació d'espècies que viuen en estat salvatge, per la qual cosa les diferents comunitats autònomes han deixat d'autoritzar la caça i la captura d'aus canores als seus respectius territoris.