Sergi Arnau: «Pensem que Junts per Tortosa i Esquerra Republicana acabaran pactant»

El candidat de la CUP a Tortosa fa balanç de la política municipal durant l'últim mandat i exposa les propostes de la formació independentista de cara a les properes eleccions municipals

Sergi Arnau, cap de llista de la CUP Tortosa durant l'entrevista amb Aguaita.cat
Sergi Arnau, cap de llista de la CUP Tortosa durant l'entrevista amb Aguaita.cat | Sílvia A.
10 de maig del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 14:38h
Sergi Arnau és l'actual regidor a l’Ajuntament de Tortosa per la CUP. En les properes eleccions repetirà com a cap de llista fent tàndem amb Selene Alberich, també militant de l’assemblea Vaga Feminista, amb la qual esperen revalidar o millorar els resultats obtinguts al 2019. Llicenciat en Economia per la Universitat de Barcelona i director i gerent de la Fundació Ulldecona somnia amb una Tortosa on l'índex de pobresa no siga tan alt i amb igualtat i cohesió social entre tots els barris. 


Quina valoració en fa la CUP del darrer mandat? I del paper que vostés representen?

Venim d'un mandat que ha estat marcat en gran part, la primera meitat, per la pandèmia de la covid i la política municipal s'ha vist afectada. Alhora ens hem trobat amb un equip que ha governat el municipi de manera molt autoritària i no ha atés les propostes, no tan sols de la CUP sinó de l'oposició en conjunt. Una oposició, principalment marcada per Esquerra Republicana que no ha volgut afavorir un canvi de govern que era aritmèticament possible i que la resta de partits estàvem disposats a portar a terme. Totes les forces ens vam presentar amb una voluntat de canvi a 2019 i este canvi no es va portar a terme. En relació amb el paper de la CUP, hem fet allò que vam dir que faríem si obteníem representació. Hem volgut fer d'altaveu de la gent que és silenciada. Intentar afavorir polítiques transformadores, propostes en diversos àmbits per capgirar la política municipal, però com ja he dit que estat difícil de portar a terme donat l'enrocament del govern municipal de cara a les nostres propostes.

 Ens hem trobat amb un equip que ha governat el municipi de manera molt autoritària i no ha atés les propostes, no tan sols de la CUP sinó de l'oposició en conjunt.



Quins són els eixos principals sobre els quals la CUP vol treballar a Tortosa?

Bé, nosaltres creiem que és imprescindible que les polítiques municipals vagen encaminades a donar resposta a la crisi social, econòmica i ecològica que ja estem patint i que es veurà agreujada en els pròxims anys. Entenem que cal fer polítiques transformadores que vagen encaminades a millorar la qualitat de vida de la gent, a cobrir les necessitats que no són cobertes en l'àmbit social en matèria, per exemple, d'escoles bressol. En l'àmbit dels serveis socials que no siga tan sols assistencial, sinó que vagen encaminades a trencar amb una pobresa crònica que a Tortosa de més del 25% que estiguen encaminades a cobrir l'equilibri entre els barris. Cal que no només uns barris a escala urbanística es vegen afavorits, sinó que s'ha de treballar per trobar l'equilibri entre els diferents barris de la ciutat, el que ha de permetre també millorar la cohesió social.

També fa falta treballar en matèria de transició energètica, estem pagant unes quantitats desmesurades en energia a la ciutat, prop de dos milions i mig d'euros l'any 2023, s'ha incrementat més del doble els últims vuit anys. Creiem que s'ha de caminar cap a mesures per l'autoabastiment energètic de la ciutat, creació de comunitats energètiques locals, instal·lació de calderes de biomassa, la gestió del bosc que com combustible per a calderes de biomassa. Caminar cap a una ciutat més equilibrada i més sostenible en tots els aspectes del tant en l'àmbit urbà com social.

Què ha estat el millor i el pitjor del govern de Meritxell Roigé?

Podríem considerar que el millor que ha fet el govern de Meritxell Roigé és la concessió o la negociació en relació amb els terrenys de la Renfe, que s'ha reduït i s'acabarà pagant molt menys, uns 700.000 €, això ha sigut un bon acord. Ha de suposar un espai molt important per a la ciutat, més enllà dels aparcaments que estan projectant ara amb una clara vocació electoralista. No ens agrada que estiguen projectant 380 places d'aparcament en este espai quan estem parlant que s'ha de caminar cap a la descarbonització, eliminar el vehicle privat del centre de la ciutat i el que s'està fent és crear un gran aparcament al centre de Tortosa.

El pitjor és esta manera autoritària de governar posant per damunt els interessos d'uns pocs als de la gran majoria de la societat. És un govern que els seus grans projectes han estat en l'àmbit urbanístic, per tal d'afavorir un sector econòmic com és el turisme, sense voler incidir realment en les necessitats que tenim a Tortosa, en l'àmbit urbanístic i a escala social i s'han prioritzat els interessos d'uns pocs als interessos de la majoria de la societat.

Quina és la principal recriminació que li faria?

Que cal més consciència social en les polítiques que es porten a terme a la ciutat.

Què significaria per a la ciutat quatre anys més de govern de Junts per Tortosa?

Seria perdre, si l'aritmètica ho permetés una gran oportunitat per segona vegada consecutiva d'intentar que les polítiques que es porten a terme vagen encaminades a millorar la qualitat de vida, millorar les condicions materials de vida de la gent. Serien vint anys seguits de govern convergent que ha creat una xarxa clientelar al voltant del poder convergent de la ciutat de Tortosa, que s'ha de trencar d'una vegada per totes perquè s'ha de sanejar la política municipal i no és bo per a qualsevol ciutat un govern de tants anys seguits.

Si guanya Junts per Tortosa serien vint anys d'un govern convergent que ha creat una xarxa clientelar al voltant del poder.


Fa unes setmanes denunciaven una mala gestió forestal portada a terme pel govern municipal de Tortosa. Quines són les propostes de la CUP en este àmbit?

Per nosaltres el principal és elaborar els plans de prevenció d'incendis i els plans de delimitació de les franges perimetrals d'urbanitzacions que són d'obligat compliment per part de la Generalitat i que l'ajuntament no ha fet arribar. L'any 2003 sí que ho va fer, però no es va executar mai i a 2014 no ho va fer.

Entenem que és un requisit indispensable davant la situació d'onada d'incendis que es preveu que pot haver-hi per la sequera que estem patint i han tingut un avís en les últimes setmanes. És imprescindible per saber la magnitud del problema al qual ens enfrontem, però no només com a ciutat, sinó els organismes competents de la Generalitat que també han d'aplicar mesures. Llavors, a partir d'aquí, el primer de tot elaborar estos plans, fer una inversió en actuació de camins rurals la cobertura pistes forestals, tot allò que siga necessari que siga competència de l'ajuntament que s'assumisca i que es posen a treballar d'una vegada per totes, perquè el pressupost municipal en prevenció d'incendis és ridícul i cal abocar-hi més esforços i exigir a la Generalitat que complisca també amb les seues responsabilitats.
 

Sergi Arnau espera revalidar els resultats de la CUP Tortosa i millorar-los en els propers comicis Foto: Sílvia A.


Sobre el Cas Efial, han estat suficients les explicacions de l'alcaldessa o continuen demanant la dimissió?

De moment, entenem que no s'han donat estes explicacions públicament d'una manera convincent, com a mínim nosaltres no les hem rebut. Insistirem en la necessitat que es donen les explicacions oportunes, no a la CUP, sinó a la ciutadania. I si no es fa cal veure quines mesures prenem.

El PSC no és un partit d'esquerres, és un partit neoliberal i allà on té poder així ho ha demostrat en les polítiques que ha acabat portant a terme i Tortosa no n'és una excepció. De fet, ha estat governant la ciutat gran part d'este mandat i ha apuntalat totes les polítiques de la dreta tortosina.


Per què cal un canvi d'Esquerres a Tortosa? Creu bona l'estratègia de Movem i el PSC?

Nosaltres considerem que d'entrada, el fet que incloga el PSC dins de la coalició electoral, evita que es puga denominar que és una candidatura plenament d'esquerres, perquè el PSC no és un partit d'esquerres, és un partit neoliberal i allà on té poder així ho ha demostrat en les polítiques que ha acabat portant a terme i Tortosa no n'és una excepció. De fet, ha estat governant la ciutat gran part d'este mandat i ha apuntalat totes les polítiques de la dreta tortosina. Llavors, nosaltres insistit en la necessitat de tindre una CUP forta a l'ajuntament perquè esta coalició que aspira a governar, a priori, no podrà portar a terme unes polítiques d'esquerra reals perquè està condicionada per la presència del PSC, un partit que depén de Barcelona i de Madrid. Posarà per damunt els interessos econòmics als interessos dels veïns i les veïnes de Tortosa. Si depén de la CUP, afavorirem un canvi de govern. I si és en Movem i el PSC també ho faríem, però sempre que estes polítiques que es volen portar a terme, siguen plenament d'esquerres. És per això que necessitem poder condicionar les polítiques perquè siguen plenament d'esquerres.

 El Sr. Faura i Esquerra Republicana ja han dit que no marcàven línies roges a possibles pactes de govern. Ja han dit que ells formaran part del pròxim govern municipal


Confia que està vegada ERC Tortosa se sumaria a un govern de canvi? Què li demanaria políticament al Sr.Faura?

El Sr.Faura i Esquerra Republicana ja han dit que no marcàvem línies roges a possibles pactes de govern. Ja han dit que ells formaran part del pròxim govern municipal, independentment de com quede tot. Entenem que no és una garantia de canvi que si l'aritmètica afavoreix que puga tindre més poder al costat de Meritxell Roigé acabarà pactant en en Meritxell Roigé i demanem que reconsidere la seua posició perquè Tortosa necessita el canvi. Esquerra ja ha donat suport a governs convergents fa dos mandats i anteriorment. Demanaríem que reconsideressen la seua posició i que sobretot que siguen clars en quins són els seus plantejaments, perquè la ciutadania mereix saber què està votant a les eleccions del pròxim 28 de maig si continuïtat o canvi.
 

Sergi Arnau a la Plaça de l’Ajuntament de Tortosa Foto: Sílvia A.


En cas que Junts per Tortosa guanye, però necessite pactes per Governar, a qui veu més afí?

Nosaltres pensem que acabaran pactant amb Esquerra Republicana perquè tot indica que ningú no obtindrà la majoria absoluta. L'única possibilitat que veig de pacte de Meritxell és amb Esquerra Republicana o amb Ciutadans depén de l'aritmètica perquè evidentment la CUP no pactaria mai amb Convergència.


Si depén de la CUP, afavorirem un canvi de govern. I si és en Movem i el PSC també ho faríem, però sempre que estes polítiques que es volen portar a terme, siguen plenament d'esquerres. Per això cal un CUP forta.


Com valora la candidatura de Salvem lo Monument?

És surrealista que puga haver-hi una candidatura que l'únic i principal objectiu siga la de tindre un tros de ferralla feixista al mig del riu.És trist que a Tortosa puga existir una candidatura així, entre moltes altres de caire feixista que es presenten a les eleccions municipals.

Pensa que el desencís polític i el pas al costat d'alguns partits en el postprocés perjudicarà les forces independentistes en els propers comicis?

El parlar de forces independentistes ja tristament ara mateix és molt relatiu, ja que no veig candidatures que estiguen treballant per la independència.Esquerra des del govern no està afavorint donar continuïtat a tot allò que es va guanyar en els últims cinc anys i és moment de reagrupar-nos, tornar a repensar quina ha de ser l'estratègia des del municipalisme i tornar a lluitar com ha fet sempre la CUP perquè forma part del nostre ADN. És indestriable la lluita per l'alliberament nacional i social per aconseguir algun dia, l'autodeterminació del poble català que vindrà donat a través de guanyar drets i s'ha d'afavorir això també des dels municipis.

Qui conforma l'equip de la CUP Tortosa que lidera al costat de Selene Alberich?

L'equip de la CUP som l'assemblea. Jo en sóc la cara visible dels últims anys i la persona que encapçala la candidatura i Selene és una companya de l'assemblea que aspirem al fet que puga participar també de la política institucional. Som simplement representants de la veu de l'assemblea. Les nostres decisions són col·lectives. Hi ha persones de molts àmbits i moviments socials que participen de la candidatura i moltes que participen, que tampoc no formen part de la llista, però estem molt contentes d'haver construït una candidatura integrada per gent que fa tants anys que lluita per defensar els drets dels tortosins i les tortosines des dels moviments socials des de qualsevol àmbit, de l'independentisme, l'art i el racisme, el feminisme, el sindicalisme, l'ecologisme. Són persones compromeses en com diu el nostre lema de campanya: "Gent que lluita és el que cal". Treballen per fer una societat millor, més justa i igualitària.

 Tal com s'ha vist amb la campanya per l'avortament quirúrgic l'Associació Vaga Feminista lidera la lluita feminista a les Terres de l'Ebre i a Tortosa.


Creu que des de la Conselleria de Feminismes amb representació a Tortosa es treballa de la mà de les entitats feministes del territori?

Van per la part institucional sense escoltar massa al territori. A les Terres de l'Ebre en tenim un clar exemple el del col·lectiu. Vaga Feminista, un col·lectiu molt fort i consolidat que ha lluitat sol per aconseguir el dret a l'avortament quirúrgic a la sanitat pública del territori. No hi ha hagut suport per part de les administracions públiques competents, i això és un exemple que no, que les reivindicacions dels col·lectius no afins al poder sempre són silenciades i menystingudes. Per sort les dones ebrenques han vist que la millor manera de lluitar per aconseguir els seus drets és canalitzant la seua lluita a través de Vaga Feminista.
Durant esta campanya s'ha vist clarament qui lideraven la lluita feminista a les Terres de l'Ebre i a Tortosa.

Espera revalidar el resultat de les anteriors eleccions o fins i tot traure millors resultats?

Creiem que tenim un projecte consolidat a l'ajuntament i que podem aspirar a millorar la representació que tenim. Perquè entenem que és necessari per a la ciutat. La CUP ha demostrat que som l'únic partit amb una lògica transformadora de la política que és necessària a l'ajuntament que desplaça la política cap a l'esquerra. I si realment la gent vol un canvi de polítiques ha d'apostar per este creixement i fer-nos confiança. Així ho creiem i és el missatge que ens està transmetent la gent al carrer.
 

Presentació de la Candidatura de la CUP Tortosa a les eleccions municipals del mes de maig Foto: Cedida


Com és la Tortosa que la CUP imagina per a 2027?

Imaginem una Tortosa socialment justa i equilibrada entre barris, igualitària, que aposte per la política de gènere, en què es revertisquen les privatitzacions de la gestió dels serveis públics que es porten a terme i que es facen d'una manera eficaç millorant la qualitat dels serveis que s'estan prestant. Amb un Ajuntament que lluita per la consecució de projectes que tenim com a ciutat, com un nou hospital, la retirada del monument feixista que encapçala les lluites i les reivindicacions socials que hi ha a la nostra ciutat i, en definitiva, una ciutat més amable que la de la seua gent.

Arxivat a